EPISKOP BUDIMSKI G. LUKIJAN
U POSETI MANASTIRU KRKI

         Povodom početka nove školske godine u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha umanastiru Krki Episkop budimski i administrator temišvarski G.G. Lukijan posetio je manastir Krku i Bogosloviju Sveta Tri Jerarha. Episkop Lukijan je prilikom ove posete doveo i učenika prvog razreda bogoslovije, pravoslavnog Srbina iz Rumunije Adriana Palaria, koji će sledećih pet godina ako Bog da provesti u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha.
          Zajedno sa svojim domaćinom Episkopom dalmatinskim G.G. Fotijem i krčkim arhimandritom Germanom Episkop Lukijan je posetio gradilište manastira Lazarice na Dalmatinskom Kosovu, kao i načelnika opštine Biskupija g. Danu Berića gde je bilo razgovora o obnovi manastira Lazarice i regulisanju statusa crkvene imovine u opštini Biskupija.
          Posle posete Biskupiji episkopi Fotije i Lukijan obišli su duhovni centar Cetinske krajine manastir Dragović (1395.g.) i razgovarali sa bratstvom manastira Dragovića o trenutnom stanju u manastiru, kao i o obnovi manastirskih konaka. Episkop Lukijan je u Dragoviću posebno naglasio da se raduje poseti ovome stradalnom manastiru, čiji su monasi u srednjem veku budući u progonu podigli u Mađarskoj manastir Grabovac, koji je sada poznato svetilište pravoslavnih Srba u budimskoj Eparhiji.  

   
 

*
КОНТАКТ -:_:-
KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio