SABOR U MANASTIRU DRAGOVIĆU

          Već po ustaljenoj tradiciji u nedelju pred Malu Gospojinu (16.09.2007.g.) održan je sabor u manastiru Dragoviću. Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije je služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje sveštenomonaštva i sveštenstva Eparhije dalmatinske. U svojoj besjedi Episkop Fotije je govorio o značaju manastira Dragovića kao duhovnog centra Srba Cetinske krajine, koji je podignut poslije Kosovske bitke 1389.g. U Dragović su Srbi dolazili Bogu da se mole i da se iscjeljuju od svojih bolesti i neduga, ali i da se međusobno vide i posavjetuju. Episkop Fotije je rekao da će uskoro biti vraćene manastirske ikone koje se trenutno nalaze u Muzeju SPC u Beogradu.
           Podršku na ovome saboru manastiru Dragoviću su uputili vjernici raznih eparhija, a jedan od najinteresantnijih podataka je da je gospodin Vladimir Milanko, rodom iz Koljana kod manastira Dragovića 16 dana pješačio iz Beograda do Dragovića kako bi pokazao svoju ljubav prema svetinji manastira Dragovića i svojim rodnim Koljanima.
            Stari manastir Dragović je potpuno potopljen zajedno sa 10 srpskih sela 1958.g. stvaranjem akumulacionog jezera Peruća. Uz saglasnost komunista iz toga kraja, Srbi iz Cetinske krajine su raseljeni širom bivše Jugoslavije, da bi se izmjenila nacionalna struktura stanovništva okoline manastira Dragovića i čitavog Cetinskog kraja. Okolina manastira Dragovića je već više od 40 godina bez pravoslavnih Srba koji se nažalost veoma malo vraćaju u svoj rodni kraj.
            Manastir Dragović je do prije par godina bio potpuno porušen, ali  slava Bogu, danas se mnogo uznapredovalo u obnovi. Trenutno je u toku  freskopisanje saborne manastirske crkve i obnova monaških konaka.

   
 

*
КОНТАКТ -:_:-
KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio