ИНТЕРВЈУ СА ВЈЕЧИТОМ „ИЗБЈЕГЛИЦОМ“
МАРИЈОМ (МАРОМ) ПОПОВИЋ

 

Питање: Бако Марија, Ви сте већ 13 година у избјеглиштву. Какав је био Ваш живот након напуштања свог огњишта?

 

Бака Марија: Ја сам са својом породицом избјегла у Србију 1995.г. и те године сам живјела као избјеглица у манастиру Раковици. Тамо сам живјела око годину дана и у септембру 1996.г. сам прешла у Богословију у Фочу.

 

Питање: Ви сте већ прије радили у богословији и знали сте да је богословија у манастиру престала с радом?

 

Бака Марија: На позив Високопреосвештеног Митрополита дабробосанског г.г. Николаја ја сам почела да радим при богословији у Фочи највише из жеље да будем са својим драгим професорима и богословима са којима сам заједно подносила исти крст страдања у манастиру Крки и у Богословији Света Три Јерарха.

 

Питање: Које године сте се одлучили на повратак у свој родни крај и у своју Крку?

 

Бака Марија: 2000 године сам одлучила да се вратим у свој родни крај у коме сам провела читав свој живот а са жељом да обновим своју кућу и своје имање у Мокром Пољу одакле сам родом и гдје сам удана, али на жалост до данас након осам година још увијек ми то није пошло за руком.

 

Питање: Манастир Крка на челу са Епископом далматинским г. Фотијем, игуманом манастира архимандритом Германом и свом осталом братијом непрестано учествује у вашем страдању  и ви сте једина особа у Хрватској држави која своје избјегличке дане проводи у српском манастиру на територији Републике Хрватске.

 

Бака Марија: Нажалост, ја сам до данас без крова над главом, иако сам читав свој живот провела на овим просторима. Ја као држављанин Републике Хрватске имам  сва права на помоћ и на обнову моје имовине која нажалост још увијек стоји опустошена, али захваљујући братији манастира Крке ја нисам на улици.

 

Питање: Бако Марија, молим Вас да упутите неку поруку људима који желе да се врате у Далмацију?

 

Бака Марија: Само љубављу према свом крају и великом вјером сваки човјек може да оствари своја права, унаточ свим проблемима који ће их сусрести у данашње вријеме у нашој Далмацији.

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio