СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД
О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Као и много пута до сада, наша Православна Црква Српска обраћа се још једном домаћој и међународној јавности у вези са праведним решењем питања Косова и Метохије. Став Цркве по том питању потпуно је јасан и недвосмислен, како пре бомбардовања (1999.г.) Србије и Црне Горе, нарочитo Косова и Метохије, тако и после бомбардовања до дана данашњега. Уз све поштовање права свих који живе у овој Покрајини и управо ради тога поштовања и њиховог истинског заједништва у будућности, Косово и Метохија су били и треба да остану саставни део државе Србије уз давање највише могуће аутономије овом простору.

Свако друго решење представљало би, као што је то с правом не једном речено, гажење елементарних људских права, одлуке Савета безбедности 1244, Повеље Уједињених нација и свих релевантних међународних конвенција. Евентуално додељивање независности Косову претворило би га у будућности у дугорочну рак-рану, не само Балкана, него и читаве Европе. Још није касно подсетити оне који ових дана решавају судбину Косова, да би то значило ново озакоњење отоманског вековног насиља на овим просторима, и његових последица, као и мање-више потврду фашистичког решења косовског питања из времена Другог светског рата (било је припојено ,,Великој Албанији").

Дубоко смо уверени да то није циљ ни Сједињених Америчких Држава ни Европске уније. Свесни истинитости речи светог Александра Невског да ,,Бог није у сили, него у правди", потврђених безброј пута васцелом историјом човечанства, молимо се Богу, и непоколебиво се надамо да ће Његова праведност и истинска људска правда тријумфовати коначно, како на Косову, тако и у целом свету.

Свети Архијерејски Синод
Српске Православне Цркве
8. фебруар 2008


   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio