SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U MANASTIRU KRKI

Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije, u Nedelju siropusnu 18. februara 2007. godine, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Manastiru Krki sa bratstvom ovoga manastira, arhimandritom Germanom, jeromonasima Nikodimom i Simonom.

U svom bogonadahnutom govoru Njegovo Preosveštenstvo, pozdravio je učenike Bogoslovije, blagočestivi narod i sve prisutne u ovoj svetinji. Početak Vaskršnjeg posta Preosvećeni Vladika je blagoslovio rečima, kada su naši praoci u raju pogrešili i prekršili Božije zapovesti, Gospod je iz ljubavi prema čoveku ustanovio i post da se pali čovek ponovo uzdigne i dobije blagodat Božiju, koju je izgubio svojim padom. Sveti Oci su postili po četrdeset dana, bez hleba i vode, a mi danas to teško izdržavamo robujući telesnom životu.

U nastavku svoje besede Preosvećeni Vladika govorio je o Svetom Fotiju, Patrijarhu carigradskom čiji spomen pada na sutrašnji dan i o njegovim delima koja i danas nemaju zaborava u Pravoslavnoj crkvi. Primer porodice patrijarha Fotija koja je stradala u vreme Ikonoboračke jeresi, dokazala je  i pokazala istrajnost u vreme gonjenja za istinsku veru i pravoslavlje. Patrijarh Fotije bio je osnivač nadaleko čuvene Carigradske biblioteke u kojoj su čuvani spisi i pisma svetih Otaca, a mi sada imamo samo fragmente tih knjiga iz kojih saznajemo kako su učili Sveti Oci.

Na kraju svoje besede Preosvećeni Vladika Fotije poželeo je svima da poste i izdrže Vaskršnji post, kao Božiji blagoslov dat praocima Adaamu i Evi posle pada u raju.

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio