Апел хришћанске савести за Косово и Метохију

ЕПИСКОПА ДАЛМАТИНСКОГ ФОТИЈА

УПУЋЕН ПРЕДСЕДНИКУ Р. ХРВАТСКЕ Г. СТЈЕПАНУ МЕСИЋУ И
ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ Р. ХРВАТСКЕ Г. ИВИ САНАДЕРУ

 

Поштовани господине председниче,      

         

У име Епархије далматинске нашег свештенства, монаштва и верног народа упућујемо Вам свој Апел хришћанске савести за Косово и Метохију, у којем Вас пред Живим Богом и пред људима молимо, да још док је могуће, преиспитате своју евентуалну одлуку о проглашењу једностране независности Косова и Метохије – колевке српске духовности и историје.

Овај наш Апел је заиста «глас вапијућег у пустињи» и вапај за очување међународног поретка, повеље УН-а и резолуције 1244 Савета безбедности по којој је Косово и Метохија неотуђиви део Републике Србије.

Ми као чланови Српске Православне Цркве у Епархији далматинској високо ценимо Вашу борбу за мир и демократију, али Вам из најдубљих људских и хришћанских побуда указујемо да би признање једностране независности Косова и Метохије било равно «чупању срца из бића српског народа», које се тиче сваког Србина на свету, јер и ми, као и сваки други народ, јесмо једно колективно биће.

Сви други европски народи имају своје светиње, своју културу и своју историју коју поштују, чувају и цене, па сматрамо да то право има и српски народ, вапијући за Косовом и Метохијом као за «витлејемском пећином» свог националног бића. Шта би била Света земља без Јерусалима или Египат без Синаја?

Слободно можемо рећи и шта би била Србија без Косoва и Метохије на којем од 1389. г. и чувене Косовске битке српски православни народ брани не само себе него и целу хришћанску Европу, о чему сведочи безбројна историјска литература, а то потврђују и данас највећи европски интелектуалци, који као «савест човечанства» устају у одбрану Косова и Метохије и међународног светског поретка.

 

Шибеник, 07. 03. 2008.


   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio