ИЗИШЛА ИЗ ШТАМПЕ
МОНОГРАФИЈА О МАНАСТИРУ КРКИ

     У издању издавачке установе ИСТИНА Епархије далматинске из штампе је управо изишла монографија о манастиру Крки писана упоредо на српском и енглеском језику.

Садржај:

Увод, историја, ризница, архитектура, монашки живот, Богословија Света Три Јерарха.

Издвајамо из садржаја:

УВОД

     Манастир Крка је од свога настанка (1345) био и остао духовни и културни центар Епархије далматинске, те уз манастире Крупу (1317) и Драговић (1395), стуб Православља и чувар вере и културе далматинских Срба.

     Манастир је подигла Јелена Шубић, ћерка светог Стефана Дечанског и рођена сестра цара Душана (1331-1355), на месту где је свети апостол Павле са својим ученицима проповедао Хришћанство у Далмацији, што сведоче и потврђују ранохришћанске катакомбе, које се налазе у крипти испод олтара данашње манастирске цркве.

     Манастир Крка је од свога оснивања до данас живео животом православних Срба северне Далмације када су они страдали и он је страдао са њима, када су они духовно васкрсавали и манастир се обнављао. Постојаност манастира Крке, без обзира на његова многобројна историјска страдања, потврђује да је ова светиња утемељена благословом Божијим на проповеди светих апостола и хришћанском мучеништву. Ту постојаност доказује и показује његов небески заштитиник свети архангел Михаило, коме је ова светиња посвећена и који је као небески војсковођа чувао и чува ову светињу тако да она, иако у кањону реке Крке, буде град који на гори стоји и светлост овога света.

     Сходно древном светоотачком и светосавском Предању, при манастиру Крки је још 1615. основано богословско училиште из којега су до сада изашли многобројни епископи, свештеници, монаси, као и културни и просветни радници значајни за историју ове светиње, али и за живот Срба у Далмацији, као и целокупнога српског народа и Српске Православне Цркве.

     Богату историју манастира Крке показује и манастирска ризница са преко 2. 000 експоната и предмета, коју сачињавају древне православне иконе, рукописне богослужбене књиге из 15. и 16. века, богослужбени предмети и свештеничке одежде, међу којима је најпознатији епитрахиљ Светог Саве. Светом Сави, првом српском просветитељу и учитељу је и посвећена капела у крипти манастира Крке, а сада се у оквиру манастирског конака гради и капела светог апостола Павла, просветитеља Далмације.

     Надамо се да ће објављивање ове Монографије манастира Крке сачувати и приближити, како речју, тако и сликом, значај и лепоту овога манастира, не само православним Србима, него и свим другим народима, који у последњих неколико година у великом броју са свих страна света посећују ову светињу.

     Благодаримо Господу и светима Његовим на појављивању Монографије у овом тешком и страдалном времену, као и свима онима који су својим радом допринели да ова књига изађе. Њен смисао је да скривену, духовну лепоту ове светиње учини доступну свима и тако продужи мисију манастира Крке и у наше време.

Епископ далматински
ФОТИЈЕ

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004, 2005 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio