У ФЛОРИДИ УСВОЈЕН ЗАКОН О «НОВОМ ШКОЛСТВУ»

 

Флорида се данас уврстила у оне редове власти који су одлучили забранити дискриминацију утемељену на «унутрашњем осећању полне припадности ... без обзира да ли је појединац рођен као мушко или женско биће.»

 

Скупштина у Гејнзвилу је стриктно изгласала и одобрила пројекат плана заштите родне припадности који је већ прузроковао бурне реакције у Монтгомери округу у којем је примена истог, од групе грађана оспорена без обзира на очигледно слободан став какав је власт показала када су у питању јавни објекти укључујући ту свлачионице, купатила и спаваонице.

 

Уредбу коју је Гејнзвил усвојио дозвољава одређене изузетке за «јавне смештаје» где је «немогуће избећи да човек не буде потпуно разодевен» и ипак изазвала незадовољство већине који су присуствовали другом јавном заседању када је тај план званично и усвојен.

 

Уредба се бави родном припадношћу као категоријом људи којима је потребна посебна заштита од дискриминације. Град је већ донео забрану дискриминације на основу расне и верске припадности, полне оријентације и родне припадности.

 

Заступник Ед Бради се успротивио овој уредби, а њему се придружио и заступник Рик Брјант.

 

«Читав проблем се своди на то да због неких људи који имају извесне емоционалне или психолошке проблеме, други људи треба да се мењају,» рекао је Бреди, према извештају Гејнзвил Сан.

 

Али већина у комисији је одобрила нови закон, који директно утиче на све законе које регулишу Human Rights Board, the Equal Employment Opportunity rules, Equal Access to Places of Public Accommodation, Fair Housing and Equal Credit Opportunity provisions.

 

«Родна припадност, како се дефинише у усвојеној уредби, се односи на унутрашње осећање припадности одређеном роду, или изражавање родне припадности вербалним исказом, манирима, или неким другим начинима испољавања родне припадности појединца без обзира да ли је рођен као мушко или женско», каже градска власт.

 

«Опште процедуре и забране … ће се односити на дискриминацију на основу родне припадности, као и на дискриминацију на основу других заштићених категорија», каже се даље у закону.

 

Од овог правила се изузимају «извесне мешовите просторије», као што су «свлачионице или купаонице».

 

«Забрана приступа таквим објектима биће могућа ако дотични ентитет има разуман наступ у одговарајућим објектима, а који су у складу са родном припадношћу појединца, како га је ентитет дефинисао у време првобитног приступа, или обавештењем ентитета да дотична особа пролази или је прошла родну транзицију.»

 

Дејвид Катон, који предводи ,,Удружење породица са Флориде”, рекао је WNDда су такви потези ,,срамотни”.

 

Поред тога, нагласио је да се његово Удружење већ дуже времена бори против таквих намера, истичући да се о оваквим одлукама може расправљати пред судијом који треба да заштити ,,право једне особе да се једног дана обуче као мушкарац, а другог као жена”.

 

,,Заиста је гнусно да наша деца треба да живе у таквом начину друштвеног уређења”, рекао је.

 

,,Ипак најгори део долази онда када једног дана прочитају у новинама, а потом и Влада потпише одлуку којом одобрава да је допуштено да се раде све чудне ствари... Наша обавеза је да кажемо да то није добро”, наставља Дејвид Катон.

 

The Sun наводи ,,већину”, која се на поменутој седници супротставила овој одлуци. На крају су се председнику општине Пиген Ханрахан приклонили и заступници Craig Lowe, Jeanna Mastrodicasa и Jack Donovan, који су одобрили ову нову уредбу.

 

Заступник Шервин Хенри је, приликом првог читања, подржао овај закон, али је променио мишљење, па му се и супротставио при последњем читању.

 

Новине наводе и неколико места на Флориди, укључујући Ки Вест, Вест Палм Бич и Мајами Бич, где су подузете мере заштите против оних који започињу питања ,,родне припадности”.

 

Овај нови закон је у Монтгомери округу, већ ,,стављен на пробу” који неопозиво дозвољава да се женске свалчионице уврсте у јавнe смештаје, i женски пол није задовољан постигнутим резултатима. Градски закон у Монтгомерију не издваја свлачионице, купатила или тоалете од других јавних просторија.

 

,,Проба” се недавно догодила када је један мушкарац у сукњи и нашминкан, ушао у женску свлачионицу у рекреационом центру.

 

,,Могла сам да видим његове мишице и огромне руке. Носио је плаву набрану чипкану сукњу до изнад колена”, изјавила је Mary Ann Andree WJLA- након овог инцидента у Рио Спорт рекреационом центру у Гаитхерсбург.

 

,,Била сам веома узнемирена, и још увек сам”, рекла је Андрее. ,,Могао је много тога да види.”

 

,,Постаје већ свима јасно да ће ова уредба донети реална и гласна негодовања”, рекла је Мишел Турнер, гласноговорнца локалне организације која усвојила слоган Туш није само мој, и ради на захтеву, који би подстакао становнике да гласају за усвојење овог плана.

 

Група «Грађани Мериленда за одговорну Владу» критиковала је овај предлог пре него су исти одобрили истакнути званичници Монтгомери округа и потом га спровели у закон потписом начелинка округа Ајка Легета.

 

Патрик Лејсфилд, управник за односе са јавношћу у истом округу, рекао је WND-у да је правни тим тог округа саветовао да се мере забране родне дискриминације не односе на «интимне прилике.»

 

Ипак, он признаје да то нигде у закону није дефинисано, рекавши «не сматрамо неопходним да се то експлицитно у закону каже.»

 

 

Флоридска градска власт брижљиво чува «родну припадност»

штити се «унутрашње осећање бића,

без обзира на полну припадност приликом рођења»

30. 01. 2008.

http://www.worldnetdaily.com/

 

превод с енглеског:

Информативна служба Епархије далматинске

 

 

 

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio