NA CETINjU ODRŽANA SEDNICA
PROSVETNE KOMISIJE

SVETOG ARHIJEREJSKOG SINODA
SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

      U subotu je u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju održana 5. redovna sednica Prosvetne komisije Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, tela koje se bavi izradom programa rada srednjih bogoslovskih škola – na osnovu reformisanog plana koji predviđa petogodišnje školovanje u Bogosloviji.

      Sabranje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Cetinjskom manastiru služio Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-primorski G. Amfilohije uz sasluženje igumana manastira Krka arhimandrita Germana, igumana Cetinjskog manastira oca Luke i rektora Cetinjske Bogoslovije protojereja Gojka Perovića. U obraćanju gostima i ostalim vernicima nakon Liturgije Vladika je podsetio da je SPC sve škole koje je ranije imala obnovila i rodila nove visoke škole kao što su fakulteti u Sarajevu i Libertvilu.

      «Sve te škole pokazuju životnost naše Srpske Pravoslavne Crkve i njenu snagu i u isto vrijeme njen doprinos sveukupnom obrazovanju i vaspitanju Pravoslavne Crkve u današnjem svijetu», kazao je Mitropolit Crnogorsko-primorski.

     Na današnjoj sednici Prosvetne komisije raspravljano je o nastavnom programu za drugi i treći razred obnovljene petogodišnje Bogoslovije. Komisiju, inače, čine delegati svih sedam Bogoslovija SPC sa predsednikom Arhiepiskopom Cetinjskim Mitropolitom Crnogorsko-primorskim G. Amfilohijem. Pored predsednika Komisije sednici su prisustvovali Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Dabrobosanski G. Nikolaj koji je rektor Bogoslkovije u Foči, zatim protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Prizrenske Bogoslovije sa sedištem u Nišu, protojerej-stavrofor Dušan Petrović, rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, protojerej-stavrofor dr Zoran Krstić, rektor Bogoslovije u Kragujevcu, predstavnici Bogoslovija u Krki i Beogradu, kao i profesori Cetinjske Bogoslovije.

      Na sednici je dogovoreno da se današnje odluke sistematizuju i u formi predloga dostave majskom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC koji konačno odobrava plan i program Bogoslovija naše Pomesne Crkve.

 Izvor: Svetigora pres - R.V.

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio