ČASOPIS EPARHIJE DALMATINSKE "KRKA"
Tematski br.
2 - Pravoslavna vjeronauka

Sadržaj:

0 pravoslavnoj veri;Crkva je telo Hristovo; Sveti Nikolaj Čudotvorac; Hristovo rođenje; Radosna vest; Treba znati; Krštenje Isusa Hrista; Učimo kroz igru; Treba znati; Učimo kroz igru; Treba znati; Sedam svetih tajni; Sveto pismo; Knjige Starog Zavjeta; Knjige Novog Zavjeta; Učimo kroz igru; Sveto pismo i Sveto predanje; Sveto predanje; Hram; Molitva pomoću brojanica; Crkveni praznici i postovi; 0 krsnoj slavi; Slava ili krsno ime; Učimo kroz igru

UVODNA REČ EPISKOPA DALMATINSKOG
G
. G. FOTIJA

Draga braćo i sestre,

          Pred vama se nalazi drugi tematski broj našega časopisa ,,Krka posvećen pravoslavnoj veronauci. Ima više razloga što smo odlučili da drugi tematski broj posvetimo upravo veronauci, jer smo kao Crkva odgovorni za svoju budućnost, a tu prvenstveno mislimo na brigu o mladima, o njihovom vaspitanju i upoznavanju sa osnovnim istinama pravoslavne vere.

Kada Gospod Hristos u Svetom Jevanđelju govori ,,Pustite decu neka dolaze k meni, jer je takvih Carstvo Nebesko”, iz toga primera vidimo da decu od najranijeg uzrasta treba približavati Hristu, tj. učiti ih istinama Svetoga Jevanđelja i svemu onom što propoveda i uči naša Sveta Crkva.

Idealan primer i obrazac veronauke za našu pravoslavnu decu je život sv. oca našega Save, koji je kao mladić od 17 godina otišao na Svetu Goru, napustivši zemaljsko carstvo i svo blago ovoga sveta da bi se približio Hristu. Svojim životom sv. Sava je i danas putevoditelj našoj bogoljubivoj deci, koja žele i traže večne i istinske vrednosti i sve ono što je dobro i Bogom blagosloveno.

Mi se nadamo da će i ova pravoslavna veronauka pomoći našoj deci i omladini, a posebno učenicima pravoslavne veronauke, da bolje upoznaju svoju veru, a kroz to i da otkriju pravi smisao ovoga života, a to je priprema za budući večni život i Carstvo Nebesko, koje je sada i ovde prisutno kroz život Crkve.

Neka Gospod blagoslovi ovo naše delo na korist i duhovnu radost svih malih bogotražitelja.

CRKVENI PRAZNICI I POSTOVI
PRAVOSLAVNA CRKVENA GODINA

            Gospod Isus Hristos je osvetio prostor i vreme, jer je On Gospod i jednog i drugog. Gde god je Njegovo ime prizivano, bilo na zemlji, ili u vodi, ili u vazduhu, gde god je mučenička krv prolivena ili mošti Njegovih svetitelja sačuvane od propadanja, ili gde je hram ili kakva druga zgrada posvećena Njegovoj slavi, svako takvo mesto je osvećeno.

          Tako je isto i sa vremenom. Njemu se služi i On se slavi svetom tajnom Evharistije i drugim crkvenim bogosluženjima širom celoga sveta: isto tako, stradanjem novih mučenika i gonjenjem pravednih ljudi Njega radi.

          Stoga je svaki dan preko godine Njemu posvećen, bilo direktno, ili indirektno preko Njegovih svetitelja.

PRAZNICI

Koji su praznici Hristovi?

            Svaka nedelja je posvećena uspomeni na Njegovo slavno Vaskrsenje ili Njegovoj pobedi nad smrću.

Koje druge velike svečane dane praznujemo u čast Gospoda našeg Isusa Hrista?

            To su: Božić, Bogojavljenje, Sretenje Gospodnje, Cvetna nedelja, Veliki petak, Vaskrs, Vaznesenje, Duhovi, Preobraženje i Vozdviženje Časnog Krsta.

Koji su svečani dani posvećeni Presvetoj Bogorodici?

            To su: Rođenje Presvete Djeve, Vavedenje, Blagovesti i Uspenje.

Koji se dani slave u čast svetitelja?

            Dan sv. arhangela Mihaila i Gavrila i svih anđelskih sila, dani sv. Jovana Krstitelja, dani svetih apostola, proroka, svetih Otaca, svetitelja i mučenika.

Da li su svi hrišćani svetitelji zapisani u crkveni kalendar?

            Ni iz daleka. Samo mali broj, tj. Nekoliko stotina naročitih primera pravednog života, velike mudrosti, samodiscipline, hrabrog ispovedanja vere i mučeništva za Pravoslavnu Veru.

Da li su sedmični dani posvećeni pojedinim svetiteljima?

            Jesu: ponedeljak svetim anđelima; utorak sv. Jovanu Krstitelju, sreda - Časnom Krstu; četvrtak sv. apostolima i sv. Nikolaju; petak - Časnom Krstu; subota svim svetima i nedelja Vaskrsenju Hristovom.

POSTOVI U PRAVOSLAVNOJ CRKVI

Ko je ustanovio post kao potrebu za spasenje?

            Gospod naš Isus Hristos, Svojim primerom (Mt. 4, 2) i Svojim učenjem (Mt. 6, 16; 12, 21).

Koji je cilj posta?

            Očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, iznad svega, proslavljanje Boga i poštovanje Njegovih svetitelja.

U čemu se sastoji post?

            1. u uzdržavanju od mrsne hrane; 2. u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela; 3. u umnožavanju molitava, dobročinstava, a isto tako u revnosti upražnjavanja svih hrišćanskih vrlina.

Kako delimo postove?

            U dve grupe: višednevne i jednodnevne postove.

Koji su višednevni postovi?

            Postoje četiri višednevna posta različite dužine: 1. Božićni post (traje šest nedelja); 2. Vaskršnji post (traje sedam nedelja); 3. Petrovski post (različite dužine i trajanja) i 4. Velikogospojinski post (traje dve nedelje).

          Datumi svih ovih višednevnih postova su zabeleženi u pravoslavnom kalendaru.

Koji su jednodnevni postovi?

            Svaka sreda i petak preko godine, osim Božićne sedmice, sedmice iza nedelje mitara i fariseja pre Vaskršnjeg posta, Vaskršnje sedmice i sedmice Duhova.

          Drugi posni dani su: 1. Krstovdan uoči Bogojavljenja, 2. Usekovanje glave sv. Jovana Krstitelja, 3. Vozdviženje Časnoga Krsta.

 
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004, 2005 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio