PROSLAVA SVETOG SAVE U EPARHIJI DALMATINSKOJ

          Po tradiciji u Eparhiji dalmatinskoj Sveti Sava I arhiepiskop srpski se slavi čitavu nedelju počevši proslavom Svetog Save u Splitu, a na sam dan Svetoga Save najsvečanija proslava biva u manastiru Krki u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha.

          Ove godine uoči praznika služeno je svečano večernje bogosluženje u kapeli Svetoga Save u manastiru Krki. Večernje je služio iguman manastira arhimandrit German uz sasluženje igumana dragovićkog Varsonufija, jeromonaha Simona krčkog i jereja Milorada Đekanovića paroha kistanjskog.

          Na sam dan praznika Svetu Arhijerejsku Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije u manastirskom hramu u prisustvu velikog broja pravoslavnih Srba. U svojoj besjedi episkop je naglasio ljubav Srba prema svom duhovnom rodonačalniku istaknuvši da je jedini put koji vodi u život vječni put svetosavski. Svaki put kada su Srbi hodili mimo puta svetoga Save dešavala se tragedija za čitav narod. U našoj istoriji bilo je mnogo uspona i padova a posebno je naš narod bio kažnjavan od Gospoda kada je odstupao od pravoga puta i blagosiljan kada je bio na putu svetosavkom.

          U popodnevnim časovima služeno je večernje bogosluženje u hramu sv. Kirila i Metodija u Kistanjama a nakon večernjeg bogosluženja polaznici vjeronauke i bogoslovi su izveli prigodan program. Potom je prerezan slavski kolač u prostorijama pododbora SKD "Prosvjeta" Kistanje a nakon toga je organizovana praznična večera u manastiru Krki.  

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio