ŽIVOPISANA CRKVA U IMOTSKOM

          U nedelju 02. septembra 2007.g. Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije dalmatinske i Mitropolije crnogorsko-primorske, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Imotskom. Tom prilikom Episkop Fotije je izvršio i osvećenje obnovljenoga hrama, kao i živopisa, tako da je crkva u Imotskom dobila izgled drevnih nemanjićkih i kosovskih svetinja.
          U svom obraćanju mnogobrojnom sabranom narodu Episkop Fotije je zahvalio Gospodu i Presvetoj Bogorodici i svima onima koji su pomogli da se ovakvo divno delo obnovljenja i živopisanja imotskoga hrama dovrši u naše raspeto vreme. Episkop je posebno istakao da je živopisani hram pokazatelj da mi u Crkvi već živimo u Carstvu Nebeskom, a posebno kada se u njemu služi Sveta Liturgija.
          Posle Svete Liturgije Episkop Fotije je u ime Crkvene opštine Imotski dodelio visoko odlikovanje Svetog Arhijerejskog Sinoda – orden sv. Save II stepena gospodinu Robertu Miletiću – Glendži najvećem dobrotvoru obnove i živopisanja imotskoga hrama. Episkop se također zahvalio protomajstoru živopiscu Zoranu Grebenareviću i njegovim saradnicima, koji su po drevnim kanonima oslikali imotski hram i dali mu izgled drevnih pravoslavnih hramova u kojima se spajaju nebo i zemlja, a freskopisani likovi svetih pokazuju da smo u Crkvi zajednica sa svima svetima i sa onima koji se kroz veru i pokajanje spasavaju.
          Posle ove duhovne radosti i velike svečanosti pravoslavnih Srba imotske krajine u prostorijama Crkvene opštine Imotski za sve goste priređena je trpeza ljubavi.

   
 

*
КОНТАКТ -:_:-
KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio