ПРАЗНИК ЧАСНИХ ВЕРИГА
СВЕТОГ АПОСТОЛА ПЕТРА

        

          На празних Часних верига Светог апостола Петра (29.јануар 2008.г.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки, уз саслужење великог броја свештенства и свештеномонаштва Епархије далматинске.

Часне вериге су Крсна слава Епископа далматинског Г.Г. Фотија,па је  послије Свете Литургије архимандрит манастира Крке Герман (Богојевић)  пререзао славски колач и честитао Епископу Фотију његову Крсну славу.

Епископ Фотије је у својој надахнутој бесједи говорио о значају празника Часних верига и о мисији првоврховног апостола Петра у православној Цркви, који је предњачио у покајању међу осталим апостолима. Епископ је између осталог истакао да је свети апостол Петар своју мисију почео страдањем и оковима у Јерусалиму а да је свој мученички подвиг крунисао тако што је страдао у Риму 67. године, када је за вријеме  римског императора Нерона стрмоглавце распет на крсту.

Управо то његово страдање за Христа и за Свето Јеванђеље чини величину Светог апостола Петра, а не како неке теолошке расправе криво тумаче његова спољашна власт над другим апостолима коју није имао. То се види и између осталог из данашњег одјељка Јовановог Јеванђеља где Господ Христос каже Светом апостолу Петру: "... ако хоћу да он остане док ја не дођем, што је теби до тога. Ти хајде за мном". (Јн, 21.22)

Ове ријечи јасно показују да је Господ Христос глава Цркве и да само Он има власт над Црквом, то јест над свим апостолима и њиховом мисијом а никако Свети апостол Петар.

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio