OSTAVIO IKONE PRED VRATIMA

Paroh sv. Ilije: Hvala na vrijednim umjetninama!

Tri vrijedne ikone, najvjerojatnije iz 18. stoljeća, pronađene su u utorak ujutro ispred pravoslavne crkve sv. Ilije u Zadru. Ikone je otkrio paroh Petar Jovanović oko osam sati kada je došao otvoriti crkvu.

- Bile su zamotane u rolu, bez okvira i gurnute između rešetaka na vratima crkve. Očigledno ih je netko ostavio preko noći jer sinoć kad sam odlazio nije ih bilo - kaže paroh Jovanović.

O svom nalasku odmah je obavijestio zadarsku policiju koja je ikone privremeno izuzela. Pronađene ikone različitih su dimenzija i prikaza.

Na dvije veće ikone dimenzija 72 puta 62 centimetra i 73 puta 58 centimetra, prikazan je lik Isusa Krista, odnosno lik Presvete Bogorodice s Isusom u naručju, dok je na manjoj ikoni, dimenzija 40 puta 31 centimetar, naslikan lik svetog Vasilija Ostroškog koji se osobito štuje u Crnoj Gori.

Ikone se nalaze u relativno dobrom stanju, nisu imale okvire iako se na njima bili vidljivi tragovi uokvirivanja. Paroh Jovanović, kao ni zadarska policija, zasad nemaju saznanja tko je ostavio ikone na vratima Sv. Ilije, niti odakle potječu, ali su prve konzervatorske procjene govore da su dvije najvjerojatnije nastale u 18 stoljeću.

Odakle potječu pronađene ikone i tko ih je ukrao? U zadarskoj policiji kažu da će ikone u sklopu obrade biti provjerene kroz takozvanu potražnu evidenciju nestalih umjetnina, kako bi se utvrdilo jesu li neke od njih već evidentirane kao nestale ili ukradene u nekom od kaznenih dijela.

Ako bude potrebno, obavit će se i provjera u sličnim evidencijama Interpola, a prethodno će proći obradu konzervatora i povjesničara umjetnosti koji bi trebali odrediti starost ikona.

- Pronađene ikone nisu kod nas evidentirane, no moguće je da su iz bekovačkog kraja - pretpostavlja paroh Jovanović.

On je jednog sličnog jutra prije šest, sedam godina ispred crkve pronašao veliku platnenu vreću sa čak 36 ikona. Ispostavilo se da ih je većina pripadala pravoslavnim crkvama u Žegaru i Krupi gdje su na koncu i vraćene.

- Hvala im kad su ih vratili! Možda nisu mogli prodati, a možda im je proradila savjest. Jer ako smo spali na to da trgujemo svetinjama, znači da smo na samom dnu kulture i civilizacije - poručuje paroh Sv. Ilije.

Ratne krađe

Za vrijeme rata iz Sv. Ilije je ukradeno pet srebrnih ikona velikih dimenzija koje su bile sastavni dio jedinstvenog mramornog ikonostasa ispred centralnog svetišta. Dvije ikone Interpol je pronašao prije deset godina u Trstu te su vraćene, a za ostalima još uvijek traje međunarodna potraga.

 

Ivica Nevešćanin

Slobodna Dalmacija, 29.12.2010. god

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio