ČASOPIS EPARHIJE DALMATINSKE "KRKA"
Tematski br. 4 -
Sveta Gora Atonska

Sadržaj:

  1. istorija Svete Gore;
  2. istorija svetogorskih manastira i skitova;
  3. najveće svetinje Svete Gore;
  4. pouke svetogorskih staraca

Uvodna reč Njegovog Preosveštenstva

Episkopa dalmatinskog g.g. Fotija

Ideja da novi vanredni broj časopisa Krka posvetimo Svetoj Gori, njenoj istoriji i značaju za Pravoslavlje uopšte, rodila se posle naše nedavne posete manastiru Hilandaru i Svetoj Gori na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (04. 12. 2006.).

Iz svetog Predanja se zna da je sama Presveta Bogorodica, još za vreme svog zemnog života, posetila poluostrvo Atos na Halkidikiju tj. današnju Svetu Goru i blagoslovila ovo sveto mesto, da kroz čitavu istoriju bude mesto monaškog vrlinskog življenja i evo taj Njen blagoslov počiva na Atosu do dana današnjeg, donseći bezbrojne duhovne plodove.

U svojoj skoro dvehiljadugodišnjoj istoriji Sveta Gora je pod upravom i zaštitom Presvete Bogorodice, od trudoljubivih monaha Svetogoraca, iznedrila mnogobrojne svetitelje Crkve Pravoslavne, koji su sledujući reč Hristovu ostavili sve da bi zadobili Hrista i Carstvo Nebesko.

Otuda slobodno možemo reći da je istorija Svete Gore istorija svetiteljstva, jer su mnogobrojni svetogorski oci svojim podvizima, molitvama, hiljadama i hiljadama metanija, preobražavajući sebe preobrazili i ovo sveto mesto, tako da se ono sa pravom naziva Perivoj ili Vrt Presvete Bogorodice.

Sveta Gora je duhovni centar sveukupnog Pravoslavlja, jer se na ovom malom poluostrvu nalaze predstavnici svih pomesnih Pravoslavnih Crkava, a za nas Srbe je  posebno interesantna, jer su nas za nju vezali sveti Sava i sveti Simeon Mirotočivi, koji su na Svetoj Gori osnovali manastir Hilandar, predajući ga srpskom potomstvu do dana danšnjeg.

Objavljujući ovaj vanredni broj Krke posvećen Svetoj Gori želja nam je da naše pravoslavne vernike u raspetoj Dalmaciji upoznamo sa istorijom ovog svetog mesta, jer duboko verujemo, da neprestane molitve svetogorskih staraca, koje se prinose za čitav svet, pomažu i nama da dostojanstveno nosimo svoj krst, kao i krst svoga raspetog naroda.

Istovremeno se nadamo da će ovi kratki tekstvi o istoriji Svete Gore, o istoriji njenih manastira, svetih ikona i svetih moštiju te najlepše svetogorske riznice, kao i pouke prepodobnih otaca Svetogoraca našeg doba i nama danas otkriti i približiti lepotu Svete Gore, kako bi nas ta lepota umudrila i osnažila na putu ka Carstvu Nebeskom i večnom životu.

 
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004, 2005 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio