Никодим Милаш
СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ И ИСТИНА ПРАВОСЛАВЉА


Пред Васкрс ове 2004, године иэдавачка установа епархије Далматинске "Истина" издала је фототипски изузетну књигу епископа Никодима Милаша.То је трећа књига овога ученога архијереја коју је у овој години "Истина" поновила и ставила пред читаоце. Ради се о капиталном дјелу "Славенски апостоли Кирил и Методије и истина православља". У вријеме кад је штампана у Задру 1881. године, а и касније, ова књига је изазвала велику пажњу у читавом православном свијету, па су је поздравили не само Срби, него и Руси, Румуни, Бугари и Грци. Исте године када се појавила, дакле 1881., писцу је эа њу додијељен докторат богословља у Черновцима на православном бoгословском факултету, а преведена је касније и на стране језике. "Славенски апостоли Кирил и Методије и истина правослааља" оштро је дочекана и нападана са римокатоличке стране пошто је садржавала снажну полемичку црту, наговјештену и у некој врсти њеног поднаслова "Поводом римског покрета у 1880-81 год. противу православне цркве".
Као и энатан број осталих Милашевих радова, тако је и овај настао изазовом са римокатоличке стране. Наиме, у припреми эа прославу хиљадугодишњице просвјетитељског рада Свете браће међу Славенима римски папа је у септембру 1880. издао енциклику "Гранде мунус" (Велики дар) упућену "свима патријарсима, приматима, надбискупима и бискупима католичкога свијета, који су у милости и обћењу с апостолском столицом". Та енциклика, а потом и посланице римокатоличких бискупа у тадашњој Далмацији и Хрватској, на првом мјесту посланица ђаковачког бискупа Јосипа Јурја Штросмајера, разумије се усмјерене према папском "Гранде мунус", схваћени су у православном свијету као поэив на прозелитску акцију према православљу. Никодим Милаш је хитно реаговао и већ 1881. је написао и издао поменуту књигу којом се са снажном и необоривом аргументацијом супроставља том "римском покрету".
Књига је и данас актуелна па је читалачка пажња и радозналост неће мимоићи, као што је није мимоилазила од њеног првог иэласка из штампе. Њено фототипско издање које је учинила "Истина" је издавачки подвиг. У времену брэог осиромашивања српског језика, очувани Милашев језик је такође драгоцјен прилог напору да се очува наше језичко благо.

 
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio