SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Kosovo i Metohija tokom više od hiljadu godina su nastanjeni Srbima, a u svoje vreme, do velikih seoba srpskog naroda, gotovo isključivo Srbima. Svako zna - ako hoće da zna - da je tu bio centar srednjevekovne srpske države i kolevka srpske kulture, a da je tu, u Pećkoj Patrijaršiji, i do dana današnjega prvo i glavno sedište Srpske Pravoslavne Crkve. U smislu državnosti, Kosovo i Metohija su po važećem međunarodnom pravu neotuđivi deo teritorije Srbije. O tome svedoči važeći ugovor iz Bukurešta od 10. avgusta 1913. i na desetine rezolucija Generalne skupštine i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Pariski sporazum iz 1995. godine i niz pravnih akata Evropske Unije, Rusije, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske ...

Sve to zna svako, ali ne zna - ili, pre će biti, neće da zna - političar po imenu Marti Ahtisari. Bez i jedne jedine reči obrazloženja, makar i lažnog, on predlaže da se, suprotno svim normama međunarodnog ponašanja, od Srbije otmu Kosovo i Metohija. On ustvari predlaže da se nad Srbijom, međunarodno priznatom suverenom državom, izvrši pravno nasilje. On ne priznaje silu prava nego pravo sile. Kakvi nedostižni dometi demokratije, a o pravdi da se i ne govori!

Srpska Pravoslavna Crkva je uvek, nasuprot tome, jasno i glasno isticala da pravda drži zemlje i gradove, a da je prokleto sve što je oteto. Da li bi g. Ahtisari ovakav „svoj” genijalni plan razrešenja krize primenio na svoju zemlju? Srpska Pravoslavna Crkva nema ništa protiv toga da on, kome god želi, pokloni ono što je njegovo, ali skreće pažnju na to da ga niko nikada nije ovlastio - niti ga je mogao ovlastiti - da bilo kome poklanja Kosovo i Metohiju. U skladu sa pravnim poretkom koji važi u svetu, status Kosova i Metohije je dat: Pokrajina je sastavni deo Srbije. Taj status se može promeniti samo uz pristanak Srbije i ukoliko bi se izmenio njen ustavni poredak. Ahtisari, sasvim sigurno, nije ni nadležan ni zadužen za takvu ulogu.

Sveti Arhijerejski Sinod apeluje na odgovorne ljude koji vode međunarodnu zajednicu da spreče Ahtisarija u njegovom opasnom naumu da se, u nečije ime, Srbiji, jednoj od starih evropskih država, silom oduzme najdragoceniji deo njene teritorije. Mirna budućnost se ne gradi na pravu jačega, na diktatu gole sile, nego na uvažavanju načela da svi imaju isto dostojanstvo i ravnopravne mogućnosti. Doduše, sila Boga ne moli, ali zato ni Bog silu ne voli. Pritom - Bog  je večan, a sila je svaka za vremena. 

Sveti Arhijerejski Sinod
Srpske Pravoslavne Crkve

preuzeto sa sajta Srpske Pravoslavne Crkve

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio