ČASNE VERIGE SVETOG APOSTOLA PETRA

          Na praznih Časnih veriga Svetog apostola Petra (29.januar 2007.g.) Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Krki, uz sasluženje velikog broja sveštenstva i monaštva Eparhije dalmatinske.

          Pošto su Časne verige i Krsna slava Episkopa dalmatinskog G.G. Fotija posle Svete Liturgije arhimandrit manastira Krke German (Bogojević) je prerezao slavski kolač i čestitao Episkopu Fotiju njegovu Krsnu slavu.

          Zahvaljujući se na čestitkama povodom Krsne slave Episkop Fotije je govorio o značaju praznika Časnih veriga i o misiji prvovrhovnog apostola Petra u pravoslavnoj Crkvi. Episkop je između ostalog istakao da je sveti apostol Petar svoju misiju počeo stradanjem i okovima u Jerusalimu a da je svoj mučenički podvig krunisao tako što je stradao u Rimu 67. godine u vreme Nerona strmoglavce raspet na krstu.

Upravo to njegovo stradanje za Hrista i za Sveto Jevanđelje čini veličinu Svetog apostola Petra a nikako njegova spoljašna vlast nad drugim apostolima što se vidi i između ostalog iz današnjeg odeljka Jovanovog Jevanđelja gde Gospod Hristos kaže Svetom apostolu Petru: "... ako hoću da on ostane dok ja ne dođem, što je tebi do toga. Ti hajde za mnom". (Jn, 21.22) Ove reči jasno pokazuju da je Gospod Hristos glava Crkve i da samo On ima vlast nad Crkvom to jest nad svim apostolima i njihovom misijom a nikako Sveti apostol Petar.

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio