USTOLIČEN
ЈE EPISKOPA DALMATINSKOG FOTIJA

u Šibeniku, na Praznik sv. apost. Luke i sv. Petra Cetinjskog, 1999. g.

Praznik sv. apostola i jevanđeliste Luke i sv. Petra Cetinjskog doneo je svim pravoslavnim hrišćanima iz Šibenika i Eparhije dalmatinske posebnu duhovnu radost i ukrepljenje u veri, jer je toga dana, 31. oktobra, u šibenskoj sabornoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, pred stotinak okupljenih vernika, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije G. Jovan ustoličio novog episkopa dalmatinskog Fotija. Na svetoj arhijerejskoj Liturgiji, koja je prethodila činu ustoličenja, načalstvovao je episkop Fotije, a saslužitelji su bili episkop bački Irinej, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, vikarni episkop jegarski Porfirije, iguman Danilo (Ljubotina), protosinđel Andrej (Ćilerdžić), protojerej Petar Jovanović, paroh zadarski, protojerej Goran Spajić, paroh dubrovački, sveštenik Panajotis iz sestrinske Grčke crkve i arhiđakon Jeronim. Još su bili prisutni mitropolit dabrobosanski Nikolaj, episkop slavonski Sava i episkop bihaćko-petrovački Hrizostom, ali oni nisu činodejstvovali. Pozivu da prisustvuje svečanom činu odazvali su se i biskup šibenski msgr. Ante Ivas sa pratnjom, predstavnik Jevrejske opštine u Šibeniku Leopold Gašpar, šibenski gradonačelnik Franko Čeko, otpravnik poslova Ambasade SRJ u Hrvatskoj G. Ćurguz, ministar vera u vladi Republike Srpske Jovo Turanjanin, predsednik Srpskog nacionalnog veća iz Zagreba Milorad Pupovac, predstavnici međunarodne posmatračke misije i drugi ugledni gosti.

Uvevši po utvrđenoj praksi vladiku Fotija u arhijerejski tron, Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit Jovan ga je pozdravio u ime Njegove Svetosti patrijarha srpskog G. Pavla i zaželeo mu mnogo uspeha u arhipastirskom radu:

“Vaše Preosveštenstvo, najpre blagodarimo Bogu i Presvetoj Bogorodici za ovaj sveti čin Vašeg ustoličenja u tron episkopa dalmatinskih. Sa molitvenim željama pozdravljamo Vas u ime srpskog patrijarha Gospodina Pavla i Svetog arhijerejskog sinoda i izražavamo molitvene želje za Vaš uspešni arhipastirski rad u Eparhiji dalmatinskoj.”

Nakon što je o. Andrej pročitao tekst Gramate, Njegovo Preosveštenstvo vladika Fotije održao je svoju besedu:

“Vaše Preosveštenstvo i izaslaniče Svetog arhijerejskog sinoda i Njegove Svetosti patrijarha srpskog Gospodina Pavla, braćo arhijereji i saslužitelji u Gospodu, časni oci, dragi gosti, braćo i sestre!

Blagodarim Jednome u Trojici, Bogu Ocu i Sinu i Svetome Duhu, Trojici jednosuštnoj i nerazdeljivoj, što sam danas, iako slab i nedostojan čovek, uveden u tron episkopa Eparhije dalmatinske. Ova drevna apostolska eparhija se pominje već na stranicama Novoga Zaveta i vezuje se za velikog apostola Pavla i njegove učenike Tita i Ermija, koji su prolazeći kroz ove krajeve propovedali reč Božiju. Pred silom njihove propovedi u Duhu Svetom, propadali su svi tadašnji neznabožački i mnogobožački idoli. Mi verujemo da su oni, kao i danas praznovani sv. apostol Luka Jevanđelist i sv. Petar Cetinjski, ponos i slava grada Cetinja i svepravoslavne Crne Gore, ljubavlju u Gospodu zajedno ovde sa nama.

Velika je čast i odgovornost biti u ovome apostolskom tronu i uopšte u episkopskom prizvanju da svedočimo Istinu svetu. Radi toga se i ja verom uzdam u Gospoda našeg Isusa Hrista, Koji je Svojim učenicima - a preko njih i svoj punoći Crkve Božije - obećao da će biti sa njima do svršetka veka i sveta i nadam se da će mi On sam i Presveta Bogorodica i svi sveti biti u ovome služenju od pomoći.

Dalmatinska eparhija je kroz svoju dugogodišnju istoriju u Gospodu dala velike znamenite jerarhe naše Crkve. U ovom trenutku bih pomenuo samo neke, blažene končine dostojne: episkopa Simeona Končarevića, koji je zbog progonstva upravljao dalmatinskom eparhijom trideset godina iz bratske carske Rusije, potonjeg patrijarha srpskog Josifa Rajačića, episkopa Jeroteja Mutibarića, mudrog episkopa Stefana Kneževića, velikog kanonistu i bogoslova Nikodima Milaša, izgnanika Irineja Đorđevića. Želim takođe da pomenem i njihove dostojne naslednike, a i sada aktivne arhijereje naše Crkve: episkopa Stefana žičkog, mitropolita Nikolaja dabro-bosanskog i mog prethodnika episkopa Longina. I njima blagodarnost uznosimo za sve što su učinili za život ove apostolske, ispovedničke i mučeničke eparhije.

Ja ću se kao pravoslavni episkop ovoga trona i ovoga grada truditi, koliko mi to Gospod da, da i u najmanjem budem sličan Onome koji je kao sluga došao u ovaj svet i svojim smirenjem, poniženjem i golgotskim stradanjem pokazao nam put krsta kao jedini put zadobijanja istinske slave, vaskrsenja i večnog života. Sva tajna ličnosti Bogočoveka Isusa Hrista je u krstu Njegovom, ali je i tajna Njegovog krsta u Vaskrsenju. To je ona najdublja novozavetna istina koju svet, koji u “zlu leži”, ne razume i ne prihvata. Kada sv. apostol Pavle kaže da je “raspeo sebe svetu i svet sebi”, on hoće da kaže da ne prihvata ni sebe ni svet izvan Hrista i izvan krsta Njegovog. Ja se molim Gospodu da zaista budem svedok te istine i da moje episkopstvo bude u tom krstolikom služenju Bogu i bližnjemu. Veliki učitelj i otac Crkve sv. Jovan Zlatousti, kada su ga pitali o spasenju i večnom životu, odgovorio je: “Ja ne znam ko će se od ljudi spasiti, ali sumnjam da će se spasiti onaj ko ne radi na spasenju svoga bližnjega.”

Kao monah i kao episkop ću pokušati da radim na obnovi duhovnog i liturgijskog života u poverenoj mi eparhiji, pogotovo na obnovi naših duhovnih bisera: manastira Krke, Krupe i Dragovića, koji su oduvek bili izvori i središta duhovnog života naše eparhije; zatim, na pitanju crkvene prosvete i verskog obrazovanja naše omladine, koja je posebno izložena iskušenjima modernog sveta.

U nastupajućoj jubilarnoj godini, kada praznujemo 2000 godina hrišćanstva, posebno ću se truditi da, kao pravoslavni episkop, u ime svoje Crkve negujem hrišćanski odnos sa svim ljudima, a posebnom jerarhijom i vernicima Rimokatoličke crkve, kao i predstavnicima vlasti u Republici Hrvatskoj. Na to nas upućuje duh jevanđelske ljubavi, koji nas uči da svima budemo sve, a pri tome da “caru dajemo carevo a Bogu Božije.” Današnji svet u kome živimo, svetu nemira i razdora, gladan je i žedan te tihe, jevanđelske ljubavi, istine, mira i pravde Božije. To je jedina uteha ovome svetu i mi kao hrišćani smo dužni da tu istinu naše vere neprestano posvedočavamo, kako rečju tako i životom, pred svima onima koji imaju oči da vide i uši da čuju.

Na kraju, još jednom želim sve da vas ljubavlju u Gospodu pozdravim i neka blagodat Oca i Sina i Svetoga Duha bude sa svima vama u vekove vekova. Amin.”

U činu ustoličenja episkopa dalmatinskog Fotija, kao i u njegovoj nadahnutoj besedi, okupljeni vernici i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj, prepoznali su znak okrepe, obnove i ohrabrenja, znak da će - rečima Milorada Pupovca - oni koji su ostali i oni koji se vraćaju uvek imati gde da potraže skute i oslonac, pogotovo u teškim i izazovnim vremenima.

Na svečanom ručku, održanom u hotelu “Krka”, mnogo uspeha Preosvećenom episkopu Fotiju i njegovom vladičanskom radu poželeo je, uz ostale govornike, i biskup šibenski msgr. Ante Ivas, istaknuvši kako je u tradiciji dveju crkava da su se episkopi posećivali i razgovarali, te rešavali neke zajedničke probleme. Na kraju se Njegovo Preosveštenstvo episkop dalmatinski G. Fotije domaćinski zahvalio svim dobroželateljima sa obećanjem da će svoju arhijerejsku službu usklađivati sa Jevanđeljem Hristovim.

Neka Gospod naš Isus Hristos bude uz Preosvećenog vladiku Fotija u njegovom uzdanju i Presveta Bogorodica kao pomoćnica u njegovom nastojanju.

 
 N
OVOUSTOLIČENI EPISKOP DALMATINSKI G.G. F
OTIJE

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio