АРХИЕПИСКОП ЈЕРОНИМ НОВИ
ПОГЛАВАР ГРЧКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Атина – Митрополит Тебе и Левадије Јероним (70) изабран је одлуком Светог синода Грчке православне цркве за новог архиепископа Атине и целе Грчке. Избор архиепископа Јеронимоса уследио је после недавне смрти архиепископа Христодулоса који је након седмомесечне борбе са тешком болешћу преминуо 28. јануара.

У световном животу дипломац Филозофског и Теолошког факултета у Атини, са докторатом Универзитета у Грацу и Минхену, митрополит Јеронимос изабран је за архиепископа Атине и целе Грчке после другог круга гласања Светог синода. Главни противкандидат митрополита Јеронимоса био је спартански владика Ефстатиос. Митрополит Јеронимос је у другом кругу изјашњавања Светог синода освојио 45 од 74 гласа.

Неколико стотина верника јуче је испред атинске Митрополије сатима ишчекивало одлуку Светог синода.

По стародревној традицији након избора новог архиепископа Атине и целе Грчке, на Митрополији у најстрожем центру главног града Грчке запаљена је лампа, а затим су се огласила црквена звона. Више од 95 одсто становника Грчке (10 милиона) православне је вероисповести. Нови архиепископ Јеронимос био је иначе противкандидат преминулом Христодулосу приликом избора поглавара Грчке православне цркве 1998. године.

Архиепископ Јеронимос слови за „благоглагољивог, умеренијег и мање медијима наклоњеног свештеника од свог претходника”, преноси Ројтерс из Атине.

У приступној беседи архиепископ Јеронимос најавио је да ће се залагати за очување „свете традиције и закона државе”.

 

извештаји агенција

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio