ИЗВЕШТАЈ СТЕЈТ ДИПАРТМЕНТА
О ЉУДСКИМ ПРАВИМА У ХРВАТСКОЈ

 

          У Хрватској и даље постоји дискриминација Срба и Рома, расте насиље према женама, има проблема у враћању имовине и у судству, а медијске слободе су под знаком питања, наводи се у годишњем извештају Стејт дипартмента о људским правима у свету, у делу везаном за Хрватску.

          Стејт дипартмент указује на случајеве напада на српске повратнике у околини Задра и нападе на имовину Српске православне цркве.

          Уз лањске податке хрватског министарства правде, истиче се да у судовима стоји 1.014.646 нерешених предмета, уз оцену да јавност сматра судство једним од главних извора корупције у земљи.

          Уочена је пракса Државног судског већа да одбија кандидате или упражњена места оставља празна како не би именовало Србе за судије, а даје се и податак да су од 1.930 судија у Хрватској само 42 Срби (2, 2 одсто, иако их је у становништву 4, 54 одсто), а још 1, 8 одсто односи се на друге мањине.

          Стејт дипартмент указује на споро решавање преко 12. 000 захтева Срба носилаца станарског права, а споро се решава и питање враћања имовине СПЦ и јеврејским општинама, па је исламска заједница једина верска заједница код које није споран повраћај.

 

извор: Правда, 13. 03. 2008. г.

 

 

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio