PISMO EPISKOPA DALMATINSKOG FOTIJA UPUĆENO PREDSEDNIKU R. HRVATSKE G. STJEPANU MESIĆU I PREDSEDNIKU VLADE R. HRVATSKE G. IVI SANADERU

     Poštovani gospodine predsedniče,
     Obraćamo Vam se po drugi put, sa najdubljom ljudskom i hrišćanskom odgovornošću da u okviru svoga predsedničkog autoriteta  pomognete i zaštitite slobodu i imovinu pravoslavnih Srba povratnika na prostorima Eparhije dalmatinske.

     Neposredan povod za ponovno obraćanje Vama je napad na obnovljene kuće Srba povratnika u Miranju, Ceranju i Pristegu. Pored toga, nedavno je jedan mladić, Srbin iz Čiste Male napadnut i ponižavan na verskoj i nacionalnoj osnovi od strane Hrvata rimokatolika iz susednog sela Čista Velika. Ovi najnoviji događaji, kao i povremeni napadi na naše verske objekte dodatno su uznemirili naše vernike, pravoslavne Srbe, koji vekovima žive na ovim prostorima.

     Mi svi visoko cenimo Vaša nastojanja, da politikom mira koju provodite budu prevaziđeni tragični konflikti na prostorima Republike Hrvatske, a posebno na prostorima Dalmacije. U tom smislu i mi kao predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve delujemo pokušavajući na duhovnom planu da pomognemo našem narodu, da verom prevaziđu unutrašnje traume od nedavnih tragičnih događaja na ovim prostorima i vrate se mirnom životu i obnovi svojih kuća. To bi im svakako otvorilo puteve ka novom životnom optimizmu i ekonomskom prosperitetu na ovim prostorima.

     Pomenuti događaji, međutim, ruše takvu perspektivu i doprinose ponovnoj pojavi straha, odmazde i kolektivne krivice, što je u svim modernim evropskim demokratijama davno prevaziđeno. Iz tog razloga ponovo apelujemo na Vas da u okviru svojih ovlaštenja i brige za sveopšte dobro građana Republike Hrvatske pomognete, kako bi mir sloboda i pravna država bili i postali kriterijum i merilo života svih ljudi na ovim prostorima.

Šibenik, 02. 10. 2007.


   
 
*
КОНТАКТ -:_:-
KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio