PRAZNIK SVETE VELIKOMUČENICE NEDJELjE
U OĆESTOVU

          Selo Oćestovo se nalazi u Bukovici, a na raskršću puteva koji vode iz Bosne i Like prema Primorju. Ovo selo krasi crkva Svete velikomučenice Nedelje koja je po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa dalmatinskog G.G. Fotija zbog svog značaja proglašena manastirom.

U ovom selu je rođen veliki jerarh Crkve pravoslavne Episkop Stefan Knežević, koji je bio veliki graditelj hramova i njegove su zasluge velike posebno povodom izgradnje hrama Svetog kneza Lazara na Dalmatinskom Kosovu i hrama Svetog Save u manastiru Krki.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije uz sasluženje igumana drevnih dalmatinskih manastira Krke, Krupe i Dragovića, oca Nikole Crnokraka iz Pariza (Carigradska patrijaršija) i sveštenstva Eparhije dalmatinske.  

U svojoj besjedi Episkop je istakao podvig Svete velikomučenice Nedelje koja je po tijelu bila žena ali je muški pretrpila muke i danas mi pravoslavni hrišćani u Dalmaciji treba da se poučavamo njenim životom.

Posebna je radost u Eparhiji dalmatinskoj što se na današnji praznik, kao i svake godine, okupio veliki broj vjernika, koji su vođeni ljubavlju prema svojim svetinjama čitav dan dolazili na poklonjenje ovoj svetoj obitelji i Svetoj velikomučenici Nedelji.

Ovo okupljanje vjernog naroda iz Dalmacije oko svojih svetinja odražava ljubav koja ima svoj vrhunac na praznik Preobraženja Gospodnjeg u manastiru Krki.

   
 

*
КОНТАКТ -:_:-
KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio