SABOR U KRUPI

          Na praznik Uspenja Presvete Bogorodice (28. avgust 2007.g.) Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju povodom manastirske slave u Krupi. Posle završene Svete Liturgije prerezan je slavski kolač, a potom se Episkop Fotije obratio sabranom narodu čestitajući mu veliki praznik Uspenja Presvete Bogorodice i hramovnu slavu manastira Krupe.
          U svojoj besedi Episkop Fotije je posebno istakao da je praznik Uspenja drugi Vaskrs kada Crkva Hristova praznuje uznošenje Presvete Bogorodice telom na nebo. Ovim slavnim događajem je potvrđena realnost Vaskrsenja Hristovoga, kao i vera u sveopšte Vaskrsenje iz mrtvih koje će se dogoditi na kraju istorije. Iako se Presveta Bogorodica telom vaznela na nebo ona je ostala svojom ljubavlju i zaštitom sa Crkvom i zbog toga slobodno možemo reći da je Presveta Bogorodica duhovna Majka svih hrišćana i zaštitnica Pravoslavlja.
          Na krupskom saboru između ostalih bili su prisutni predstavnici OESS-a iz Zadra, gradonačelnik Obrovca dr Ante Župan, saborski zastupnik Ratko Gajica i drugi predstavnici lokalnih vlasti opštine Obrovac i Zadarske županije. U kulturnom delu programa koji je izveden u porti manastira nastupila je etno – grupa pod vodstvom gđice Svetlane Stević sa izvođenjem starih srednjevekovnih i dalmatinskih srpskih pesama.

   
 

*
КОНТАКТ -:_:-
KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio