'Хрвати, уништите Меин Кампф'!

 

ЗАГРЕБ - На Трговачком суду у Загребу води се судски поступак у којем Слободна држава Баварска тужи Цроатиакњигу д.о.о. због повреде ауторских права неовлаштеним објављивањам “Меин Кампфа” (Моја борба) Адолфа Хитлера. Држава Баварска, коју заступа одвјетник Еуген Задравец, како се наводи у тужби, на темељу окупацијских правних прописа стекла је имовину бившег средишњег накладника Њемачке националсоцијалистичке странке радника, накладника Франз Ехер Нацхфолгер, укључујући сва издавачка права.


Хитлер је, наиме, своја издавачка права уступио управо том накладнику, а Баварска је насљедник имовине водећих особа Трећег Реицха ако се та имовина налазила на подручју Баварске или су те особе пребивале у Баварској.


Спор око права

 

Одвјетник Задравец у име тужитеља захтијева осуду Цроатиакњиге према којој би се обуставило тискање, продаја, дистрибуција те уништили преостали  примјерци “Меин Кампфа”. 


У одговору на тужбу Цроатиакњига пак тврди да треба разликовати издавачка и ауторска права те да ауторско право припада физичкој особи која створи ауторско дјело. Према тужитељу, ауторско право престаје након 70 година по њемачким законима. Тужитељ се, међу осталим, позива на њемачки закон према којем ауторска права трају 70 година од смрти аутора те да су у Хрватској, према законима РХ, заштићена и ауторска права странаца. Младен Летић, директор Цроатиакњиге, тврди сасвим супротно.


- Та права трају од доба када је књига издана, 50 година од смрти аутора. У то доба права више нису припадала ни Хитлеровим насљедницима, ма тко они били. Према хрватском закону, насљедник права је Хитлеров нећак, међутим он се тих права одрекао. Но, Цроатиакњига је од Цроатиапројекта преузела права на пријевод књиге те опет објавила ‘Меин Кампф’ Адолфа Хитлера. Како је ауторско право престало, ми имамо право на хрватски пријевод - каже Летић.


- У тренутку кад је књига објављена, ја нисам био издавач књиге, то је мој отац Фрањо Летић који је преминуо прије четири године. Мотив објављивања књиге испрва је било обавјештавање јавности о садржају књиге и потицање расправе о  идејама које су садржане у тој књизи, а књигу је објавио Цроатиапројект 1999. - каже Младен Летић. На упит о броју проданих примјерака, Летић одговара да је ријеч о “пословној тајни”.


Казнена пријава

 

- Поставља се питање због чега они у овом часу инзистирају на таквом праву и стварају ситуације у којима се настоји политички утјецати на то да се та књига забрани. Могуће је створити мишљење да је Хрватска земља у којој постоји екстремнодесничарска струја. Из прије објављених књига видљиво је да ми не циљамо на нацистичку публику, него на слободу говора, објавили смо и ‘Прву партизанску гимназију’ - појашњава Летић.


Одвјетник Еуген Задравец, који заступа Баварску, против Младена Летића, директора Цроатиакњиге, подигао је и казнену пријаву у српњу 2007., али тај спис, тврди, још “није додијељен ниједном суцу”.


- Кад бих био злобник, поставио бих питање: Тко штити Хитлера на Опћинском казненом суду у Загребу?!

 

У Хрватској око 2300 примјерака ‘Меин Кампфа’


Према подацима Цраоатиакњиге, у судским списима пише да је 2002. отиснуто 300 примјерака књиге “Меин Кампф” на њемачком језику, која се продавала за 290 куна. Године 2003. Цроатиакњига је у хрватском пријеводу тискала 1000 примјерака “Меин Кампфа”, што је било друго издање. То значи да је постојало и прво издање, али се не зна мисли ли се под тим на издање Цраоатиапројекта из 1999.. Претпоставља се да је и то издање тискано у 1000 примјерака, што значи да је “Меин Кампф “у Хрватској укупно отискан у најмање 2300 примјерака.

       Пише: Ивица Радош

Јутарњи Лист, 30. 01. 2008

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio