У ХАГУ ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ЗА „ОЛУЈУ“
Циљ је био да Срби нестану из Хрватске

 

У Хагу почело суђење хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Маркачу и Младену Чермаку за ратне злочине почињене над српским становништвом у лето 1995.

Шест и по година после подизања оптужнице у Хагу је данас почео „процес столећа” – како хрватски медији називају суђење тројици хрватских генерала оптужених пред међународним трибуналом за ратне злочине и злочине против човечности почињене над српским становништвом током војне операције „Олуја” и одмах после ње у лето 1995. године на подручју тадашњег „сектора југ” УН.

Суди се тројици генерала – Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу – али су они само мали и то не баш највиши „врх леденог брега”, који су у том, како га хашко тужилаштво назива, „удруженом злочиначком подухвату” чинили и у оптужници наведени преминули државни и војни челници Хрватске из тог времена Фрањо Туђман, Гојко Шушак, Јанко Бобетко и Звонимир Червенко. Њих тројица су живи, а у време „Олује” били су оперативци који спроводе одлуке и политику утврђену у тадашњем највишем хрватском државном врху.

Суђење је почело читањем обимне оптужнице коју је предочио главни тужилац Алан Тигер, чија се суштина своди на доказивање основне тезе да је главни циљ који су спроводили оптужени био „планско и смишљено спровођење етничког чишћења простора на којима су Срби чинили већину”.

„Иако операција ’Олуја’ није значила крај оружаних сукоба између Срба и Хрвата, била је крај живота многих Срба у њиховој прадомовини. Српско становништво, већином старијег животног доба и беспомоћно, било је злостављано, а многи старци су и убијени”, навео је тужилац Тигер и на бројним детаљима и документима илустровао ову основну тезу оптужнице.

Тројица генерала оптужени су по командној и индивидуалној одговорности да су од јула па до краја септембра 1995. године учествовали у удруженом злочиначком подухвату чији је главни циљ био трајно уклањање српског становништва из Крајине, а у ту сврху користили су бројна средства. Поименце се кроз девет тачака оптужнице набрајају и илуструју депортације и присилно премештање, разарање и паљење српских кућа и предузећа, пљачка јавне и приватне српске имовине, убиства и друга недела попут гранатирања и разна злостављања цивила, наметање рестриктивних и дискриминаторских мера укључујући дискриминаторске законе, такву експропријацију имовине, незаконита заточења, нестанке...

„На основу команде Анте Готовине, снаге Хрватске војске су извршиле дела наведена у оптужници. Готовина је тим делима и пропустима подстакао друге, као и хрватске цивиле, да и они почине дела наведена у оптужници”, рекао је тужилац Тигер и навео бројне примере. Тако је указао да је гранатирање Книна „било само у сврху да се истерају Срби”. Јер, Книн није био главно војно упориште, а Анте Готовина је – сматра тужилаштво – намерно гађао цивилне циљеве да би се деморалисали цивили, што је унапред планирано.

Изнео је такође податке из којих се закључује да је непосредно после „Олује” организовано тајно скупљање лешева по терену са циљем прикривања почињених злочина, а тужилаштво је утврдило и постојање директне наредбе Војној полицији да не истражује случајеве убистава српских цивила. „Генерал Готовина не може се бранити тезом да Војна полиција није радила свој посао када је требало, да осигура српску имовину или заштити српске цивиле, јер је Војна полиција била директно подређена њему”, рекао је Тигер.

Прекомерно гранатирање Книна и других градова и места на том подручју, наводи се у оптужници, било је у циљу планираног изгона Срба и насељавања Хрвата на њихово место. Да се радило о планској активности доказује се транскриптима састанака Туђмана са својим сарадницима и планерима „Олује”, посебно оног на Брионима када је рекао да „Србе треба тако снажно војно ударити да практично нестану из Хрватске”.

Међу доказима о планском уништавању да би се Срби отерали из Хрватске наведени су и примери три уништена града (иако их има знатно више попут Доњег Лапца, Срба и др.). „Хрватске снаге су разориле три града без икаквог оправдања”, навео је тужилац, спомињући Кистање које је „потпуно спаљено и разорено”, затим Грачац у којем је 85 одсто зграда уништено, те Отрић у којем су уништене све српске куће.

Као доказ показане су бројне фотографије и видео-записи спаљених српских кућа, споменут је масакр стараца у Груборима који нису хтели да избегну с осталим мештанима, међу којима је један био старији од 90 година, као и стрељање девет затечених цивила у засеоку Шаре код Книна. Један је случајно преживео и посведочио да је хрватски војник који је пуцао у њега рекао да је усташа.

Описујући акцију „Олуја”, која је започела у рано јутро 4. августа 1995, тужилац Тигер је навео да је у њој учествовало 127.000 хрватских војника међу којима и Војна полиција, као и око 2.500 припадника МУП-а. Подсетио је да су српске снаге још од раније биле у окружењу и закључио да „није постојало никакво војно оправдање за жестину војног удара” којом су хрватске снаге под командом Готовине, Чермака и Маркача деловале по српским цивилима.

„Генерали су знали шта се догађало на терену”, рекао је такође тужилац и описао како су хрватски војници после уласка у градове и места на подручју Крајине пљачкали имовину из српских домова, чак и пред очима хрватске цивилне и војне полиције и страних посматрача.

-----------------------------------------------------------

Суђење 14 месеци

Према плану трибунала, суђење тројици хрватских генерала требало би да траје око 14 месеци. После данашње уводне речи главног тужиоца, на реду су уводне речи бранитеља оптужених. Још на својим првим појављивањима пред хашким судом Готовина, Маркач и Чермак су се изјаснили да нису криви за оно за што их терети оптужница.

И уверење највећег дела хрватске јавности (којој није промакло да суђење почиње баш на другу годишњицу Милошевићеве смрти у Хагу) јесте да генерали – ратни хероји, како их представљају – нису криви, иако полако али све више продире и свест да су заиста почињени злочини над српским становништвом. Премијер Иво Санадер на почетку данашњег суђења изразио је уверење да ће одбрана „побити све квалификације тужилаштва” и да ће „пресумпција невиности бити потврђена”.

дописник ПОЛИТИКЕ
Радоје Арсенић

Загреб, 11. марта  2008

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio