NEDELjA MIRONOSICA
U MANASTIRU ŽITOMISLIĆ

     Manastir Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Žitomisliću tokom burne istorije postojanja prati obnoviteljski blagoslov Svetih žena Mironosica. Nakon njegove velike obnove poslije stradanja u Drugom svjetskom ratu osveštan je blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Germana 1967. u nedjelju Mironosica.

   Godine 2002, na ruševini manastira postradalog u proteklom ratu 1992, u nedjelju Mironosica služio je Svetu arhijerejsku liturgiju episkop Zahumsko-hercegovački G. Grigorije, otpočeta je obnova manastira i postavljeno monaško bratstvo.  

     Manastir je završen i osveštan najvećim blagoslovom 2005. od Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Pavla i sveštenog sabora naše pomjesne crkve, opet u nedjelju Svetih Mironosica.  

     Tako je i u ovogodišnjem spominjanju Svetih žena u Žitomisliću radosno proslavljena njihova svetkovina. Veliki blagoslov i radost svih bila je ta što je u posjetu manastiru već u subotu uveče pristigao Preosvećeni G. Fotije, episkop Dalmatinski, u pratnji visokoprepodobnog arhimandrita manastira Sv. Arhangela na Krki G. Germana i jeromonaha Nikodima. Episkop Fotije služio je praznično večernje a u nedjelju načalstvovao je svetom Evharistijom uz sasluženje domaćina Preosvećenog G. Grigorija, episkopa Zahumsko-hercegovačkog, i G. Atanasija umirovljenog episkopa Hercegovačkog, sveštenstva, monaštva i brojnog naroda iz Žitomislića, Mostara i cijele Hercegovine.

    U toku svete Liturgije u prezviterski stepen sveštenosluženja rukopoložen je đakon Nemanja Luketa, sa naznačenjem za parohiju Vaznesenja Gospodnjeg u mostarskom naselju Bijelo Polje, te je o. Nemanja sada drugi paroh u Mostaru, što predstavlja veliki blagoslov i ukrepljenje pravoslavnih Srba povratnika Doline Neretve. 

     Nakon svete Liturgije riječima dobrodošlice vladika Grigorije pozdravio je vladiku Fotija i bratstvo manastira Krke nazvavši vladiku Dalmatinskog prvim susjedom i prijateljem na koga se mi u Hercegovini možemo osloniti u iskušenjima i nevoljama i sa kim možemo podijeliti radost.

Zatim se okupljenoj Crkvi obratio episkop Fotije a nakon njega i episkop Atanasije. Radost praznika nastavljena je u porti manastira i trpezom ljubavi.

preuzeto sa sajta Eparhije zahumsko-hercegovačke