U HRVATSKOJ KAO U DOBA NAJŽEŠĆEG
KOMUNIZMA

Eparhija dalmatinska i manastir Krka su u ove predpraznične dane dobili rješenje o oduzimanju zemlje koja je u vlasništvu manastira Krke, a nalazi se kod metoha manastira Krke, Svete Lazarice na dalmatinskom Kosovu. Isto takvo rješenje je prije par dana dobila i C.O. Markovac čija je zemlja blizu ovog manastira. Srpskoj pravoslavnoj Crkvi u Dalmaciji još uvijek nisu zacijelile rane iz II svjetskog rata kada su mnogi pravoslavni Srbi na ovim prostorima postradali i kada su postradali dalmatinski manastiri i crkve. Nakon rata bezbožnička vlast se svojski potrudila da oteža život pravoslavnih sveštenika i monaha pa je 40-tih i 50-tih godina prošlog vijeka oduzela  skoro svu imovinu manastirima i crkvenim opštinama.
          Današnja „demokratska“ vlast Eparhiji dalmatinskoj nije vratila imovinu, ali je sada počela i ono malo imovine koje je preteklo iza komunista da oduzima. Imovina manastira Krke i C.O. Markovac je izvlaštena  u korist firme Knauf d.o.o. i ova firma će nakon eksploatacije, kako smo obaviješteni od njihovih predstavnika, tu zemlju potopiti. Komunisti su 1954.g. potopili manastir Dragović i sva srpska sela oko manastira a narod raselili. Mi strahujemo da su ova događanja po uzoru na te događaje, jer naši dosadašnji vapaji da se ta zemlja ne oduzima nisu urodili plodom. Odnos vlasti prema manastiru Krki i njegovoj imovini nažalost nije usamljen, jer i naši vjernici koji su vlasnici zemlje u Kosovskoj dolini imaju isti problem i prinuđeni su da tu pradjedovsku zemlju daju u bescjenje.
          Ovim tekstom želimo da izrazimo svoja neslaganja sa dosadašnjom politikom prema crkvama i manastirima i pravoslavnim Srbima od strane vlasti koja bi trebala da se prema svakom svom građaninu jednako odnosi. Kada je u pitanju naš slučaj bilo na sudu ili na drugim razinama vlasti mi se osjećamo kao građani drugog reda o kojima niko ne brine. Da je to tako imamo konkretne dokaze: kao primjer navodimo slučaj dugogodišnje parnice na kninskom sudu sa jednim Janjevcem rimokatolikom koji je uzurpirao manastirsku imovinu i do danas je bespravno koristi. Manastirske kuće u Kistanjama su razrušene, u njima niko ne živi, ali ni jedan dosadašnji pokušaj da ih dobijemo nazad nije urodio plodom. To sve podsjeća na vrijeme kada je bivša vlast (od koje se sadašnja ograđuje, a po svemu joj je slična) činila bezakonja prema pravoslavnim svetinjama.

Uprava svetoarhangelskog manastira Krke

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio