Description: F:\MOVIE\web\Headeri\Novosti-L.jpg    


Description: F:\MOVIE\web\Images\Eng.gif
ENGLISH PAGES


Description: F:\MOVIE\web\Images\russian.gif
ПОСЛЕДНИ
НОВОСТИ
 

::..::


VODIČ
TOURIST GUIDE

::..::

ПОСЈЕТИТЕ НАС НА
FACEBOOKU
ЕПАРХИЈА ДАЛМАТИНСКА

::..::


Description: F:\MOVIE\web\Images\Manastiri\Krka\Krka5_small.jpg

ВИРТУАЛНА ШЕТЊА ЕПАРХИЈОМ
ДАЛМАТИНСКОМ

::..::

400 година Богословије Света Три Јерарха
у манастиру Крки
Химна богословије

::..::ПРИЛОЗИ НОВОМ СТРАДАЊУ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 РЕЧ О НОВИМ

БОГОХУЛНИЦИМА


Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\Foto_arhiv.gif
ФОТО АРХИВ

ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

::..::

АПЕЛИ 

::..::

ДИГИТАЛНЕ БРОШУРЕ
ДАЛМАТИНСКИХ МАНАСТИРА

МАНАСТИР КРКА

МАНАСТИР КРУПА

МАНАСТИР ДРАГОВИЋ

::..::


 
св. Сава

БЕСЕДА О ПРАВОЈ ВЕРИ

::..::

 


Description: F:\MOVIE\web\Images\Publikacije\Pilipenda_small.jpg
СИМО МАТАВУЉ

ПИЛИПЕНДА
(приповетка)

::..::Епископ Фотије
ВАПАЈ ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА МАНАСТИРА КРКЕ

На дан када прослављамо Светог архангела Михаила (21. 11. 2023.) мноштво верних људи са подручја Далмације и шире сабрало се у манастиру Крки како би заједничком молитвом обележили славу овог светог места. Свету Архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископи захумско-херцеговачки и приморски Г. Димитрије и далматински Г. Никодим.
Окупљеном народу први се обратио домаћин честитајући свима овај велики дан, уз посебне речи захвалности Епископу Димитрију који је својим присуством показао љубав и бригу за наш народ у Далмацији.
„Радостан сам што смо се данас сабрали у овако великом броју, упркос овом времену које нас и није баш послужило. Пре свега, хоћу са поздравим Владику Димитрија који је дошао да се заједно помолимо Господу и да види како ми данас живимо овде, у овој нашој православној Далмацији. Надам се да ћемо наставити да се посећујемо, да ћемо и ми имати прилике да одемо у Херцеговину и да ћемо кроз то показати да верујемо у истинскога Бога и да смо ученици Његови, а исто тако и наследници наших славних предака који су се посећивали и окупљали у оваквим приликама“, рекао је Епископ Никодим.
Упућујући искрене честитке поводом храмовне славе братији манастира Крке, професорима и ученицима богословије, као и свим присутним верницима Епископ захумско-херсеговачки изразио је радост због овог светог сабрања и прилике да посети нашу Епархију.
„Први пут сам сада у овим крајевима, а када човек први пут дође на овако лепо место и осети ту благодат, онда каже да су му се открили нови светови. И заиста, ова света обитељ је једно чудо Божије, како благодаћу и њеним духом, тако и природом и овим местом и ако Бог да, враћаћу се овде. Благословени били наши оци који су одлучили да баш овде устроје ову свету обитељ и овај манастир посвећен Светом архангелу Михаилу и свим небеским силама бестелесним. У Цркви Божијој се откривају нови светови и свака душа која дође да живи у Цркви и поверује схвати то чудо Божије. Прво се открио Бог, жив и истинит, дошао је међу нас, људе и постао човек, као један од нас. То је читав један нови свет, љубав Божија која се открила и онда се нама, који смо крштени у православној вери открила Црква Божија, заједница верних, као могућност да са тим Богом који је дошао на свет Духом Светим ми заједничаримо, постанемо једно са Њим, да се на крају крајева причестимо Њиме на Светој Литургији. Осим што нам се открила та земаљска заједница, земаљска Црква, открива нам се и Црква небеска, Црква светитеља и анђела Божијих. Као што је било светих људи који се моле за нас и данас су овде били, верујемо, присутни, ми верујемо у стално светлосно присуство светих анђела и арханђела на свакој Литургији и с њима заједничаримо, они учествују у нашем спасењу, помажу нам и гурају нас напред. Свака добра мисао, свака благодат и милост, све оно што нам дође добро у срце, ми знамо да нам долази благословом Божијим, а посредством светих анђела и арханђела. Зато увек треба да се ослањамо на љубав и милост Божију, да се ослањамо на веру нашу, свету и истиниту и на Цркву нашу кроз коју нам се све то открива и даје по мери нашег отвореног срца. Колики суд принесемо Господу, толико ће нам љубав и милост Његова помоћи и сви анђели и архађели и сви свети ће бити са нама и онда ће бити благослова и за нас и за наше ближње, па макар нас било мало бројем као што нас је мало у Далмацији и Херцеговини, бићемо силни милошћу и љубављу Божијом“, поручио је Епископ Димитрије.

ВЕЧЕРЊЕ УОЧИ СЛАВЕ МАНАСТИРА КРКЕ

ПРАВОСЛАВНА ПАРОХИЈА ВРЛИЧКА

ХРАМ СВЕТОГА ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ЂЕВРСКАМА

СВЕТИЊЕ НАРУШЕНЕ УСТАШКИМ СИМБОЛИМА

И баш када смо се порадовали да су се, Богу хвала, истрошиле поруке у виду графита упућене православним Србима од стране НН лица са усташким претећим синтагмама и симболима, које су својевремено „красиле“ наше храмове, домове и гробљанске споменике, подсећајући српски живаљ у Далмацији на догађаје, још не пребољене, када добисмо вест о њиховом поновном појављивању.
Улаз у гробље на Брибиру прекјуче (6. 11. 2023.) је освануо исписан графитима са усташком симболиком. У послеподневним часовима један мештанин Брибира чувао је своје стадо када је угледао натписе на зидинама ( тзв. Вратницама ), културно – историјског комплекса Брибирска главица. На зиду је била насликана хрватска застава са словом „U“ у средини, а поред заставе написано је „ZDS“ и „Četnici odlazite!“. Такође, на обе стране стубова капије улаза у гробље видно су исписана фашистичка обележја: слово „U“ и „свастикa“. Истим симболима оскрнављена је и породична гробница обитељи Гњидић која се налази при самом улазу у гробље. О свему овоме одмах је обавештена полиција која је након 40-ак минута изашла на место догађаја и извршила увиђај.
Сличан узнемирујући догађај десио се само неколико дана раније у Равнокотарској парохији (4. 11. 2023.), када је на црквеној огради написано „Čede, niste dobrodošli!“, као и усташко обележје и подрав „Za dom spremni!“. Истовремено, сличним симболима ишарана је табла на изласку из села Кашић и уласку у Ислам Грчки.
Са великим жаљењем приморани смо да јавност известимо о овим нечовечним делима која су умногоме узнемирила мештане поменутих села, као и целокупну српску заједницу у Далмацији. Оваквим изгредима појединци који су и даље заробљени у неким прошлим, свима нам немилим временима, покушавају да наруше братске и добросуседске односе српског и хрватског народа и, колико год нас они наљутили и погодили, не смемо дозволити да у тој намери успеју. Свако ко верује у Господа, без обзира на који Mу се начин моли, осудиће овакве поступке, јер је и више него јасно да Бог према свакоме човеку гаји неизмерну љубав и милост, те да било какве злонамерне радње урађене „у име и заштиту„ неке вере, никако не могу имати легитимитет, како пред заједничким нам Богом, тако ни пред законима и правдом земаљских господара.
Док овакви инциденти који представљају не само ширење говора мржње, већ и уништавање туђе имовине најчешће остају несанкционисани, а њихови починиоци непознати, за сличне изгреде направљене у виртуелном свету ових дана је ухапшен један Србин пореклом из Хрватске. Он је због објава на свом фејсбук профилу осуђен на 15 дана затвора уз навод да је прекршио Закон о прекршајима против јавног реда и мира. Свако понашање које подстиче национализам и верску дискриминацију најстроже осуђујемо, без обзира са које стране оно дошло и у вези с тим сматрамо да би и последице за таква недела морале за све да буду једнаке. На нама је, као људима и као хришћанима да покажемо да за мржњу нема места како у нашим срцима, тако ни у јавном простору. Због тога позивамо сву браћу и сестре у Христу да нам помогну да се овакви инциденти у будућности спрече, те да уколико примете било какве непримерене радње о томе одмах обавесте надлежне органе.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Дана 29. октобра 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
„Драга браћо и сестре, у данашњем Јеванђељу чули смо причу о сејачу и семену, а у којој се како прича иде помиње више врста тла на које семење пада, као и то да ми требамо бити они који смо плодно тло, и који примају реч Господњу у себе и испуњавају ту реч Господњу, то јест да испуњавамо само Јеванђеље Господње и све оно што нам је Црква устројила, како бисмо на тај начин наследили Царство Небеско и постали истински ученици Његови.
На то смо позвани, на првоме месту, да сваким дахом у животу своме живимо и циљамо ка томе да наставимо према Царству Небескоме, а то можемо управо испуњавајући све заповести Господње које нам је Он оставио, на првоме месту поштујући и живећи оне две највеће заповести, а то су: „Љуби Господа свога свим срцем својим“ и „Љуби ближњега свога као самога себе“. Дужни смо да испуњавамо управо те две заповести „Љуби Господа свога свим срцем својим“ и „Љуби ближњега свога као самога себе“, да кроз то што ћемо да волимо једни друге, и да испуњавамо и оно што каже Свети Атанасије Велики: „Видео си брата свога, видео си Бога свога“ ћемо и показати да смо ти истински ученици његови. То и јесте, драга браћо и сестре, оно што на нама остаје у овоме свету који у злу лежи, да покажемо да смо кроз ту љубав, истинску љубав на коју нас позива Господ, да се бринемо о свакоме, онима младима, напуштенима, остављенима, значи о нашим ближњима, небитно да ли су нам они деца, родбина, очеви, мајке, сродници, него да се бринемо о свакоме, па чак и о непријатељима нашим.
На то смо позвани, драга браћо и сестре, и на то ћу опет да позивам док сам год жив, и кроз те речи ћу и да тумачим само Јеванђеље Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, а вама желим све најбоље од Господа са надом да ћемо се на многа и блага лета окупљати, радовати и виђати“ – поручио је Епископ Никодим.

Прослава храмовне славе у Островици

ПРОСЛАВА СВЕТЕ ПЕТКЕ У КОЛАРИНИ

ПРОСЛАВА СВЕТЕ ПЕТКЕ У БЈЕЛИНИЏ

БОГОРОДИЦА УРОША ПРЕДИЋА ПОНОВО У ЖАГРОВИЋУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим обишао је јуче (17. 10. 2023.) Храм Преноса моштију Светог Николаја у Жагровићу и вратио са рестаурације икону „Богородица“ аутора Уроша Предића, која је обнављана у Галерији Матице српске и била је део изложбе „Живот посвећен лепоти и уметности“.
Владику су дочекали парохијани на челу са надлежним свештеником, протојерејем Милорадом Ђекановићем, те су заједно погледали радове на обнови храма и разговарали о даљим плановима за уређење.

ХРАМОВНА СЛАВА У БИТЕЛИЋУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је данас (15. 10. 2023.) Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Бителићу. Окупљеном верном народу овога краја Владика се обратио честитајући им храмовну славу.
Он је нагласио да смо сви позвани да држимо Реч Господњу и да поштујемо оно што нам је Он заповедио. „Чули смо у данашњем Јеванђељу како нам Господ налаже да помажемо својим ближњима, при том се не мисли само на оне који су нам сродници и пријатељи, већ треба да чинимо добро свима, па макар нам они наносили зло. То је највећа љубав коју можемо да искажемо када превазиђемо и себе, али и покажемо онима који нам наносе зло да смо истински ученици Госпда Бога и спаса нашег Исуса Христа који је претрпео да Га људи туку, да Га на крају и убију и поред свега није уништио људски род, већ са љубављу прима свакога човека који жели да Му са покајањем приђе и прихвати Га као свога Бога. То су наши славни преци следили кроз свој живот и то су показивали када су се окупљали у светим храмовима радујући се једни другима. Тада су остављали сваку животну бригу и молили се Господу за спасење свих људи, па чак и непријатеља њихових и свих оних који почивају на нашим гробљима. То је позив свима нама да следимо њихов пример, јер су се они увек окупљали око цркава и зидали их у славу и у име Божије“, поручио је Епископ далматински.

ЕПИСКОП НИКОДИМ: СВАКИ ЧОВЕК ЈЕ НАШ БРАТ У ХРИСТУ

Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим (14. 10. 2023.) започела је слава Храма Покрова Пресвете Богородице у Книну. Овај велики празник коме је посвећена једна од книнских цркава традиционално је на молитвеном сабрању окупио велики број верника.
Владика Никодим је изразио велику радост због мноштва окупљеног верног народа. „Изузетно ми је драго што видим да се наши обичаји не заборављају, да се окупљамо око наших светих цркава, где се радујемо једни другима и учествујемо у Светим Тајнама. Чули смо у данашњем Јеванђељу шта је Господ рекао својим апостолима чији смо наследници на првом месту ми, Епископи, а онда и свештеници који служе у наше име. Он нам је дао једну од најважнијих заповести, један императив, да идемо и научимо све народе вери у име Оца и Сина и Светога Духа, јер је то једина спасоносна вера која може да нас поучи како да заслужимо живот вечни. Зато је најважнија мисија за све свештенике да научимо верни народ како да, следећи Јеванђеље, задобије Царство Небеско, јер је управо то оно што је главни циљ за све нас који носимо велико име хришћана. Увек треба да се држимо јеванђељске речи и да поштујемо Божије заповести, а пре свега да се трудимо да помогнемо ономе брату поред нас, без обзира на то које је боје коже, вере или нације. На нама је да помогнемо свакоме, па и ономе најмањем међу нама, јер су управо ти мали они који представљају Христа. По речима Светога Атанасија Великог 'видео си брата свога, видео си Бога свога', а за нас је сваки човек наш брат у Христу. Нажалост, често имамо прилику да видимо и оне најрођеније завађене и посвађане, браћу и сестре, комшије, пријатеље, људе који су у суштини и у коначници посвађани сами са собом. Када смо посвађани сами са собом и имамо мржњу у своме срцу не можемо да будемо они који су истинска деца и наследници Светлости. Ако немамо љубави, нарочито жртвене љубави према другима, не можемо да будемо истински ученици Његови“, рекао је Епископ Никодим и пожелео свима присутнма срећан овај дивни празник и храмовну славу.

У ХРВАТСКОЈ НИШТА НОВО – ОПЕТ И ОПЕТ О ЋИРИЛИЦИ

Гробови из православног гробља у Далмацији

 

Као Епископ Православне Епархије далматинске Српске Православне Цркве, изражавам најдубљу резигнацију и осуду због скорашњих, рекао бих бизарних догађаја у Општини Врси код Задра, а везаних за захтјев директора локалног комуналног предузећа да се у року од 15 дана  уклони ћирилични натпис са надгробног споменика једне српске породице на гробљу у Пољицима.
Према његовом тумачењу, у тој општини нема више од трећине житеља српске националности, што је предуслов да би се законски остварило њихово право на употребу сопственог писма, то јест ћирилице у овом случају. Искрен да будем, нисам схватио, пошто је ријеч о гробљу, да ли мисли на живе или на мртве, јер у случају оних који леже на том гробљу чекајући Васкрсење и Живот Вјечни, је сигурно више од трећине Срба.
Нема смисла доказивати нетачност директорове тврдње, будући да се поменута законска одредба односи искључиво на службену употребу ћирилице или неког другог писма у Републици Хрватској, што и сам директор јасно наводи у свом допису, цитирајући члан 12. Уставног закона о правима националних мањина који гласи: „Равноправна службена упораба језика и писма којим се служе припадници националне мањине остварује се на подручју јединице локалне самоуправе када припадници поједине националне мањине чине најмање трећину становника такве јединице“. Није, наиме, риједак случај да су на православним гробљима у Хрватској Срби апсолутна већина.
Морам ипак да нагласим да је нејасно на који начин и како је поштовани директор дошао до закључка да је натпис на неком надгробном споменику исто што и службена употреба језика. Искрен опет да будем, највише ме интересује између кога се, у овако слободном тумачењу законских аката поштованог директора комуналног у Општини Врси, врши службена преписка. А још више ме интересује из ког разлога поштованом директору комуналнога предузећа у Општини Врси сметају мртви Срби. Можда му сметају живи, па преко мртвих покушава да се обрачуна и са њима, „мислећи да Богу службу приноси“ (Јн 16, 2), али ипак не разумијем зашто му сметају натписи на ћирилици који вјековима украшавају српска православна гробља у Далмацији и да ли је у сљедећој фази планирао уклањање ћириличних натписа са гробова из, рецимо, 1891. године.
Колико је мени познато, ово је први случај да се нека званична, јавна, дакле државна институција, обраћа са захтјевом за уклањањањем ћириличног натписа са надгробног споменика на неком српском гробљу на територији Републике  Хрватске. Нема смисла у овом контексту развијати наратив о културолошким аспектима гробља, о било чијим обичајним и обредним и вјерским правима, а поготово правима националних мањина, која су уосталом, као што је добро познато, регулисана како Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, затим Оквирном конвенцијом за заштиту националних мањина, Уставом Републике Хрватске, Уставним законом о правима националних мањина, па и самим Законом о гробљима.
Наглашавам да се у овом случају управо ради о нарушавању назначених права и слобода и њиховом произвољном и недобронамјерном интерпретирању, тим више што се такве репресивне мјере примјењују на светим мјестима каква су, за нас хришћане, гробља.
Такођер, додајем да је скрнављење гробова и спомена на умрле – а и ћирилични натпис је дио тог спомена – у Хрватској кривично дјело за које се прописује казна затвора до једне године. Скривати се у том покушају иза Закона о правима националних мањина и употреби ћирилице у јавном простору, једнако је као позивати се на Закон о спорту приликом увођења евра.
Утолико овај случај називам бизарним, што је најблажи израз којим покушавам да изразим своју осуду, своје чуђење и своју тугу. У временима глобалне свјетске кризе, крвавих ратова и разарања градова и људских живота, овај невјешти покушај истјеривања индивидуалне воље показује сву бесмисленост таквих намјера. Страшно је да ни упокојене душе ни њихово мјесто почивања нису изузети од оваквих лоших намјера и скрнављења.
У том смислу подижем свој глас у намјери да се под хитно стане на пут таквим намјерама, свјесно избјегавајући ријеч провокацијама, јер желим да вјерујем да се овдје ради о нетипичном случају који не доприноси суживоту, заједништву и бољем успостављању, како сусједских, тако и међудржавних односа. 

Српски православни Епископ далматински Никодим Косовић

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КРКИ

ХРАМОВНА СЛАВА У ЈАГОДЊИ ГОРЊОЈ НА ПРАЗНИК СВЕТОГ СИМОНА МОНАХА

ХРАМОВНА СЛАВА У СТРМИЦИ

ХРАМОВНА СЛАВА НА УБЛИМА

Мала Госпојина у Лишанима Тињским

Прослава храмовне славе у Брибиру

МОЛИТВЕНО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ДРАГОВИЋУ

Поводом славе манастира Драговића мноштво верног народа окупило се данас (17. 9. 2023.) на Светој Архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим. Владика им се свима обратио честитајући данашњи празник са жељом да још једном истакне важност молитве у животима хришћана.
„Драга браћо и сестре, хтео бих да вам пожелим свако добро од Господа и да кажем да ми је изузетно драго што смо се данас овде сабрали, помолили Господу и одслужили божанствену Литургију. Када се окупљамо у нашим светим храмовима треба у потпуности да се посветимо молитви, не треба ништа друго да радимо осим да се молимо Господу да нас помилује, благослови и опрости нам грехе наше, а исто тако и за наше ближње, све оне које волимо, па и непријатеље наше, како нам говори свето Јеванђеље. Кроз молитву и учествовање у светим тајнама ми дајемо свој принос Господу Богу и тако се трудимо да будемо дотојни наследници својих славних предака који су се на исти начин окупљали у нашим манастирима, који су зидали светиње у славу и у име Божије“, поручио је Епископ Никодим.

Почетак школске 2023/2024. године

СЛАВА ЦРКВЕ У ДРНИШУ

УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ИМОТСКОМ

ХРАМОВНА СЛАВА У СУШЦИМА

МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА МАНАСТИРА КРУПЕ

Празник Успења Пресвете Богородице (28. 8. 2023.) обележен је у манастиру Крупи Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим. Велики број верника сабрао се на овај дан како би заједнички узнео молитву Господу.
Свима њима Владика Никодим се обратио се упутивши им искрене честитке. „Данас смо се окупили да прославимо овај важан празник у домостроју спасења када је још једанпут доказано да постоји васкрсење. Она која је родила Господа, у име свих нас пристала је да се сам Бог усели у њену утробу, да постане човек, оставши уједно и Бог не би ли и нас људе уздигао и дао нам тај највећи дар васкрсења који ћемо дочекати о другом доласку Христовоме. Наша Црква је устројила да се данас чита једно од Јеванђеља које највише волим да цитирам, а које каже 'Марта, Марта, бринеш се за много, а само је мало потребно'. Позвани смо на то да оставимо сваку животну бригу и да размишљамо о томе на који начин ћемо се уподобити Господу, тј. како ћемо постати истински ученици Његови. Кроз љубав коју показујемо према сиротињи, према онима који су напуштени и одбачени ми се спасавамо и једино тако можемо рећи да заслужујемо да носимо велико име хришћана и будемо достојни наследници наших славних предака.
Бог је толико заволео овај свет да нам је дао Свог јединог Сина, којег смо ми, људи, разапели и убили, а Бог нас воли толико да нас није казнио, него нам је дао највећи дар који постоји, а то је могућност да кроз васкрсење будемо сапричасници у божанским енергијама и свему ономе што нам је припремљено у Царству Небеском“, рекао је Епископ далматински и нагласио да му је изузетно драго што смо се окупили у тако великом броју. Владика је захвалио свима који су на овај дан били у манастиру Крупи, а посебно потпредседници Владе Републике Хрватске гђи Ањи Шимраги, министру у Влади Републике Србије г. Ђорђу Милићевићу, г. Милораду Пуповцу, г. Војиславу Станимировићу и г. Борису Милошевићу.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СМОКОВИЋУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је у недељу (27. 8. 2023.) Свету Архјерејску Литургију у Смоковићу. Присутним верницима Владика се обратио поучном беседом са надом да ћемо се на многа и блага лета окупљати у нашим светим храмовима.
„У данашњем Јеванђељу смо чули да ће бити јако тешко богаташима који нису сиромашни духом да наследе Царство Небеско. Могао би да идем и даље и кажем да су сви који су оптерећени са другим стварима, а не мисле о томе да ли ће да се уподобе Господу и светима његовим сиромашни у суштинском погледу. Царство Небеско не можемо наследити ако не бринемо једни о другима, ако не мислимо о онима који су остављени и сами, већ се више бринемо о земаљским стварима. Када се окупљамо у храму ми треба да мислимо само о томе како ћемо се сјединити са Христом и да тих сат времена седмично издвојимо за Господа. Када смо сабрани у цркви треба да будемо и мислима присутни, да молимо Бога да нам опрости наше грехе, да Му се молимо за све наше ближње, за све који су напуштени и сами, па и за нешријатеље наше, да нас све Господ спасе и да се заједно нађемо у Царству Небескоме“, поручио је Епископ Никодим.
Владика је овом приликом обишао остатке Храма Светог Саве у Земунику, те је додао да је започето чишћење око цркве и да се нада да ћемо ускоро успети да обновимо ову светињу. „То је, као што знате, и мој родни крај и зато посебно осећам потребу да радим на томе да се, ако Бог да, окупимо, не само на освећењу храма, него да се и на даље ту молимо за спасење свих нас“, рекао је Владика далматински.

Прослава славе села-Успенија Пресвете Богородице ВЕЛИКЕ ГОСПОЈИНЕ

НЕМАЊИ МАРИЈАНУ ДОДЕЉЕН ОРДЕН СВЕТОГ КРАЉА МИЛУТИНА

Због немогућности да присуствује свечаној додели ордења заслужнима за обнову Храма Светог Николаја у Врлици, г. Немања Маријан примио је свој орден данас (22. 8. 2023.) у просторијама Епархије далматинске. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим захвалио се г. Маријану на његовом труду и изузетном доприносу у обнови ове светиње и пожелео му свако добро од Господа.

ЕПИСКОП ЈУСТИН: ОПРАШТАЈМО ЈЕДНИ ДРУГИМА ДА БИ НАМ БОГ ОПРАШТАО

Њихова Преосвештенства Епископ западноевропски Г. Јустин и Епископ далматински Г. Никодим служили су у недељу 11. по Духовима (20. 8. 2023.) Свету Архијерејску Литургију у Цркви Успења Пресвете Богородице у Шибенику. Верницима окупљеним у заједничкој молитви Владика Јустин се обратио поучном беседом говорећи о важности опроста.
„Оче наш, који си на Небесима опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим – ове речи понављамо сваки пут када изговарамо молитву Господњу 'Оче наш' и подразумева се да то што говоримо заиста мислимо у своме срцу. Ту је управо оно на шта нас Господ својим примером на крсту позива, да опраштамо једни другима и покажемо љубав према онима који су нас повредили, увредили, ражалостили на било који начин. То је оно што нам поручује данашње свето Јеванђеље, да једни према другима треба да будемо милостиви или, како бисмо рекли модерним језиком, толерантни, али та реч није ни изблиза оно што је хришћанско праштање, јер оно заиста подразумева не само да опростимо, него и да покушамо да заволимо тога коме смо опростили. Из тога долазимо увек до онога што су наши стари говорили, да је боље бити у миру него у праву, јер у данашње време, ако си милостив, ако прашташ људима и трудиш се да волиш свога ближњега ти си онда слабић, то ти се рачуна као мана и нећеш бити конкурентан на тржишту данашњега света, газиће те, посрамити, исмејати. Али нема везе, наша хришћанска философија живота и умирања је сасвим другачија од философије овога света и с тога увек треба да радимо на себи и да заиста дођемо до таквога стања да можемо што пре и што лакше опростити онима који су нас увредили. Живот је веома кратак и док смо млади, здрави и амбициозни мислимо да смо несаломиви, да смо увек у праву и да нам је увек неко други нешто дужан и крив, а да су истина и правда у нашим рукама. Међутим, како човек сазрева, како стари, схвата да није увек баш тако и онда видимо да наша сила није у томе да будемо увек у праву, него да будемо у миру са људима. Дао Бог свима нама заиста да стекнемо тога духа милости и праштања да би Отац наш небески нама опростио кад дође до Судњег дана“, поручио је Епископ Јустин.

ВЕЛИКИ ПРЕОБРАЖЕЊСКИ САБОР У МАНАСТИРУ КРКИ

На дан када прослављамо Преображење Господње (19. 08. 2023.) мноштво православног народа са свих страна света окупило се у манастиру Крки. Светом Архијерејском Литургијом коју су служили Њихова Преосвештенства Епископи бихаћко-петровачки Г. Сергије, западноевропски Г. Јустин и далматински Г. Никодим, молитвено је започела прослава овог празника. Као и многих година раније, велики број верника наставио је традицију преображењског окупљања на овом светом месту у посебној радости и свечаној атмосфери. Њима се први обратио Владика Сергије говорећи о овом великом празнику.
„Прослављајући и празнујући у сабрању Духом Светим, присјећајући се великих дјела Господа и Бога нашега, а притом руковођени таворском свјетлошћу бивамо узнесени умом и созерцањем у вјечну благодат Божију. Ону благодат која нам се вијековима и миленијумима открива, која је Јеванђељем светим описана, Апостолима посвједочена, а пророцима загарантована и сачувана до данас као постојана и непоколебива. Та Истина Благе Вијести преношена поколењима и чувана Светим Предањем говори и о данашњој Тајни Празника, оног Празника када се Господ Исус Христос на гори Тавору, а наочиглед присутних Апостола, у друштву двојице пророка преобразио у својој божанској свјетлости и слави. Питамо се због чега је било потребно да се Христос преобрази? Зашто је Он као Бог морао да доказује своју славу? Њему као Богу и није било потребно да било коме показује и доказује своје Божанство. Да је тако благоизволио, не би ли Његово рађање било у слави, а не како се оно и уистину одиграло, скромно у једној пећини гдје су пастири ноћу затварали своја стада. И опет кажемо, није било Господу потребно, као што је и Сам више пута показао, живећи и општећи са простим људима који нису заузимали високе положаје у тадашњем друштву. Али ипак Он као Превјечни Бог бира тројицу својих драгих ученика, Петра храброг исповједника који се у неколико наврата истакао међу браћом, Јована кога веома љубљаше и Јакова великог у врлини и подвигу. Зашто њих тројица питамо се? Због чега Христос није позвао све ученике на гору, иако су сви заједно путовали, али молитве ради поменута тројица Апостола нашла су се у непосредном друштву Христа и постали очевици Његовог преображења? Међу осталим ученицима налазио се и Јуда Искариотски будући издајник Христов и не хотећи да му приложи било какав разлог за издају, а Јуда због своје грешности бјеше недостојан овога чудесног виђења, Христос ипак бира да га остави са осталим ученицима не издвајајући га од њих. Преображење тако постаје својеврсно оправдање крсноваскрсне жртве Христове, јер је у том периоду већ почео да говори како Њему ваља ићи у Јерусалим и много пострадати од цариника и фарисеја. Примајући са негодовањем овакве Христове ријечи Апостоли предвођени Петром су га стали одвраћати, на шта им је Он одлучно одговорио да је то испуњење Божије воље због које је и дошао у овај свијет. Међутим, губећи своје повјерење у Христа, јер постаје упитно како да Бог тако пострада од смртних људи, Апостоли поставши сумњичави губили су наду у Христове ријечи. Но ипак, баш онда када је било јасно да Христос мора да пострада на крсту и када више не постоји двоумљења у том науму Он се у својој васкрсној слави преображава пред Апостолима показујући им ту славу онолико колико су је они могли примити, јер ова свјетлост бијаше толико јака да им је изазивала сљепило. Христос из облака у несагледивој свјетлости показује се ученицима, а поред Њега стоје старозавјетни пророци и то Мојсије отац закона и пророка који је такође на Синајској гори имао прилику да види ову свјетлост и Илија који се у огњеним кочијама узнио пред престо Творца не угледавши смрти на земљи. И тако њих двојица афирмишући дјелатност и присуство Сина Божијег у свијету који је дошао да испуни закон и пророке у разговору са Христом упућују на то да без крста нема Васкрсења, да без страдања нема задобијања светости, нити без подвига гледања оне таворске свјетлости која се пројављује и данас свима нама који очишћујући се подвигом и чистом вјером, љубављу и жртвом желимо да је гледамо. И не само да је велики Григорије Палама као истински бранитељ свештених Исихаста, оних који су созерцавали таворску свјетлост, био увјерен у истинитост и божанско поријекло ове свјетлости већ и сви ми који истински желимо да припаднемо и приступимо троједном Божанству Које се у Три Личности пројављује, просијавајући оне луче зрака које осјењују сваког човјека. Празник Преображења је Празник када смо позвани да истински припаднемо Христу, чистећи се у врлини, постом и молитвом хранећи душу своју и преображавајући природу припремом за виђење таворске свјетлости. На то нас упућују ријечи Господње записане у Јеванђељу које кажу 'ово је син мој љубљени који је по мојој вољи, њега слушајте'. Цјелокупна плејада светитеља Божијих постаје нам гарант да је ипак могуће бити човјек и гледати божанску свјетлост од Христа долазећу. Због тога је Он и дошао у овај свијет како би нам дао средства и силе да преобразимо себе, ако смо се кроз гријех од Њега удаљили да се кроз покајање вратимо. Господ од нас тражи да се преобразимо украшавајући се светим врлинама. Цјелокупно Јеванђеље, а самим тим и ова данашња Блага Вијест није ништа друго до уподобљавање Богу. Оно нам даје те силе, даје нам упутства и препоруке како да постанемо свети и Божији, како да постанемо Христолики у данашњем свијету. Јеванђеље је ту као водич, као Сам Христос Који нас позива к Себи дајући смјернице духовног живота кроз љубав према ближњима, кроз напредовање у врлини, кроз одбацивање страсти и порока прилазећи на тај начин све ближе и ближе Богу.
Нека би дао Господ да сви јасно угледамо ону свјетлост васкрслог Божанства која се данас излива на свакога, да свој ум и срца уподобимо Апостолима, те да ово свето мјесто и свако свето мјесто гдје се божанствена служба врши постане дио Тавора одакле ће се нестворена свјетлост Божанства постати дио свих нас“, пожелео је Епископ бихаћко-петровачки.
Присутнима се притом обратио и домаћин, Епископ далматински Г. Никодим, истичући да смо се овом приликом окупили да прославимо један велики празник и да учествујемо у највећој могућој тајни коју је Господ даровао људима на земљи.
„Окупили смо се управо да бисмо се кроз учествовање у светој Литугији молили Господу да нам опрости грехе и да се смилује на све нас. Постоји једна црквена песма која каже да бисмо, када се окупљамо у храму Божијем, требали да оставимо сваку животну бригу. Значи, када смо на Литургији не бисмо требали да размишљамо ни о чему другоме, него о Богу и нашем односу са Њим и са ближњима. Мени је посебно драго што смо се данас окупили у овако великом броју и надам се да ћемо се тако у радости окупљати на многа и блага љета, јер је то оно на шта смо позвани и да ћемо кроз то наследити Царство Небеско које је главни циљ и сврха за нас хришћане“, рекао је Епископ Никодим и од срца се захвалио Епископима Сергију и Јустину који су се потрудили да својим доласком додатно увеличају овај дан, као и свим присутнима који нису заборавили свој родни крај.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА У ГОЛУБИЋУ

На дан када празнујемо Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, молитвеним сабрањем у част овог светитеља прослављена је слава цркве у Голубићу. Свету Архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископ западноевропски Г. Јустин и Епископ далматннски Г. Никодим који се том приликом обратио окупљеним верницима.
„За све нас који носимо велико име хришћана главни циљ овоземаљског живота је да наследимо Царство Небеско, а то можемо једино ако следимо јеванђељске истине и поштујемо правила која нам је одредила наша света Црква. Као сведоке свега тога и оне који су нам утабали стазу и показали како треба да живимо имамо светитеље, а данас смо се окупили да прославимо онога који је први пострадао у име Господње, који Га је сведочио безбожним Јеврејима и пострадао још у првим вековима, Светога архиђакона и првомученика Стефана. Наш српски род је одувек следио пут који нам је показао и као аманет оставио Свети кнез Лазар рекавши да је 'за малена земаљско царство, а небеско је увек и довека'. Изабрао је да пострада на Косову и да до дана данашњег ми видимо и следимо тај пут. Морам да напоменем да се на данашњи и јучерашњи дан пре осамдесет и нешто година десио један страшан злочин, када су наши православни Срби испод Велебита пострадали у плавог гробници, на Пагу. Ми Срби смо то нажалост доста и заборавили, сећамо се оне плаве гробнице на Крфу, али се ретко кад сетимо да је наш род тамо настрадао на самом почетку Другог светског рата. Та крв мученика која је проливена и у нашим крајевима нас позива да и ми будемо наследници и деца светлости, да следимо пут Христов, пут мученика и светих отаца. Мучеништво може да постоји на разне начине, па и када се бринемо једни о другима, то је један вид распињања и жртве, без којег не можемо да се спасемо. Зато треба да се бринемо о ближњима, да се молимо за њих, али исто тако и за непријатеље наше, јер нас на то позива сам Господ наш Исус Христос“, поручио је Епископ Никодим и додао да му је изузетно драго што смо се на овај дан окупили у тако великом броју.

ВЛАДИКА ЈУСТИН У МАНАСТИРУ КРКИ

Његово Преосвештенство Епископ западноевропски Г. Јустин служио је у недељу (13. 8. 2023.) Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки. У свом обраћању присутним верницима Владика је пожелео да је свима на здравље и спасење света служба на овом месту које већ вековима, као каква духовна оаза, окупља све оне који су гладни и жедни истине, Божије речи и вечнога живота.
„Овај манастир већ вековима, а тако ће бити и убудуће ако Бог да, сведочи да су Христос и вера православна јачи од овоземаљсих моћника, од свих искушења, свих ветрова који дувају и који желе да угасе кандило вере у нашем духовном бићу. Ми који верујемо у Исуса Христа распетога и Васкрслога немамо чега да се плашимо, драга браћо и сестре. Све ово говорим због тога што су времена у којима живимо чудна, не знамо више са којих страна вребају опасности, споља и изнутра, а у центру свега тога су управо словенски народи. Све борбе и конфликти дешавају се међу братским народима, православним и зато посебно треба да се трудимо да чувамо своју веру и да се олако не заносимо идејама и философијом овога света, већ да се држимо пута Христовога, јер је он једини пут који не завршава беспућем, једини живот који се не завршава смрћу. Наш задатак у овоме животу јесте да се приближимо Христу, да Га заволимо као брата, као пријатеља, као Онога који нас теши, разуме и крепи, а не да Га се плашимо као неког судије и полицајца који је дошао да нас кињи и кажњава ако сагрешимо. Не, сав закон Божији је у љубави, Бог нас воли ма какви да смо, а наш је подвиг и задатак да на ту Његову љубав одговоримо љубављу“, поручио је Епископ западноевропски.

ХРАМОВНА СЛАВА У МАРКОВЦУ

У прву недељу по Илиндану (6. 8. 2023.) Њихова Преосвештенства Епископ шабачки Г. Јеротеј и Епископ далматински Г. Никодим служили су Свету Архијерејску Литургију у марковачком храму посвећеном Светом пророку Илији.
У наставку литургијског сабрања Владика Никодим честитао је окупљеним верницима храмовну славу, а након тога се захвалио Епископу шабачком на исказаној братској љубави и бризи за народ у Далмацији, те му је препустио реч.
„Благодарим Владики Никодиму што је благословио да дођем овде у вашу древну, апостолску и мученичку Епархију, да овде заједно служимо и тако поделимо радост заједничког живљења у Цркви и Богу. Честитам вам свима празник посвећен овом великом пророку који је сведочио истину и правду Божију. Свети Илија је толико велики пророк да га је Господ удостојио да се он појави заједно са Мојсијем на гори Тавору када се Господ Исус Христос преобразио пред својим ученицима и показао им славу Своју. Он је тада представљао све старозаветне пророке чија је мисија била да објављују реч Божију и заповести Његове, те да подсећају верни народ којим путем треба да иде. Свети Илија је то целог свог живота сведочио и као што каже Свети апостол Јаков, и он је био човек као и ми, иако је био призван на велику службу, још од рођења када је био предназначен и објављен самим анђелима каква ће бити његова служба. Он је храбро сведочио израиљском нарооду који се поделио и није на прави начин поштовао Бога. Колико је он био велик сведочи само Свето Писмо да је својом моливом успео чак на три и по године да заустави кишу, а исто тако када се обратио Богу, Он је поново послао кишу. Свети пророк Илија назван је још у своме тропару као други претеча Христовог доласка. Након Светог Јована Крститеља који је први најавио Христов долазак, Свети Илија ће доћи да најави Његов други и коначни долазак, као и Страшни суд који ће се потом десити. Рођење Светог Илије било је чудесно, а исто тако и свршетак његовог овоземаљског живота пошто га је Бог узнео на Небо, јер његова мисија још није готова. Он ће заиста доћи поново да сведочи Господа Исуса Христа и његов долазак да би се што више људи спасло, јер Бог је човекољубив и жели да се сви ми спасемо, за њега нема пријатеља и непријатеља, Он све људе воли подједнаком мером и од нас самих зависи да ли ћемо ући и рај и какав ће наш живот бити. Зато је веома битно да следимо заповести Божије и да слушамо своје свештенство, њихове проповеди и глас Јеванђеља и да на тај начин коригујемо свој живот и своје обичаје. Обичаји нашег дивног српског народа где год да он живи прожети су православном вером, али уколико не обнављамо и стално не проверавамо те своје обичаје у Цркви, постоји опасност да нам они не буду на корист, него чак на штету. Важност слушања речи Божије сведочи нам и пророк Илија који је и сам проповдао у десет племена Израиљевих који су пошли кривим путем и покушавао да их врати на прави пут. Иако су само два племена поштовала Божије заповести и храм Божији који се налазио у Јерусалиму показало се тада, као што се види и данас, да сила Божија није у већини него у правди и истини. Нажалост, израиљски народ, тих десет племена није послушало глас Светог пророка Илије и десило се да су дошли освајачи и посејали их по читавом свету, нестали су као племена. То је једна поука и за нас све, да увек треба да се уздамо у Бога и да не гледамо много на то да ли смо већина или мањина, чак је некад теже бити у већини, јер се она углавном узда у своју љуску силу, а мањина сву своју наду полаже у Бога“, поручио је Владика Јеротеј.

ВЛАДИКА НИКОДИМ: ПОСВЕТИМО СЕ МОЛИТВИ И СЕЋАЈМО СЕ СВИХ НЕВИНИХ ЖРТАВА

Њихова Преосвештенства Епископ шабачки Г. Јеротеј и Епископ далматински Г. Никодим служили су данас (5. 8. 2023.) Свету Архијерејску Литургију у Скрадину. У Храму Светог Спиридона, на овај дан који је традиционално посвећен том великом светитељу, окупио се велики број верника који су заједно узнели своје молитве Господу.
„Данас смо се сабрали да прославимо дан посвећен Светом Спиридону, али исто тако за нас ово је дан жалости који је на многе начине потресан и када се сећамо свих који су невино пострадали у време „Олује“. Постоји једна црквена песма која се пева у Страсној недељи, пред сам Васкрс, а која каже 'да ућути свака твар'. Ми, православни Срби овога краја данас се сећамо догађаја који је тако страшан да бисмо требали да овај дан проведемо у тихој молитви, молећи се Господу да опрости наше грехе, да нас помилује, али исто тако да опрости и онима који су чинили злочине, јер сам Господ говори да је највећа љубав коју можемо да искажемо као хришћани да волимо непријатеље наше. На тај начин треба да покажемо да смо наследници оних који су увек благосиљали оне који их куну и тако се уподобљавали самоме Господу нашем Исусу Христу кога смо управо ми, људи тукли и разапели, а Он нам је донео највећи дар који постоји, дар Васкрсења и вечног живота. Приносећи једну такву жртву Господу можемо и ми да кажемо да смо достојни да наследимо Царство Небеско, јер је управо то једина сврха живота за нас, хришћане. Сваким даном свог живота требало би да се посветимо молитви и да се сећамо свих оних који су пострадали, поштујући при том и оне жртве које је наша страна нанела, јер морамо признати да је и тога било“, поручио је Владика далматински.

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ОЛУЈЕ У КАШИЋУ

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ОЛУЈЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ОЛУЈЕ У ШИБЕНСКОМ ХРАМУ СВЕТОГ СПАСА

ЕПИСКОП ШАБАЧКИ У ПОСЕТИ ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Његово Преосвештенство Епископ шабачки Г. Јеротеј стигао је у четвртак (3.8.2023.) у посету Епархији далматинској. Владику је у манастиру Крки дочекао Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим са братијом манастира, те је том приликом служена доксологија.

Слава Храма Светог пророка Илије на Зелову

Икона Пресвете Богородице Тројеручице у Сплиту

Прослава храмовне славе у Ђеврскама

ЗАВЈЕТНИ ДАН У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ НА ДАЛМАТИНСКОМ КОСОВУ

Иако данас празнујемо Светог Пророка Илију, другог претечу Христовог, у нашем храму и на нашој парохији се данас сјећамо свих упокојених православних Хришћана ове парохије.
По предању, Турци су у овом храму на данашњи празник запалили народ са храмом и од тада се на овај дан сјећамо и тих мученика, али и свих упокојених наших парохијана, тако што у току Литургије извршимо помен за све њих.
Славу храма обиљежавамо сваке године у недјељу по празнику светог пророка Илије, а тако ће бити и овог љета!
Данашњу свету Литургију, уз препуну и цркву и порту, увеличао је и свештеник Никола Почуча, парох из Будимпеште, а посебну ноту љепоте богослужења дала је наша пијевница.

СВЕТИ ИЛИЈА У ЦЕРАЊИМА

Прослава храмовне славе Св.пророка Илије у Кашићу

ХРАМОВНА СЛАВА У ЗАДРУ

У задарској цркви посвећеној Светом пророку Илији данас (2.8.2023.) је свечано прослављена храмовна слава. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је Свету Архијерејску Литургију и том приликом се обратио присутном верном народу.
„Драга браћо и сестре, честитам вам овај данашњи велики дан и славу нашег храма, где смо се данас окупили да прославимо име Светог пророка Илије. Познато је да се Свети Илија од малих ногу повлачио од света и разговарао са Богом, да се борио против безбожних царева и царица и да је до краја свог живота позивао тада безбожне Јевреје да се врате на прави пут и да славе, као што су то чинили њихови преци, јединога Бога, Створитеља 'који је толико заволео овај свет да је и Сина Свога Јединородног дао да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни'. Ми бисмо требали да се угледамо на пророка Илију и да имамо тако пламену веру, да се Богу молимо да нам опрости наше грехе и да се окупљамо у храмовима и учествујемо у Светим тајнама.
Када дођемо у свети храм треба пре свега у смирењу да се молимо Господу да нам опрости све оно лоше што чинимо и себи и другима, не гледајући шта ко други ради и како се понаша. Треба, на првоме месту, да исправљамо себе и не намећемо свој ауторитет другима, да увек будемо свесни да смо пред Богом мали и да случамо реч Божију, реч Цркве и нас који смо постављени да ту реч проповедамо. Ако у себи имамо радости, а не силу, само онда можемо рећи да смо истински ученици Његови, да смо деца и наследници светлости“, поручио је Епископ Никодим и додао да му је изузетно драго што смо се сабрали у овако великом броју, те да се нада да ћемо се још на многа и блага лета сабирати и радовати једни другима.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ДОДЕЛА ОРДЕЊА ДОНАТОРИМА У ВРЛИЦИ

Њихова Преосвештенства Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије и Епископ далматински Г. Никодим служили су у недељу (30. 7. 2023.) Свету Архијерејску Литургију у Врлици. У препуној цркви посвећеној Светом Николају овом приликом освећен је нови фрескопис, а најзаслужнијим донаторима који су помогли обнову храма додељени су ордени Српске Православне Цркве.
Након читања светог Јеванђеља верном народу се обратио Епископ Сергије благодарећи Господу због овог сабрања. „Данас је дан Васкрсења, недеља – дан Господњи, када треба да се саберемо у светом храму, то је дан који створи Бог да се у њему радујемо и веселимо. Господ нам у данашњем Јеванђељу говори да је видео многи народ и сажалио се над њим. Христос је у овај свет дошао да реши суштински проблем човечанства, да победи грех, ђавола и смрт и да истину, правду и истинску љубав обнови у срцима људским, јер је човек пао и погрешио. У једном тренутку када се скупило мноштво људи, видели су апостоли да већ беше касно, требало је тај народ да се отпусти, бринули су се шта ће сав тај народ јести, јер није било довољно хране. Исус рече својим ученицима 'нема потребе да иду, подајте им ви нека једу', а ученици се уплашише знајући да имају само пет хлебова и две рибе. Тада им Он рече да преосталу храну донесу к Њему и Господ учини чудо, те умножи хлеб и рибу и нахрани њима пет хиљада људи. Бог умножава у својој природи коју је створио и дао нама на управљање, видите и сами на својим њивама од једног зрна пшенице колико се зрна умножи. Сав овај свет непрестано се Божијим благословом обнавља, тако се и Божији благослов умножава у сваком дому. Господ нам је дао природу да у њој уживамо, а не да је кваримо и екстремни временски услови којима смо сведоци опомена су због наших слабости и грехова. Бог допушта да се догоде да би нас преображавао, да бисмо се освестили да природу чувамо и благосиљамо, јер она опет нама користи“, поручио је Владика Сергије.
Након свете службе заслужни верници који су се истакли својим трудом и љубављу према Цркви награђени су ордењем које им је доделио Епископ Никодим. „Драга браћо и сестре, имамо још једну велику радост због које смо се окупили данас овде, да поделимо ордење које је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве доделио људима који су учествовали у обнови ове наше светиње у граду Врлици која је једна од најлепше уређених у читавој Епархији далматинској. Сматрам да је њихово богоугодно дело, као и дело свих осталих који су учествовали у обнови, једно дело које ће у коначници сам Бог да благослови управо оним што је једини циљ свих нас који носимо велико име хришћана, а то је прилика да наследе Царство Небеско и постану деца и наследници светлости, како се то каже у Светој тајни крштења. Надам се да ћемо се тамо са радошћу гледати сви заједно лицем к лицу, гледајући на првоме месту лице Божије и кроз то добити ону награду на коју смо позвани као хришћани. Захвалан сам веома Чуварима Христовога гроба, јер су они одржали традицију овога краја да у Страсној недељи чувају Христов гроб, да се труде и кроз то покажу своју веру у Христа, распетога и васкрслога који је једини сигуран пут за задобијање вечног живота“, рекао је Епископ далматински.
Члановима удружења Чувари Христовог гроба он је уручио високо одликовање СПЦ, орден Светог Саве другог степена, у знак признања за немерљив допринос очувању традиције српског народа врличког краја и вишевековног православног обичаја чувања Христовог гроба, као и учествовање у обнови храмова у врличком и книнском подручју. Овим орденом одликован је и г. Ђуро Ђурђевић из Београда у знак признања за љубав према мајци Цркви, нарочито исказану неизмерном бригом за обнову Цркве Светог Николе у Врлици и других светиња врличког краја.
Орденом Светог краља Милутина за свој допринос у обнови далматинских светња награђен су фирме Реса градња и Павком из Београда, као и појединци Дамир Драгић, Горан Самарџија, Драго Арнаут, Драгиња Ђурић, Бранко Радујко и Немања Марјан.
Након свечаног чина доделе ордења Епископ Никодим је захвалио свим добротворима, као и Владики Сергију који је на овај важан дан био са нама и који непрестано показује своју љубав и приврженост Далмацији. Владика је поздравио уважене госте, а међу њима потпредседницу Сабора гђу Ању Шимпрагу и градоначелника Врлике г. Јуру Плазонића, те је нагласио да му је изузетно драго што је на овај дан врличка црква постала место сабрања великог броја људи, пре свега мноштва Далматинаца који су расути свуда по свету. „Када нас људи обилазе ми знамо да нисмо остављени, нити заборављени, како од људи, тако ни од Бога“, нагласио је Владика и предао реч г. Ђури Ђурђевићу.
„Изузетна ми је част што могу данас да вам се обратим и да се захвалим свим дивним људима који су својим прилозима помогли да осликамо и реконструишемо ову цркву. Сви смо ми добили пуно признања, али ова данашња су свакако потврда да смо на правом, Божијем путу. Мени лично је овај орден свакако најдражи, посебно јер ми је уручен у овој цркви за коју сам посебно везан. Овде сам крштен, ишао сам ту на веронауку, добио прва сазнања о вери и љубав према Господу. Када смо пре неколико година решили да обновимо ову цркву било је доста песимизма код поједних људи, јер су, кажу, тешка времена. А каква су тек времена била пре година када су наши преци само захваљујући љубави и вери успели да је саграде! Ретко где је природа тако сурова и шкрта према људима као овде у Далмацији, а исто тако ретко који народ је одан свом завичају и вери као што су Далматинци. Драга браћо и сестре, брижљиво чувајте веру, јер ако њу изгубимо, ми смо изгубљен народ. Дубоко верујем да смо сви на овоме свету по Божијем задатку, а исто тако верујем да смо данашњим даном добар део задатка извршили, имамо са чим изаћи и пред потомке и пред претке. Надам се и верујем да ћете у ову цркву долазити и из ње излазити увек пуног срца“, рекао је г. Ђурђевић.
Председниик удружења Чувари Христовог гроба, г. Драган Павловић присетио се почетака обнове врличког храма и са пуно емоција говорио о том времену. „Давне 1972. године, када је наша Црква Светог Николаја изгорела, ја сам постао чувар Христовог гроба са 16 година. Сањао сам тада сан да једнога дана наша црква засија поново у пуном сјају. Хвала Богу, ја сам тај дан дочекао, био сам иницијатор обнове овог храма и не само то, него и све светиње у парохији имају печат удружења Чувара Христобог гроба. Данас су наша срца пуна, наши су се снови остварили и све оно што је било тешко данас смо заборавили. Поносни смо на то, пре свега да смо, како је рекао владика, Светог Николу направили најлепшом црквом у Епархији далматинској“, рекао је г. Павловић и притом Владики Никодиму упутио обећање да у Чуварима Христовог гроба увек има сигурне људе који ће се борити за нашу веру и традицију.

 

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У РАЗВОЂУ

Света Литургија у капели Свете великомученице Марине, Огњене Марије, у Биљанима Доњим.

„Радуј се, Марино, разумна голубице Христова, кћери Сиона вишњега, јер приспе дан твога весеља."

СВЕТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА НЕДЕЉА, Карин Горњи

Након скоро три деценије поново је служена Света Литургија на овом мјесту, у част и славу Св.великомученици Недељи.
Слава Богу који нас је удостојио да одслужимо такву божанску Литургију као што је била ова данас.
Хвала свештенству и народу који су својим присуством увеличали овај значајан дан.
Хвала и Заједници Свете Недеље у Батајници и о.Алену Вукашину што су нас се сетили и својим прилогом за послужење допринели трпези љубави.
Нека нам Господ подари снаге да опет упалимо овај светионик, да обновимо светињу како приличи.
„Никојим начином не можеш ме одвратити од вере моје. Бациш ли ме у огањ, имам пример Три Отрока; бациш ли ме пред зверове, имам пример Данила; бациш ли ме у море, имам пример Јоне пророка, предаш ли ме мачу, сетићу се Чеснога Претече. За мене је живот за Христа умрети."
(Света великомученица Недеља)

ХРАМОВНА СЛАВА У КОЖЛОВЦУ

Дана 23. јула 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Кожловцу, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. г. Никодим.
”Драга браћо и сестре, данас смо се окупили да прославимо успомену на Свету Великомученицу Недељу, која је пострадала у првим вековима хришћанства, а коју су наши преци изабрали да њој посвете цркву коју су на овоме месту подигли, да се у њој окупљају и радују једни другима, и да носе бремена једни других.
Како смо чули у данашњем апостолу, Свети Апостол Павле позива нас да носимо бремена једни других, да бринемо једни о другима, а нарочито за оне који су унижени, повређени, напуштени и заборављени. Треба да будемо људи, како то каже Патријарх Павле, јер нас на то позива и Свето Јеванђеље, тачније оно иде и даље и позива нас да волимо и непријатеље наше. То нам је Господ оставио у аманет, јер каква нам је награда ако волимо само наше ближње?
Драга браћо и сестре, као што се држимо других заповести из Светога Јеванђеља, тако морамо да се држимо и ових заповести о љубави, које јесу и највеће, јер како другачије да наследимо Царство Небеско и да постанемо деца и наследници светлости, ако не кроз наше пријатеље, а нарочито непријатеље. – рекао је владика Никодим и честитао још једном данашњу славу.

Свечани чин канонизације новојављених светитеља Карловачког владичанства

Дана 17. јула 2023. године, у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског у Карловцу, прослављена је успомена на патрона Епископије горњокарловачке, Светог свештеномученика Саву Горњокарловачког и са њим пострадале свештеномученике и мученике.
Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ далматински господин Никодим, коме су саслуживали Епископ јегарски Нектарије, викар Патријарха српског господина Порфирија, Епископ горњокарловачки господин Герасим, уз саслужење архимандрита Наума (Милковића), протопрезвитера-ставрофора Славише Симаковића, јеромонаха Саве (Јаковљевића), презвитера Бранка Сантрача, ђакона Момира Ђукића и ђакона Будимира Кокотовића.
На малом входу Епископи далматински г. Никодим и јегарски г. Нектарије прочитали су одлуке Светог Архијерејског Сабора наше Цркве о прибрајању епископа Данила (Јакшића), 73 свештеномученика горњокарловачких пострадалих у време Другог светског рата и деце – младенаца уморених у логорима Јастребарско и Сисак 1942. и 1943. године, лику светих. По прочитаној саборској одлуци, уз појање тропара новојављених светих Епархије горњокарловачке, Архијереји су крстолико уздизали иконе Светог владике Данила, Светих 73 свештеномученика горњокарловачких и Свете деце мученика јастребарских и сисачких, благосиљајући све присутне.

Након освећења славског колача и кољива у част заштитника Епископије горњокарловачке, пригодном беседом, свим присутним епархиотима, владика Герасим честитао је данашњи велики празник и славу богоспасаване епархије горњокарловачке рекавши:

„Црква Божија је препуна Светих мученика и исповједника јер Црква Божија и почива на крви мученичкој. Тако и наша епархија, премда није дала никога од преподобних отаца, изедрила је мноштво Светих мученика. Црква је увек живела живот народа и никада није остављала свој народ у тешким временима, о чему нам свкедочи и данашњи празник. Кроз свештеномученика Саву и остале са њим пострадале свештенике ми прослављамо и све остале мученике из реда верног и богољубивог народа. Тим поводом смо се данас сабрали овде и ја желим свима вама да честитам данашњи празник и славу епархије горнјокарловачке, нека Господ заштити и сачува све нас сабране и наше госте преосвећеног епископа далматинског Никодима и преосвећеног епископа јегарског Нектарија, викарног епископа нашег најсветијег патријарха Порфирија“.

Владика НИкодим у својој бесједи рекао је:

„…Треба да знамо браћо и сестре да су мученици највећи украс, највећи дар који може један народ да да Господу своме. Јер они су поштовали и следили речи данашњег јеванђеља „тамо где је благо ваше, тамо ће бити и срце ваше“, те зато дадоше живот свој зарад Господа. Тако и ми треба да изаберемо да Господ буде благо наше, како би и срце наше било свагда са Господом…“

ПРОСЛАВА СВЕТЕ НЕДЕЉЕ НА МАОВИЦАМА

ХРАМОВНА СЛАВА У МАНАСТИРУ ОЋЕСТОВО

Дана 16. јула 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у манастиру Оћестово, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. г. Нектарије, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом далматинским г. г. Никодимом.
”У име Оца и Сина и Светога Духа!
Драга браћо и сестре, данас смо се окупили да прославимо спомен на једну великомученицу из првога века хришћанства, која није изабрала лагодан живот, него пут мученички, да пострада у име Христово и да буде један од темеља на коме је засновано хришћанство, јер оно (хришћанство) и јесте утемељено у крви мученика, и само тада када је црква под гоњењем, она (црква) може да врши највећу мисију.
Драга браћо и сестре, данас смо се такође окупили да се молимо Господу, да оставимо сваку животну бригу и да своје мисли усмеримо ка Њему, да мислимо о нашим гресима, да исправимо наше мисли и дела, и да молимо од Господа милост, а у коначници да будемо наследници Царства Небескога. За нас хришћане једини циљ јесте да наследимо Царство Небеско, да постанемо деца и наследници светлости, како се то каже у Светој тајни крштења.
Наравно, за то нам је потребна вера у Тројединога Бога, вера да је Бог Отац „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16) Драга браћо и сестре, Господ нам је такође оставио две највеће заповести, а то је да „љубимо Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мишљу својом”, као и да „љубимо ближњега свог као самог себе” (Мк 12:28-31). Нажалост, данас су се међуљудски односи покварили, али ми морамо истрајати у Христовим заповестима и ту љубав не пружати само нашим ближњима, него чак и непријатељима нашим, јер је то једини пут за нас хришћане да задобијемо Царство Небеско.” – рекао је владика Никодим.

ХРАМОВНА СЛАВА У БИОВИЧИНОМ СЕЛУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ДОЊЕМ ТИШКОВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА НА БРОЋАНЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ЦРНОМ

Храмовна слава у Сињу

СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛО МИРАЊЕ- SVETI ARHANGEL MIHAILO MIRANJE

ПЕТРОВДАН НА ПОЛАЧИ

Као и сваке године, и ове су Полачани са свих крајева земаљског шара, као птице које своме јату лете, дошли и долетили својој предивној цркви на Петровдан! Овај храм на Полачи, посвећен првоврховним Апостолима Петру и Павлу, био је дубке испуњен како у предвечерје празника када се служило празнично вечерње богослужење, а посебно и на сам празник ових великих Апостола Христових, када смо заједно одслужили Свету Литургију. Након што смо осветили славски колач и кољиво, начинили смо трократни опход око цркве, након чега се народ Божји, испод стољетног храста, окријепио са скромним послужењем којег су припремили кумови данашње славе и вриједне Полачанке и Полачани са својим свештеником.
Молимо се Светим Апостолима Петру и Павлу да овако буде и догодине и да нас увијек окупљају под сводовима нашег храма на Полачи!

ХРАМОВНА СЛАВА У БИОЧИЋУ

На празник Светих апостола Петра и Павла - Петровдан, дана 12. јула 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Биочићу, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. г. Нектарије, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом далматинским г. г. Никодимом.
”Драга браћо и сестре, на почетку желим да вам честитам данашњи празник, храмовну славу, и да пожелим да се на многа и блага лета окупљамо и радујемо једни другима. Данас смо се окупили да прославимо Свете апостоле Петра и Павла, који су били једни од највећих мисионара у име Христово, а који су испуњавали оне јеванђелске речи: „Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа“ (Мат. 28,19).
У другоме јеванђељу смо чули и да је Петар исповедио да је Он Онај који је дошао да све људе спасе, све оне који су пали, који су унижени, да њих уздигне и да им дарује Царство Небеско. Драга браћо и сестре, та вера у Свету Тројицу, вера да је Бог Отац „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16), је вера коју је Христос објављивао када је дошао у овај свет, и након што је био бијен и распет, послао је своје апостоле да ту веру пронесу диљем тада познате васељене, док су ученици апостола, епископи наше цркве, наставили да проповедају ту веру. Они су наставили да уче народ да верују у Тројединога Бога који је дао Свога Сина да постане Човек, а остане Бог, да преузме човечанску природу и да кроз то уздигне и нас, јер је по свему постао исти као и ми, осим у греху.
То је оно, драга браћо и сестре, о чему би сваки хришћанин требао да мисли, да се моли, да иште од Господа, јер нема већег дара од васкрсења и Царства Небеског, али исто тако да та молитва буде како за нас и наше ближње, тако исто и за наше непријатеље, јер ћемо само кроз ту љубав показати да смо истинити ученици Христови.” – рекао је владика Никодим.

ЕПИСКОП НЕКТАРИЈЕ У ПОСЕТИ ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. г. Нектарије стигао је данас у посету Епархији далматинској. Тим поводом служена је доксологија у манастиру Крки, а Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим од срца се захвалио на указаној пажњи.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 9. јула 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
”Драга браћо и сестре, данас смо у Светом Јеванђељу чули причу о гадаринскин бесомученицима:
”28. А кад он дође на ону страну у земљу гергесинску, сретоше га два бјесомучника, излазећи из гробова, тако опака да не могаше нико проћи путем оним.
29. И гле, повикаше говорећи: Шта хоћеш од нас, Исусе, Сине Божији? Зар си дошао амо прије времена да нас мучиш?
30. А далеко од њих пасијаше велико крдо свиња.
31. И демони га мољаху говорећи: Ако нас изгониш, дозволи нам да идемо у крдо свиња.
32. И рече им: Идите. И они изишавши отидоше у крдо свиња. И гле, навали све крдо свиња са бријега у море, и утопише се у води.
33. А свињари побјегоше; и дошавши у град казаше све, и за бјесомучнике.
34. И гле, сав град изиђе у сусрет Исусу; и видјевши га молише да оде из њиховог краја.
1. И ушавши у лађу, пређе и дође у свој град.” (Мт. 8, 28-34; 9,1)
Ову причу можемо да тумачимо, драга браћо и сестре, као људски пад, пад који се осликава у моменту да 40 година човек може да трпи демоне, и да Господ није наишао не би успели да се ослободе од њих, док свиње нити једног часа нису хтеле да то трпе. Човек је толико ниско пао да не жели да тражи исцељење од Господа. Пад се осликава и у наставку приче, што видимо да су људи били љути на штету коју је Господ нанео јер су се свиње утопиле, не гледајући на људе који су се исцелили. Често и данас тако размишљамо, а то се најбоље види у примерима где је материјално прече од здравља и спасења наших ближњих.
На основу тога, драга браћо и сестре, наш циљ треба да буде само и само спасење, да се одупремо искушењима која нам демонске силе намећу, да победимо себе и да постанемо они који ће наследити Царство Небеско, а то можемо да достигнемо само ако ћемо да се бринемо за наше ближње, јер само кроз наше ближње и можемо да се спасимо – рекао је владика Никодим и поздравио верни народ који се на данашњи дан окупио на овоме светоме месту.

ХРАМОВНА СЛАВА У БАЉЦИМА

ИВАЊДАН У БЕНКОВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У МИОЧИЋУ

На празник Рођења Светог Јована Претече - Ивањдан, дана 7. јула 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Миочићу, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.

”Драга браћо и сестре, данас смо се окупили да прославимо рођење највећега од жене рођенога, како је то за њега рекао сам Господ Исус Христос, да прославимо рођење онога који је ишао испред Господа и најављивао Његов долазак, те зато и кажемо да је он и пророк, али и онај који је позивао људе на покајање, да мисле о својим гресима, и да нађу начин да превазиђу исте.

Покајте се, јер се приближи Царство Небеско – то је основа на коју је позивао Свети Јован Крститељ, али иста она порука која се тиче и нас данас, којима је Царство Небеско и ближе него њему у то време. Као што се Јован повукао у пустињу да га ниједна брига не омета у његовом односу са Богом, тако смо и ми позвани да на Светој Литургији мислимо о Богу, да наше молитве принесемо и да непрестано тражимо од Господа да постанемо деца и наследници Царства Небескога, како се то каже у Светој тајни крштења.” – рекао је владика Никодим и позвао верни народ да што чешће учествују у светим тајнама, а најпре у Светој тајни евхаристије.

ХРАМОВНА СЛАВА У СТРМИЦИ

КРСНА СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

У манастиру Лазарица на Далматинском Косову, дана 28. јуна 2023. године, на празник Светог Великомученика Лазара и осталих косовских мученика - Видовдан, свечано је прослављена Крсна слава Епархије далматинске. Служена је Света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом далматинским г. Никодимом. Након Свете Литургије народу се прво обратио владика Никодим:
”Часни оци, богољубиво монаштво, драга браћо и сестре!
Ја бих само кратко да поздравим на првоме месту све вас који сте данас дошли, као и да се захвалим што сте овде данас са нама, што смо се окупили упркос данашњем кишовитом времену. Ипак смо се овде сабрали да се помолимо Богу и окупили, као што су се окупљали и сабирали и молили Богу и наши преци.
Драга браћо и сестре, поздрављам вас и желим вам све најбоље, те се надам да ћемо се окупљати на многа лета. На крају, захвалио бих се и нашем драгом владики Герасиму, који је дошао данас да буде са нама, да својим присуством увелича ово наше славље, да увелича ову нашу Епархијску славу. Захвалан сам му на томе што је уложио труд, дошао из Епархије горњокарловачке, одакле нам је донео благослове мученика који су пострадали ”у наше доба”, оних који су сада пред Престолом Свевишњега и који су заступници пред Лицем Божијим” – рекао је владика Никодим и позвао владику Герасима да се обрати:
”Часни оци, драги народе, нека је срећно и Богом благословено ово наше сабрање у овом Светом храму манастира Лазарице, да прославимо и обиљежимо данашњи дан и празник, празник Светог Великомученика Лазара и осталих светих мученика косовских и свих мученика који су пострадали од Косова па до данашњега дана. Наша Света Црква ако чиме може да се поноси може мноштвом светих мученика, како већ споменух од Косова па до данашњега дана.
Први мећу мученицима који је пострадао када је дошао на овај свет јесте Господ Исус Христос, пострадао је од своје творевине, од човека, а за њим мноштво других светих мученика. Мученик даје све од себе, даје оно што је највредније од њега, даје живот, то јест даје онај дар Божији којим треба да прослави Господа, те осим тога нема ништа више да да. Тако је и Свети Великомученик Лазар и остали мученици косовски, као и мноштво мученика, а међу њима и новомученици горњокарловачки који су свој живот положили средином прошлог века, јер су одабрали Пут, Истину и Живот, одабрали су да иду за Христом.
Наш блаженопочивши патријарх Павле више пута је говорио када се дете роди да плаче, а сви се радују, а када човек умре сви плачу, а анђели се радују. Тако и у оно време када је Лазар изабрао оно што је претежније и величанственије него живот који ће бити, изабрао је живот у Богу, и сведоци смо да су његове мошти нетљене и целе и тиме видимо да смо и ми на правоме путу и да смо изабрали праву страну. Нека Господ свима нама дарује мудрост и разум, да увек будемо уз своју Свету Цркву, јер је црква лађа кроз коју се спасавамо у ово доба греха, црква је права лађа која нас води на тихо пристаниште у наручје Божије, као што је и Цар Лазар и други косовски мученици и други мученици које овде поменусмо, далматински и горњокарловачки и други, који су отишли у наручје и загрљај Бога” – поручио је владика Герасим и још једном честитао Крсну славу Епархије далматинске.

НАВЕЧЕРЈЕ ПРАЗНИКА ВИДОВДАНА

КОНКУРС ЗА УПИС У БОГОСЛОВИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

На основу уредбе о богословским школама и условима уписа у Богословије Српске Православне Цркве

К О Н К У Р С

За упис у I разред Богословија СПЦ за школску 2023/24. годину, који садржи следеће услове:
да кандидат није старији од 18 година;
да није ожењен;
да је душевно и телесно здрав;
да кандидат има развијен слух и глас за појање;
да кандидат има основно знање катихизиса и познавање Господњих и Богородичиних празника, као и знање из сфера опште културе;
да је завршио основну школу, најмање са врло добрим успехом и примерним владањем;
Молбе за пријем подносе се надлежном Епископу, преко надлежног парохијског свештеника.
Уз молбу прилажу се следећа документа:
а) оригинал извод из матичне књиге крштених, издат од надлежног пароха;
б) сведочанство о завршеној школи, заједно са ђачком књижицом и оценама;
в) лекарско уверење да је кандидат душевно и телесно здрав;
г) уверење надлежног парохијског свештеника о владању и подобности за свештенички чин и да није ожењен;
д) писмена сагласност родитеља/старатеља да кандидат може учити богословију;
ђ) писмену обавезу своју и својих родитеља/старатеља, потврђену од надлежног пароха, да ће уредно уплаћивати управи Богословије одређени допринос за своје издржавање у интернату школе.
За све детаљније информације можете слати упит на мејл Епархије: euosibenik@eparhijadalmatinska.com, или се обратити ђакону Горану Лукићу: 00385916401904.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СПЛИТУ

Дана 18. јуна 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Сплиту, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.

ОБИЛАЗАК РАДОВА НА ЦРКВИ СВЕТОГ ПРЕПОДОБНОГ ЛАЗАРА (БРГУД)

Тајна манастирске одаје
Промоција књиге ”Записи с предумишљајем” аутора Милутина Дедића

Дана 10. јуна 2023. године, у манастиру Крка, са почетком у 18 часова, одржана је промоција књиге Милутина Дедића ”Записи с предумишљајем”, а у склопу пројекта Епархије далматинске под називом ”Тајна манастирске одаје”.
Гости вечери били су: проф. др Слободан Јовић, Радоман Кањевац, Снежана Бићанин, Биљана Бошњак Драгановић, као и домаћин Епископ далматински Никодим Косовић, а разговор је водио Емир Имамовић Пирке.

Тајна манастирске одаје
Промоција књиге ”Записи с предумишљајем” аутора Милутина Дедића

Дана 9. јуна 2023. године, у Кући умјетности Арсен, са почетком у 20 часова, одржана је промоција књиге Милутина Дедића ”Записи с предумишљајем”, а у склопу пројекта Епархије далматинске под називом ”Тајна манастирске одаје”.
Гости вечери били су: проф. др Слободан Јовић, Радоман Кањевац, Снежана Бићанин, Биљана Бошњак Драгановић, као и домаћин Епископ далматински Никодим Косовић, а разговор је водио Емир Имамовић Пирке.
Његово Преосвештенство Епископ далматински г. г. Никодим на послетку вечери исказао је неколико речи о Милутину Дедићу, јер како је рекао: ”Поред вас присутних, ја имам најмање права да говорим о њему, с обзиром колико сам га познавао”. На крају се захвалио како гостима, тако и свима присутнима, а нарочито Управи Куће умјетности Арсен која је изашла у сусрет и омогућила да се ово вече реализује.

ВИДА АРТ

КЊИЖЕВНИ РАЗГОВОРИ У МАНАСТИРУ КРКА

 

Богословија Света Три Јерарха Манастир Крка

Данас 7. јуна 2023. године у богословији Света Три Јерарха у манастиру Крка, као и у другим богословијама СПЦ, отпочео је матурски испит зрелости. Овогодишњи изасланик Светог Архијерејског Синода, презвитер доц. др Драган Каран обратио се ученицима и пожелио им успјех на матурском испиту.

ТАЈНА МАНАСТИРСКЕ ОДАЈЕ

Промоција књиге: Милутин Дедић, ЗАПИСИ С ПРЕДУМИШЉАЈЕМ
гости:
СЛОБОДАН ЈОВИЋ
РАДОМАН КАЊЕВАЦ
СЊЕЖАНА БИЋАНИН
БИЉАНА Б. ДРАГАНОВИЋ
ЂОРЂЕ МАТИЋ
модератор:
ЕМИР ИМАМОВИЋ ПИРКЕ
ШИБЕНИК, КУЋА УМЈЕТНОСТИ "АРСЕН", 9. ЈУН 2023. ГОДИНЕ У 20 ЧАСОВА
МАНАСТИР КРКА, 10. ЈУН 2023. ГОДИНЕ У 18 ЧАСОВА

ДОБРО ДОШЛИ!

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ЛИШАНИМА ТИЊСКИМ

ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК – ХРАМОВНА СЛАВА У БИСКУПИЈИ

На празник Духовски понедељак, дана 5. јуна 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Бискупији, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
”Драга браћо и сестре, на првом месту желим да вам честитам данашњи празник, да Вам пожелим све најбоље од Господа, надајућу се да ће Дух Истине, Дух Животворни да буде нада и утеха свима нама, да буде Дух Утешитељ, како се назива у Светоме Писму и црквеним песмама, и да буде онај Дух Утешитељ који нам пружа утеху да ћемо и ми постати деца и наследници светлости, како се то каже у Светој тајни крштења.
Драго ми је да смо се данас окупили у оволиком броју, јер кроз сабирање у светим храмовима и радовање једни другима, ми показујемо и исповедамо, драга браћо и сестре, нашу веру у Свету Тројицу, који јесте Биће заједнице.” – рекао је владика Никодим и још једном честитао данашњи празник.

ДУХОВИ - ХРАМОВНА СЛАВА У УНИШТИМА

ПЕДЕСЕТНИЦА - СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

На празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетница - Тројице, дана 4. јуна 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
”Драга браћо и сестре, на првом месту желим да вам честитам данашњи празник, један од највећих празника, празник у коме живимо оно што нам је Господ обећао и испунио, а то је да ће нам послати Духа Утјешитеља, онога Духа који надахњује, који свима нама даје снагу, Духа Животворнога. Онога Духа који је сишао на апостоле, а који су били послати да проповедају Јеванђеље Сина Његовога Љубљенога. То јеванђеље, драга браћо и сестре, се ширило, а и данас се шири диљем васељене, да бисмо истим тим Јеванђељем живели, и када се испуни пуноћа времена, на основу тога живота и задобили вечни живот, Царство Небеско.
Кроз живот који се огледа у Јеванђељу показујемо, драга браћо и сестре, да смо истинити ученици Његови, и то увек понављам и понављаћу, јер смо позвани да живимо у овоме свету и да бринемо за овај свет. – рекао је владика Никодим и још једном честитао данашњи празник.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРЛИЦИ

Дана 28. маја 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Врлици, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим се обратио верном народу тумачећи јеванђељске речи:
”У име Оца и Сина и Светога Духа!
Драга браћо и сестре, чули смо малопре у Јеванђељу да Господ каже да идемо и да научимо све народе у име Оца и Сина и Светога Духа. То су речи које је Господ изговорио апостолима, а они су предали својим ученицима, а њихови ученици су то предали својим ученицима, то јесте Светим Оцима, а данас, драга браћо и сестре, ми и прослављамо Свете Оце Првог васељенског сабора, оне који су утврдили веру у Тројединога Бога, који су утврдили веру у Оца и Сина и Светога Духа - Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога.
Ти оци су пренели веру својим ученицима, а ученици су били епископи, и до дана данашњег како клирици, тако и верни људи, требамо да се држимо вере у Тројединога Бога, Бога Оца Бога Сина и Бога Духа Светога, те да живимо и држимо све оно што је Господ у Јеванђељу рекао. Наш велики патријарх Павле сумирао је то у пар речи, ДА БУДЕМО ЉУДИ, да будемо људи овде на земљи, да будемо они који следују те речи, који се уподобљавају у свему самоме Господу, а који је себе толико унизио и оставши Бог на себе је преузео и човечанску природу и како каже Свети Отац Јустин Ћелијски постао је Богочовек Исус Христос. Он ходивши међу нама људима, сам Бог ходивши међу нама људима нам је, драга браћо и сестре, оставио заповести кроз своје учење, кроз своје приче, на који начин и како и ми треба да живимо, а већином све те заповести су се тицале на који начин се ми треба да односимо према својим ближњима, да ли смо нахранили онога који је гладан, да ли смо напојли онога који је жедан, да ли смо обилазили оне који су затворени, оне који су у болницама и тако даље. Све у свему, браћо и сестре, само кроз љубав према ближњима можемо да докажемо да смо истински ученици Господа нашег Исуса Христа, да смо они хришћани који треба да носимо то велико име, они који испуњавају те заповести и труде се да покажу овоме свету, који у злу лежи, да је једина нада за нас и једини циљ Царство Небеско.” – рекао је владика Никодим који је поздравио верни народ и захвалио се онима који су несебично давали и дају дар за осликавање и уређење храма у Врлици, те том приликом обавестио верни народ да ће се 30. јула 2023. године служити Света Архијерејска Литургија и свечано обавити освећење фресака у храму Светог Оца Николаја у Врлици.

Тајна манастирске одаје

Разговор са МИЉЕНКОМ ЈЕРГОВИЋЕМ

Дана 25. маја 2023. године, у манастиру Крка, отпочео је пројекат Епархије далматинске ”Тајна манастирске одаје” који је замишљен као серија разговора, тј. као књижевне вечери, а у којима ће се нагласак стављати на теме теологије, књижевности, културе, уметности, али оставити простора и за друге теме у којима публика може учествовати.
Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим је поздравио све присутне и представио првог госта, господина Миљенка Јерговића, једног од најугледнијих, најуважаванијих и најистакнутијих књижевника на подручју држава где се говори језик, а који он назива ”нашим”.
Захваљујући модератору и водитељу књижевне вечери господину Емиру Имамовићу Пиркету, гост је имао одличне смернице које су га надасве инспирисале да говори о темама своје младости, преласку из Сарајева у Загреб са свим проблемима са којима се суочавао, љубави и значају љубави према књижевности, као и језику, али и политичким проблемима на нашим просторима који су оставили и остављају негативне последице на њега.

ХРАМОВНА СЛАВА У ШИБЕНИКУ

На празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, дана 25. маја 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим је поздравио верни народ и обратио им се:
”Драга браћо и сестре, на првом месту желим да вам честитам данашњи празник, да честитам данашњу славу, да пожелим као што увек и говорим да се на многа и блага лета радујемо једни другима.
У данашњем Јеванђељу чули смо да је описан данашњи празник, због којег смо се и сабрали и чули да је Господ када је ушао у ту просторију где су били апостоли рекао ”мир вам”. Ми хришћани смо позвани од Господа на те ствари које је Он највише говорио током свог живота и након свог васкрсења, а то је на првоме месту мир вам, а на другоме месту исто тако равнозначно као што је ”мир”, а то је радујте се. Увек нас наша Света Црква позива да се радујемо и да кроз ту радост будемо истински сведоци васкрсења Христовога, то јесте да будемо истински ученици његови.
Чули смо да су се они уплашили, да су помислили да виде духа, а онда им је Он рекао што сте збуњени и зашто такве помисли улазе у срца ваша. Видите руке моје и ноге моје и да сам ја главом, опипајте и видите, а затим им је тражио да нешто једе да би показао кроз то да је остао исти Бог, али и истински Човек, преузевши нашу природу на себе. Кроз то нам је показао да ћемо и ми, драга браћо и сестре, након васкрсења остати људи, имати своју природу, не више палу пошто нас је Он уздигао кроз то што је васкрсао, што је унизио Себе, уздигао је нас и дао нам могућност да и ми постанемо како то каже Свети Атанасије Велики ”богови по благодати”.
Рекао бих још да је писано, да је Он требао да пострада и да васкрсне из мртвих трећега дана и да нас као што сам и више пута говорио кроз васкрсење уздигне и подигне наш пали род, јер Он је у свему исти откако је примио ту људску природу, човечанску природу у свему исти са нама сем у греху, а кроз своје васкрсење је уништио жалац смрти, смрт више не постоји за оне који живе хришћанским животом, који се труде, који се надају да ће Бог бити милостив и уважити наше молитве и молбе и наш труд и да ће нас примити у свој загрљај. Господ нас је позвао да у Његово име проповедамо покајање и опроштење грехова по свим народима почевши од Јерусалима па широм васељене.” – рекао је Епископ Никодим и још једном честитао данашњи празник, данашњу храмовну славу.

СЛАВА У МАНАСТИРУ ЦРНОГОРЦИ

ТАЈНА МАНАСТИРСКЕ ОДАЈЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СМОКОВИЋУ

Дана 7. маја 2023. године служена је Света Архијерејска Литургија у храму Светог Великомученика Георгија у Смоковићу, а којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
”Христос Васкресе!
Драга браћо и сестре, хоћу само да вас поздравим и да пожелим све најбоље од Господа, као и да кажем да ми је драго што смо се састали данас овде, што сам успео да дођем да будем са вама.
Све најбоље од Господа вам желим и надам се да ћемо се на многа и блага лета виђати, окупљатти, и надасве радовати се једни другима, јер кроз то једино можемо да покажемо да смо истински ученици Његови, то јесте да смо сведоци онога Васкрсења коме се сви ми надамо и кога чекамо. Бог вас све благословио и свако вам добро даровао.”

ХРАМОВНА СЛАВА У УБЛИМА

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У СМОКОВИЋУ

ХРАМОВНА СЛАВА У КНИНУ

ОБАВЕШТЕЊЕ

У суботу, 6. маја 2023. године, на празник Светог Великомученика Георгија, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим ће обавити чин малог освећења цркве, а у наставку, са почетком у 9.00 часова, ће служити Свету Архијерејску Литургију, као и обавити парастос породици Јанковић-Десница у цркви Светог Великомученика Георгија, а која се налази у склопу комплекса Куле Јанковића.
Историјат
Породица Јанковић-Десница води порекло од познате српске ускочке породице Јанковића, за чијег родоначелника се сматра Стојан Јанковић, који се прославио у борбама против Турака у 17. веку и чија слава је опевана у српским епским народним песмама. Ништа мање познат јесте и књижевник и политичар Илија Деде Јанковић, последњи потомак породице Јанковић, чија се ћерка Олга удала за Владимира Десницу, који је у мираз добио велико имање и дворац Јанковића у Исламу Грчком, а који ће наследити њихов син Урош Десница, отац једнога од најзначајнијих српских писаца 20. века – Владана Деснице, прослављеног по роману ”Прољећа Ивана Галеба”.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВИЈЕРНИКА ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Дана 30. априла 2023. године служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.

ВАСКРС У ЂЕВРСКАМА

ВАСКРС У ВРЛИЦИ

ВАСКРС У МОКРОМ ПОЉУ

ВАСКРС У СМОКОВИЋУ

ВАСКРС У ЗАДРУ

ВАСКРС У ОБРОВЦУ

ВАСКРС У БЕНКОВЦУ

ВАСКРС У СМИЛЧИЋУ

ВАСКРС У ЖАГРОВИЋУ

ВАСКРС У СПЛИТУ

ВАСКРС У БИОЧИЋУ

ВАСКРС У ИМОТСКОМ

ВАСКРС У МАРКОВЦУ

ВАСКРС У БАЉЦИМА

ВАСКРСУ КНИНУ

ВАСКРС У КИСТАЊАМА

ВАСКРС У МАНАСТИРУ КРКА

ВАСКРС У КНИНУ

Српска Православна Црква својој духовној деци о ВАСКРСУ 2023. године

 

ПОРФИРИЈЕ

по милости Божјој православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве, свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав:

ХРИСТОС  ВАСКРСЕ!

И ушавши у гроб, видеше младића обучена
у белу хаљину где седи са десне стране и уплашише се.
А он им рече: Не плашите се! Исуса тражите
Назарећанина, распетога. Устаде, није овде;
ево места где га положише (Мк 16, 5 – 6).

Радујемо се данас, драга духовна децо наша, радујемо се и прослављамо Празник над празницима, Васкрсење Господа и Спаса нашега Исуса Христа из мртвих. Радујемо се и прослављамо зато што смо, као некада жене мироносице, чули речи анђела: „Не плашите се!” Радујемо се и прослављамо Васкрсење Господа Христа јер нам више од осам столећа Бели анђео са фреске у Милешеви Светога Саве показује на празан гроб и говори: „Устаде, није овде!” Радујемо се јер нас упркос свим приликама и неприликама прате крупне и мирне рашке очи Белог анђела – најлепше, највољеније и најславније фреске створене у нашем роду – говорећи нам да Исус Назарећанин, на крст Распети, устаде из гроба.

цијели текст овдје

ВЕЛИКА СУБОТА

ВЕЛИКИ ПЕТАК У МАНАСТИРУ КРКИ

ВЕЛИКИ ПЕТАК У ШИБЕНИКУ

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА

На Велику среду, 12. априла 2023. године, у манастиру Крка служена је Света тајна јелеосвећења, а велики број верника посетио је ово свето место како би узео удела у том Светом чину.
Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим поздравио је верни народ и препустио беседу јереју Драгану Милићевићу:
”У име Оца и Сина и Светога Духа!
Ваше Преосвештенство, часни оци, драга браћо и сестре!
У Светом Писму Новог Завета, тачније Посланици Јаковљевој стоји следеће: „Злопатили се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека пјева Богу. Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим помазавши га уљем у име Господње“ (Јк. 5, 14-15). Управо због тога, драга браћо и сестре, и вршимо Свету тајну јелеосвећења, али не само над онима који су телесно болесни, него и над свима нама који болујемо од највеће болести рода људскога, а то је грех, кроз који је и смрт ушла у човека. Управо због тога је и Син Божији дошао у овај свет, не да суди свету, „него да свако ко вјерује у њега не погине, него има живот вјечни“ (Јн. 3, 16). Својим славним Васкрсењем из мртвих дао је и наду свима нама да ћемо и ми о Другом Христовом доласку чути оне речи које смо имали прилику да чујемо у суботу: „Лазаре изиђи напоље“ (Јн. 11, 43), односно да ће и свакога од нас позвати у вечну радост васкрслог Годпода Исуса Христа, те да ћемо и ми када станемо лицем к Лицу са Васкрслим Господом чути оне јеванђељске речи: „Добри и вјерни слуго, у маломе си ми био вјеран, над многима ћу те поставити, уђи у радост Господара својега“ (Мт. 25, 21).
Желео бих још истаћи, драга браћо и сестре, да ове последње дане страдалне недеље првенствено проведемо у посту и молитви посећујући наше храмове, онако како то и доликује нама хришћанима, те да се на тај начин припремимо за сусрет са Васкрслим Христом, те да и ми као некада апостол Павле радосно али и пркосно ускликнемо: „Смрти гдје ти је жалац? Аде гдје ти је побједа?“
За крај, желим свима вама већ сада да пожелим срећан и Богом благословен празник Васкрсења Христовог. Празник над празницима. Празник мира и љубави „јер по томе ће нас и познати да смо Христови ученици ако будемо имали љубави међу собом“ зато драга браћо и сестре „најприје имајмо љубави међу собом, јер љубав покрива мноштво сагрешења“.
Живи, здрави и Богом благословени били на многе и благе године. Амин!

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У БРГУДУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КНИНУ

У храму Покрова Пресвете Богородице у Книну, дана 8. априла 2023. године, на празник Светога Четверодневнога Лазара – Лазарева субота, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим.
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, желим да вам честитам данашњи празник, али исто тако да вам пожелим да до краја истрајемо у посту и да дочекамо највећи празник, Празник над празницима, Васкрсење Христово. Данас смо већ почели са прославом и са најавом тог великог празника, драга браћо и сестре, јер прослављамо Светога Четверодневнога Лазара, јер како смо чули у Светом Јеванђељу Бог је већ тада показао да је васкрсење из мртвих могуће, показао је то док је ходио на земљи и прије Свога страдања, док га још људи нису били, разапели и убили. Поред свега тога, Он нам је насупрот смрти даровао живот, вечни живот кроз васкрсење из мртвих, како нам то и песме које у ово време певамо говоре.
Драга браћо и сестре, следеће недеље ћемо кроз богослужења управо то да доживимо, како су безбожни Јевреји мучили и разапели Господа Исуса Христа, али и то да нам је Он на то даровао васкрсење. И ми смо, драга браћо и сестре, позвани да носимо крст у овоме свету, и он (крст) не мора бити страдање идентично Христовом, него се огледа и у бризи за породицу, бризи за друге, љубави како према ближњима, тако и према непријатељима. Стога, треба свакодневно да молимо Господа да постанемо и ми они који ће да седну са десне стране Његове у дане свеоштег васкрсења. – рекао је владика Никодим и позвао опет све верне да истрају у посту и да у радости дочекају Празник над празницима – Васкрсење Христово.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЗА ВЕЛИКУ НЕДЈЕЉУ И ВАСКРС 2023. У МАНАСТИРУ КРКИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Дана 2. априла 2023. године служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
”У име Оца и Сина и Светога Духа!
Драга браћо и сестре, чули смо у данашњем јеванђељу да Господ каже дванаесторици (апостолима) на који начин и како ће да пострада када буде отишао у Јерусалим, да ће да га бију, да ће да га разапну, да ће да га убију али и да ће да васкрсне на крају. Нажалост, у тим догађајима смо и ми људи били учесници на најгори могући начин, а то је да смо самога Богочовека, Онога који је из љубави дошао у овај свет да спасе све оне који верују у Њега, тако тукли, били, разапели и убили на крају, а Он нам је кроз то све на крају подарио највећи могући дар који је могао Бог да да људима, а то је да кроз Васкрсење, кроз свеопште Васкрсење, које ће тек да дође, можемо постати мали богови по благодати, како то каже Свети Атанасије Велики.
Драга браћо и сестре, ми на многе начине у великој недељи, у страсној недељи, учествујемо у свим тим догађајима и сећамо их се, јер су сви ти догађаји опевани у црквеним песмама. Ми се сећамо на те догађаје и молимо се Богу да опрости како читавоме човечанском роду, тако и нама наше грехе, као и да постанемо сапричасници и учесници у Светоме Васкрсењу Христовоме, то јест да постанемо богови по благодати или да постанемо, како се каже у Светој Тајни Крштења, деца и наследници светлости. Ми смо, драга браћо и сестре, на то позвани, али смо и позвани на све остало, јер смо чули у јеванђељу да ће тако исто прогонити и све ученике његове, позвани смо да трпимо, да кроз смирење прихватимо сваку муку, али и да се молимо Богу да наследимо Царство Небеско.
Драга браћо и сестре, идемо полако ка празнику Христовог Васкрсења, те зато требамо да појачамо наше молитве како за нас саме, тако и за наше ближње, сроднике, комшије па чак и непријатеље, на шта нас позива Свето јеванђеље. Једино тако, драга браћо и сестре, можемо да достојно дочекамо највећи празник, празник над празницима, да га дочекамо у радости, да се радујемо једни другима, да се радујемо и онима којих се сећамо, да се радујемо сви заједно са надом да ћемо наследити Царство Небеско.” – рекао је владика Никодим са надом да истрајемо у посту и молитви и да достојни дочекамо и постанемо сапричасници Васкрсења Христовог.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕНКОВЦУ

У храму Рођења Светог Јована Крститеља у Бенковцу, дана 19. марта 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим.
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, чули смо у Јеванђељу да Господ каже да ко хоће да иде за Њим да се одрекне себе, да узме крст свој и иде за Њим. Те речи, драга браћо и сестре, говоре о томе да крст који прослављамо и коме се клањамо данас, како је то наша Света Црква и установила, тај крст који треба да носимо и да се кроз њега уподобљавамо Господу, да будемо као што је и Он био док је ходио међу људима и бијен, и отуђен, и прогоњен од људи, а на крају и распет. Ипак, кроз све то, кроз тај крст који је носио зарад нас и зарад нашега спасења, донео је највећи дар који је могао да донесе човечанству, а то је васкрсење, и ка том празнику смо и ми, драга браћо и сестре, сада на пропутовању кроз овај свет који у злу лежи, јер ми смо позвани да крст носимо и да се кроз њега уподобљавамо Господу.
Значење ношења крста подразумева све оно што носи савремени свет, а то подразумева да се бринемо о нашим ближњима, да се бринемо о другима, а нарочито ако можемо да се бринемо о сиромашнима, униженима, повређенима, заборављенима, па макар то учинили само кроз молитву или кроз то да их посетимо. То је крст на који смо ми, драга браћо и сестре, у савремено доба позвани.
Такође, драга браћо и сестре, оно на шта нас Господ позива непрестано јесте да имамо љубави како према нашим ближњима, тако и према онима који нас мрзе, јер само тако можемо постати деца неба, деца светлости, богови по благодати, како је то рекао Свети Атанасије Велики.” – рекао је владика Никодим.

У МАНАСТИРУ КРКИ ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА И ЕПАРХИЈСКОГ УПРАВНОГ ОДБОРА

Редовна седница Савета Епархијског управног одбора Епархије далматинске одржана је 18. марта 2023. године у манастиру Крка. Након призива Светог Духа, чланови Савета имали су састанак у манастирској трпезарији. Као и обично, на дневном реду био је преглед рада Епархијског управног одбора у протеклој години, као и дискусија о плановима за текућу годину.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КНИНУ

У храму Покрова Пресвете Богородице у Книну, дана 12. марта 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим.
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, данас смо прославили празник Светог Григорија Паламе, светитеља на кога бисмо сви требали да се угледамо, како на његов живот тако и на његову веру. Он је био велики светитељ у четрнаестом веку, један од светих отаца који су бранили православну теологију, а он конкретно бранио је православно учење од оних који су учили да се Бог не може спознати другачије него само умом, само рационално. Са друге стране, Свети Григорије је учио да Бог који је дао Свог Сина да постане Човек, да постане Богочовек Исус Христос, да у свему постане исти са нама сем у греху, да тог Бога како су га ученици Његови спознали као Човека који је ходио међу људима, као Богочовека који је ходио међу људима, тако исто и ми, драга браћо и сестре, можемо спознати кроз Свете Тајне. Исто тако, можемо Га спознати када се трудимо да се уподобимо Господу, када се трудимо да испуњавамо Јеванђелске заповести, да учествујемо у Светој Литургији, то јест да се причешћујемо Светим Тајнама.
Ми смо исто тако позвани, драга браћо и сестре, да следимо ту веру, јер је то вера отаца која нам је предата, то је вера наших славних предака који су веровали у то што их је црква учила и веровали су у тог Бога и подизали су му храмове, молили се управо том Богу, јединоме Богу који је „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16) Ми, људи, док је ходио међу нама смо Га пљували, бичевали, разапели и на крају убили, а Он нам кроз то донесе највећи дар који је Бог дао, а то је васкрсење, и да кроз васкрсење постанемо и ми богови по благодати, како то каже Свети Атанасије Велики.” – рекао је владика Никодим и позвао све верне да истрају у посту и да покажу несебичну љубав према свима онима који помоћ потребују.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЗАДРУ

У храму Светога Пророка Илије у Задру, дана 5. марта 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим.
”У име Оца, Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, данас смо се окупили да прославимо један велики празник који је посвећен победи православља над иконоборством, тј. над једним погрешним учењем, над једном јереси, а која је учила да се иконама и моштима не треба клањати. Супротно томе, наша Света Црква учи да треба да се клањамо иконама, као и да се клањамо моштима, и да кроз то исказујемо своје поштовање и част Прволику, тј. да се кроз то клањамо Господу Исусу Христу, који је ходио међу нама, који је био на земљи, који се оваплотио, јер је „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16)
Ми, драга браћо и сестре, треба да следимо ту веру и да се клањамо иконама, да се молимо пред иконама, да светитељи који су изображени на иконама буду заступници пред престолом Свевишњега, да буду они који се моле да нам се опросте греси, који се моле како за нас и наше ближње, тако и за непријатеље наше, на шта нас позива Свето Јеванђеље. Исто тако, када се клањамо моштима Светих, поготово моштима Светих мученика, клањамо се оној вери и поштујемо ону веру коју су они исповедали, због које су и пострадали, а исповедали су веру у Тројединога Бога, Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога. Та вера их је спасавала, драга браћо и сестре, те су кроз исповедање те вере и страдање показали оно највеће што можемо ми сви хришћани, а то је да нисмо од овога света и да је Царство Небеско једини циљ коме треба да тежимо и једини циљ који у животу треба да нам буде мерило.
Царство Небеско је, драга браћо и сестре, суштина сваке наше свештеничке проповеди, а осликана је у речима Светог кнеза Лазара: ”Земаљско је замалена царство, а Небеско увек и до века”. Он је направио такав избор за Србе у најбитнијим моментима наше историје и оставио нам тај пут којим свако од нас треба да иде, тј. да тежимо ка Царству Небеском, а не царству земаљском. – рекао је владика Никодим.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 4. марта 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим, а на којој је рукоположен у чин презвитера ђакон Здравко Цвијић. Владика Никодим је од срца честитао њему и његовој породици и пожелео му да на многа и блага лета служи Господу, а затим се са неколико речи обратио верујућем народу:
”Драга браћо и сестре, још једном желим да честитам новорукоположеном свештенику да на многа и блага лета служи Господу, да испуни све оно што смо чули у данашњим молитвама и да кроз то наследи Царство Небеско, јер нам је то једини и највећи циљ. Ми смо, драга браћо и сестре, ми Срби смо давно изабрали пут којим желимо да идемо, пут који нам је уцртао Свети Кнез Лазар, као и сви они који су пострадали на Косову и Метохији, а то је да смо изабрали Царство Небеско, а не царство земаљско, јер како је то рекао Свети Кнез Лазар: ”Земаљско је замалена царство, а Небеско увек и до века.” Ми као хришћани смо позвани да управо идемо тим путем и да постанемо деца и наследници Светлости. Драга браћо и сестре, желио сам да вас подсетим на косовски завет, у данима када се ломе копља око Косова и Метохије, али са нагласком на речи Патријарха Порфирија да је средство којима се Црква служи у овим данима једино молитва.” – рекао је Владика Никодим и нагласио да у ове дане поста треба да појачамо молитве да се Господ смилује, али не само на нас и наше ближње, него и на оне који нас мрзе, на непријатеље наше.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Дана 26. фебруара 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
Епископ Никодим у краткој беседи упутио је неколико речи о васкршњем посту, са жељом да појачамо молитве, да поштујемо правила поста, да дамо своју жртву колико можемо, као и да у здрављу и радости дочекамо највећи хришћански празник, празник Христовог Васкрсења.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 19. фебруара 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим, а на којој је рукоположен у чин ђакона Здравко Цвијић. Владика Никодим је од срца честитао њему и његовој породици и пожелео му да на многа и блага лета служи Господу, а затим се обратио речима из Јеванђеља:
”Драга браћо и сестре, речи из Светог Јеванђеља ”јер огладњех, и не дадосте ми да једем; ожедњех, и не напојисте ме; Странац бијах, и не примисте ме; наг бијах, и не одјенусте ме; болестан и у тамници бијах, и не посјетисте ме” (Мт 25, 42-43) су речи на које често заборављамо. То најбоље видимо кроз примере, драга браћо и сестре, када се не обазиремо на просјаке који просе на улици, а онда и тако што знамо да се понашамо једни према другима на такав начин, а заборављамо да нас Господ неће само питати какву веру смо имали, тј. да ли смо веровали у Њега, него на првоме месту ”љубиш ли Ме?”, а затим и многа питања која се налазе у овоме Јеванђељу и којима нас кроз исто поучава. Речи које смо данас прочитали се данас не односе конкретно на Господа Исуса Христа, него на све ближње у којима треба да угледамо ”Господа”, а ближњи су сви они који су уз нас, које сусрећемо, виђамо, знани и незнани, па чак, драга браћо и сестре, и непријатељи наши. Јер, ако не испунимо те речи Господње, нећемо моћи ни дати добар одговор на Страшноме Суду. Ми ћемо, драга браћо и сестре, моћи да се бранимо да смо постили све постове, да смо ишли редовно у Цркву, али Он ће и поред свега тога да пита управо сва она питања која смо чули данас, као и да ли смо погледали те мале, да ли смо били људи, како је говорио блаженопочивши патријарх Павле.” – рекао је Владика Никодим и још једном честитао рукоположење ђакону Здравку, са жељом да се труди да испуњава Христове заповести.

СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 12. фебруара 2023. године, на празник Света Три Јерарха, свечано је прослављена Крсна слава најстарије српске богословске школе. Служена је Света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, заједно са Њиховим Преосвештенствима Епископима нишким г. Арсенијем, осјечкопољским и барањским г. Херувимом, ваљевским г. Исихијем и далматинским г. Никодимом. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Сергије је поздравио многобројни окупљени верни народ и обратио им се речима:

”Данас када се присјећајући истинских труба Православља, Труба Христових и труба Цркве, појући богослужбено у Оцу, Сину и Духу Светоме Тројицу, у Светој Тројици тројицу Угодника Божијих, златне трубе Православља, украситеље Цркве, у Тројици Једносуштној три сунца који сијајући непрестано пројавише свима Истину која се налази у Богу, вјечно рађајућем Сина и вјечно и савјечно исходећи Духа. Данас славимо Света Три Јерарха који ни по чему не бијаху већи нити узвишенији један од другога, Светог Василија Великог, ангела у тијелу, Григорија Богослова, истинског словитеља Тајни Божијих и Јована Златоуста, златних уста Цркве украситеља. Свете људе Христа Богочовјека, преподобне подвижнике, богослове, проповједнике и праведнике Божије, Епископе Цркве Христове и савршене монахе, облагодаћене сасуде и боговидце, богомудре устројитеље свете Литургије и свега богослужења, апостолске уредитеље богомданог канонског поретка Цркве, непоколебиве борце за вјеру православну и догмате апостолске и отачке.
Ови свети иако учећи се и пребивајући у световној философији код изврсних учитеља онога доба, поткрепљујући се свим расположивим знањем не бијаху задовољни добијеним већ они трагаху за оним савршенијим, облагодаћеним и љубомудрујућим знањем које се добија свише, пребивајућем у Ономе Који оживотворава. Отргнувши се од празног софистицирања, искористивши сва расположива средства која су им била доступна на себи својствен начин, сваки од њих тројице уградише себе у темеље Цркве. Они као такви постадоше прави и искусни борци Тајни Христових који не жалећи себе упустише се у жестоку битку са богопротивећим се људима и заједницама, а ови обманути Сатаном изврташе Ријеч Божију и Цркву разграђиваше лажним и неистинитим учењима. Но ипак Христова наука као једно једино истинско учење и философирање у кога нема лажи ни обмане ипак тријумфоваше и кроз Саборовање објави васељени истину Православља. Примајући муке, мучења и изгнанства бише истински насљедници јеванђелских ријечи: „Блажени прогнани правде ради јер је њихово Царство Небеско.“ (Мт 5, 10), и они као такви постадоше синови Царства у Тројици. Пастири добри који су у свему подражавали своме Спаситељу и Добром Пастиру Христу, не остављајући повјереног им стада жедног Христољубља и Богољубља напојише сваку душу богопознањем и приводећи заблудјеле и изгубљене овце Пастиру. Три сунца Једнога Божанства, три Јерарха у Једној Тројици исповједајући и богословствујући Тројицу једносуштну и нераздјељиву. И нема достојних ријечи којима би узвеличали ову тројицу који као три одвојена извора свјетлости зрачише једну исту свјетлост која исијаваше из Свете Тројице. Василија Великог у монашкој врлини непоколебивога, у строгости и подвижништву пројављенога, Григорија Богослова јерарха правде снагом богословља означенога, Јована Златоуста златног језика и божанске проповиједи ретора. „Не може се град сакрити када на гори стоји; Нити се ужиже свјетиљка и меће под суд него на свијећњак, те свијетли свима који су у кући.“ (Мт 5, 14-15) Те не бјеше могуће да ова три највећа свјетила Тросунчаног Божанства остану неоткривена и не просијавша, просвећујући васељену зрацима догмата божанствених. Сљедујући Првојерарху Христу они постадоше Јерарси Цркве које данас прослављајући многа покољења, одају им поштовање као браничима Цркве и медоточним струјама богословља. Они постајући учитељима многих сами себе уградише у многе, а опет извирући из Једног у Тројици. У своме духовном окриљу и старању држећи многе душе будућих монаха, богослова и јерараха. Нека и њихова свјетлост богопознања свијетли свима данас који се уче у овом свештеном Училишту, имајући њих за своје духовне заступнике, оне који трагају за неиспитивим Тајнама Свете Тројице, догмата и богословља. Опредјељујући се сваки понаособ своме божанском призиву данас созерцавамо у Василију ангелски монашки чин, у Григорију свештенослужитеље Бога истинскога а у Јовану учитеље и бесједнике. Да бисмо вођени тако њиховом божанственом мудрујућом философијом живота и философијом духа прослављали у „Духу и Истини“ понајвише, не тјелесно него духовно, јер оно тјелесно остаде без коријена и плодова док ово духовно роди род и то сваки у своје вријеме.
Литургишући ову Божанствену и Свету Евхаристију бивамо сједињени са Творцем, а преко Њега и са овим боготражитељима великим Јерарсима којих се данас присјећамо, и не само да их се присјећамо већ их у Тројици оживотворавамо јер са њима будући у Литургији постајемо саучесници Царства Божијега као вјечне и непролазне Литургије у којој проналазећи свој коначни циљ налазимо и своје уипостазирање. Тај моменат за све нас бива завршни покрет наших личности ка Богу, повратак из ропства, ослобаћајућа дјелатност која од робова чини слуге и од одступника синове, када сви они који су пропадајући у првом Адаму били подигнути Новим Адамом. Јер у Старом Завјету бјеше сјенка, у Новом икона а Истина је стање будућег (вијека).
Будући сједињени са Творцем у Тројици, евхаристијски, благодарствено у богословском јерургисању Логоса, саображавајући се и подражавајући тројицу Јерараха Цркве Христове поздрављајући све истински и духовно, у молитвеној радости и расположењу желимо да узимајући њих за примјер бивамо свагда руковођени њима ка крајњем усиновљењу, имајући их за примјер у послушности Цркви и Богу будемо и ми послушни својим старјешинама, учитељима и јерарсима јер се Црква на послушности изграђује идући тако пут Царства Небескога које је у Бога Који нас је изабрао и извео на пут својих служитеља.
Благодат у Светој Тројици, Оцу, Сину и Духу Светоме са свима Вама, Амин.”

ПРЕТПРАЗНИЧНО ВЕЧЕРЊЕ

Уочи празника Света Три Јерарха, дана 11. фебруара 2023. године, служено је вечерње богослужење са литијом у манастиру Крки.

ДОБРОТВОРНО ВЕЧЕ У ШЕРВИЛУ

У петак, 3. фебруара 2023. године, у Шервилу, Сједињене Америчке Државе, одржано је добротворно вече за прикупљање средстава за обнову манастира Крка и других манастира у Епархији далматинској.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

Филантропос је новооснована хуманитарна организација Српске Православне Цркве у Хрватској, утемељена на основним хришћанским вредностима, а које се огледају у љубави, милосрђу, човекољубљу, како унутар, тако и изван наше верске заједнице.
Како бисмо подржали рад горепоменуте организације, али исто тако били упућени у исти, молимо вас да запратите/лајкујете/додате, како страницу, тако и профил организације Филантропос.
Линк странице:https://www.facebook.com/profile.php?id=100086060297826
Линк профила:https://www.facebook.com/profile.php?id=100086146625538
”Како је лијепо и красно кад сва браћа живе заједно” (Псалам 132,1).

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БЕНКОВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БЕНКОВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ВРЛИЦИ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОБРОВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МАНАСТИРУ ЛАЗАРИЦИ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БИОЧИЋУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У СПЛИТУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ИМОТСКОМ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КНИНУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЗАДРУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У СТРМИЦИ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЂЕВРСКАМА

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У РАВНИМ КОТАРИМА

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КНИНУ

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КНИНУ

ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У ШИБЕНИКУ

На Богојављење, дана 19. јануара 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
„Драга браћо и сестре, желим да вам честитам данашњи празник!
Желим да вас подсетим на речи из Светога Писма: „да је Господ тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16). Чули смо у молитвама, како на Литургији, а тако и у чину освећења воде, да је Бог узео обличје слуге, да је Себе унизио узевши људску природу и постао исти као и ми, осим по греху, а све по благоизвољењу Бога Оца, како би на тај начин уздигао палу људску природу, како бисмо и ми могли постати „богови по благодати” како то каже Свети Атанасије Велики.
У Светоме Писму се наводи: „И сиђе на њега Дух Свети у тјелесном облику као голуб, и чу се глас са неба говорећи: Ти си Син мој љубљени, ти си по мојој вољи” (Лк, 3:22). „Воља” о којој се говори јесте управо воља у којој се огледа љубав Бога Оца да је и Сина Свога дао у овај свет, да узме људску природу, да пребива са нама, да буде бијен, вређан и распет, не само у то време, него и у данашње, што се може видети кроз људске односе, кроз односе према нашим ближњима. Али поред свега тога, Господ Исус Христос је победио смрт, устао и поклонио нам највећи дар, како Своје васкрсење, тако и наду у свеопште васкрсење. – поручио је Епископ Никодим и честитао још једном улазак у Нову годину, као и слављеницима дочек сутрашњег празника Светога Јована Крститеља.

 

 

 

 

АПЕЛ ЗА ОБНОВУ КРОВА
МАНАСТИРА КРКЕ

 

 

::..::


Преображење 2015
Манастир Крка

 

::..::

ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

::..::

КАЛЕНДАР

ЧАСОПИСИ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

::..::

Description: F:\MOVIE\web\Images\e-knjige\eknjige_small.jpg


Е-књиге
Епархије далматинске

 

 ЈАСЕНОВАЦ
НАЈСТРАШНИЈИ ЛОГОР СМРТИ

::..::

Description: F:\MOVIE\web\Images\Ikone\Andrej-rubljov_small.jpg

ЕПАРХИЈСКА РАДИОНИЦА

::..::


 
Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\spc.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\link150.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\hilandar.jpg

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\odbor.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\verujem.jpg

Description: Projekat Rastko

Description: Svetosavlje.org

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\BANER_pravoslavljec.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\zhh.jpg

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\podvorje.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\logo-mk.jpg

 


Description: F:\MOVIE\web\Images\Animation\wallpapers.gif
WALLPAPERS

 

 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2022. ГОДИНЕ
 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2021. ГОДИНЕ
 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2020. ГОДИНЕ
 
 
 
 
 
 
 


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2011. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2010. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2009. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2008. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2007. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2006. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2005. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2004. ГОДИНЕ

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio