МАНАСТИР КРУПА

МАНАСТИР КРКА

МАНАСТИР ДРАГОВИЋ

МАНАСТИР
СВЕТА ЛАЗАРИЦА

ЖЕНСКИ МАНАСТИР СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЈЕЉЕ У ОЋЕСТОВУ

 

 


НОВИ МАНАСТИР У ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г.Г. Фотија основан је нови манастир у Епархији далматинској и то манастир Светог Василија Острошког у селу Црногорци поред Имотског. Овај манастир је пети манастир у Епархији далматинкој и биће духовни центар Имотске крајине.
Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије је одржао следећу бесједу. 

 

БЕСЕДА
ЕПИСКОПА ДАЛМАТИНСКОГ Г
.Г. ФОТИЈА
НА ДАН ПРОГЛАШЕЊА
МАНАСТИРА СВ
. ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ
У ЦРНОГОРЦИМА
(12.05.2005.)

У име Оца и Сина и Светог Духа!

Часни оци, драга браћо и сестре,

Ево дана који створи Господ, да се радујемо и веселимо у њему!

Ово је химна коју певамо сада у периоду Васкрсења, а она нам открива дубоку тајну, да нас је Бог све створио, како би нам у Христу подарио вечни живот, и управо је та вечност непролазни дан живота и вечна радост.

Ево и ми овде сабрани предокушамо ту радост Васкрсења посебно данас на овом светом месту, када проглашавамо храм Светог Василија Острошког у Црногорцима Српским православним манастиром Светог Василија Острошког.

Овај свети храм је подигнут 1988. године и до сада је служио као парохијска црква, а од данас ће, ако Бог да, постати манастир Светог оца нашег Василија Чудотворца Острошког, место непрестане молитве, али и заштите овог дивног угодника Божијег.

Манастири се разликују од других световних објеката по томе што су места, на посебан начин посвећена Господу и Његовим светитељима, и сваки се на свој начин уподобљава гори Синају, на којој је пророк Мојсије добио заповести Божије. Добивши на каменим таблицама написан Закон Божији, велики пророк Мојсије морао је изути обућу са ногу својих, јер је земља на којој је стајао била света земља. На то су и сви наши православни манастири позвани, да постану света земља земља освећена присуством Божијим, а самим тим и место утехе, мира и предокушаја радости вечнога живота. То духовно благо је намењено, како онима који са страхом Божијим, вером и љубављу живе у манастиру, тако и свима онима који на исти начин приступају овим светим местима.

Проглашавајући данас овај манастир Светог Василија Острошког, ту визију имамо пред собом, и ако Бог да, када се подигну конаци овог манастира, и у њега се уселе монаси, они ће својим турдом и монашким подвигом ово свето место уздизати у небеске висине, у којима је сам живео и које је созерцавао Свети Василије Острошки.

Свети Василије Острошки је живео у 17. веку, у тешком времену турског ропства и у периоду борбе за очување чистоте Православља. Оба ова велика крста победоносно је изнео на својим плећима Свети отац Василије Острошки укрепљиван благодаћу Божијом. Он је истовремено себе потпуно преобразио у Христа, тако да је, подобно Светом апостолу Павлу, и у њему живео Христос. Христом и само Христом Свети Василије слава му и милост могао је да учини, а и данас чини дела подобна делима великих старозаветних пророка, као и многих светитеља Цркве Христове. Христом је Свети Василије Острошки у српском роду стао уз родоначелнике наше Светог Симеона Мироточивог и Светог Саву, и као светило неугасиво светли и данас у тами овога света и овога века.

Проглашавајући данас овај манастир можемо слободно рећи да он одмах добија свој Устав и свој Типик, а то је житије Светог Василија Острошког Чудотворца. Онај ко буде овде живео позван је непрестано, да се учи из житија Светог оца Василија, великог јерарха Цркве Христове, али и великог подвижника, који се непрестано и од свога архијерејског служења повлачио, да би се у миру и тишини благословене пустиње Самим Господом испуњавао.

Манастир Светог Василија Острошког је сада пети манастир у Епархији далматинској, поред наших манастира Крке, Крупе, Драговића и манастира Светог Цара Лазара на Далматинском Косову. Дај Боже да и он постане велики духовни центар у овој области Имотске Крајине, а и да буде, као што већ и јесте, веза далматинских манастира са манастиром Тврдошем у Херцеговини и манастиром Острогом у Црној Гори. Та света места је својим животом и својим присуством на посебан начин осветио и благословио Свети отац наш Василије Острошки, чије мошти и данас у манастиру Острогу живе и чудотворе безбројним чудесима.

И наш нови манастир Светог Василија Острошког у Црногорцима има већ једну велику светињу митру Светог Василија Острошког, која је са његових моштију донесена и даровна овој светој цркви, и њу ћемо ускоро, ако Бог да, вратити и донети у овај свети храм - да нас ова благословена митра у православљу укрепљује и од наших људских мука и недуга исцељује.

Манастир Светога Василија Острошкога у Црногорцима од имовине тренутно има само овај свети храм. Ми смо успели, хвала Богу, да припремимо идејни пројекат конака овог светог манастира, који треба и може да се гради, захваљујући побожним и добрим људима из овога краја, који су већ даровали много земље овој светињи, чим су чули да ће на овом месту бити основан манастир Светог Василија Острошког Чудотворца.

Православни Срби из Црне Горе и Херцеговине досељавајући се кроз историју на ове далматинске просторе нису заборавили свог светитеља и свог заштитника, већ су му из велике љубави и поштовања најпре ову цркву подигли, коју ми ево данас и манастиром проглашавамо и тиме надамо се, остварујемо најдубљу заједницу вере и љубави народа овог краја са својим светитељем и то за све векове.

Дај Боже и Свети Василије Острошки помози, да ово данас свето дело започето и довршимо! Не на славу људску, већ само на славу Божију!

Молитвама Светог оца нашег Василија Острошког и свих светих! Амин.

::..::        

 

БУДУЋИ
ИЗГЛЕД
МАНАСТИРА

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio