LITURGIJA U MANASTIRU SVETA LAZARICA

          Na praznik Svetog kneza Lazara  i ostalih kosovskih mučenika 28. juna 2007.g. Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Sveta Lazarica na dalmatinskom Kosovu. Njegovom Preosveštenstvu su sasluživali sveštenomonasi i sveštenici Eparhije dalmatinske.

        Po Svetoj Liturgiji izvršeno je rezanje slavskog kolača i osvećenje slavskog žita i trokratni ophod oko hrama. U svojoj besjedi Episkop je istakao kosovski zavjet kao dužnost svakog Srbina naglasivši da je današnja generacija po ugledu na svoje pretke preuzela obavezu da se stara o svojim svetinjama i da smo mi u tom pogledu preduzeli korake za obnovu konaka manastira Lazarice. Pripreme za ovu obnovu su u toku ali po blagoslovu Episkopa Fotija već za nekoliko dana počinju prvi radovi oko konaka. Do sada je na nekoliko mjesta organizovano prikupljanje priloga a posebno su se naši pravoslavni Srbi dobro organizovali u Hamiltonu i Beogradu gdje se prikupila određena suma za početak obnove ove svetinje.

          Episkop je svojom gramatom odlikovao organizatore i inicijatore ovih okupljanja koji su se i do sada potrudili u obnovi svetinja u kosovskoj dolini i to: g. Aleksandra Čenića, g. Željka Trifunovića i g. Duška Trifunovića.

          Nakon Svete Liturgije uprava manastira Lazarice i crkvena opština Markovac su organizovali svečanu trpezu za vjerni narod koji se okupio na ovoj proslavi.

 

   
 

*
КОНТАКТ -:_:-
KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio