PROSLAVA PREOBRAŽENjA
GOSPODNjEG U MANASTIRU KRKI 2007. G.

     Svečano proslavljanje tradicionalnog Svedalmatinskog sabora o prazniku Preobraženju, 2007. godine u manastiru Krki,  je počelo sa prazničnim večernjim bogosluženjem koje je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop bregalnički i mestobljustitelj bitoljski iz Ohridske Arhiepiskopije g. g. Marko uz sasluženje sveštenstva eparhije dalmatinske.
     Posle prazničnog bogosluženja održana je promocija fotomonografije manastira Krke na kojoj su govorili Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije, Njegova Ekselencija Ministar vera u vladi R. Srbije gospodin Radomir Naumov i Njegovo Preosveštenstvo Episkop bregalnički g.g. Marko. Vladika Fotije je u svojoj besedi govorio o izdavačkoj delatnosti Izdavačke ustanove „Istina“ Eparhije dalmatinske i značaju koja ta delatnost ima za duhovnu obnovu Eparhije dalmatinske. Potom je otvorio i izložbu fotografija srušenih i devastiranih hramova u Eparhiji dalmatinskoj autora Marka N. Vujičića.
     Na sam dan Preobraženja Gospodnjeg Svetu Arhijerejsku Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop bregalnički g.g. Marko uz sasluženje Episkopa domaćina i sveštenika iz Eparhija sremske i dalmatinske. Vladika Fotije je u svojoj besedi istakao značaj ličnog preobraženja kroz tajne Crkve, a pre svega kroz sveto pričešće, kao najneposredniji put za sjedinjenje sa Hristom. Pozdravljajući Vladiku Marka govorio je o stradanju Crkve u Makedoniji. Posebnu zahvalnost izrazio je Ministru vera R. Srbije g. Radomiru Naumovu za svesrdnu pomoć i brigu koju njegovo resorno ministarstvo i Vlada Republike Srbije pokazuje prema Pravoslavnoj crkvi u Dalmaciji.
     Ovaj svečani i praznični skup, uz prisustvo mnogobrojnog vernog naroda, uveličali su uz Ministra vera i: gospodin Ratko Gajica, poslanik u skupštini R. Hrvatske, gospodin Milan Brdar, državni sekretar Ministarstva vera R. Srbije, gospođa Bojana Ristić, generalni konzul R. Srbije u Vukovaru, gđa. Mira Jegdić, konzul-žeran  Generalnog konzulata R. Srbije u Rijeci, Zorana Vlatković i Tatijana Garčević, pomoćnici u Ministartvu dijaspore u Vladi R. Srbije, g. Milan Simurdić, savetnik Predsednika upravnog odbora NIS u Novom Sadu, i veliki dobrotvor i prijatelj ove svete obitelji gospodin Dragan Tarlać sa svojom porodicom i prijateljima.
     Svim ljudima dobre volje koji su se skupili na ovaj veliki praznik želimo blagodat i pomoć od Gospoda u podvigu ličnog preobraženja sa kojim se zadobija Carstvo Nebesko.        

   
 

*
КОНТАКТ -:_:-
KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio