SOLANINA – „PRESLANA“ ILITI
"KAVIJAR" DEMOKRATIJA

Izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane da bi EU trebalo da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom pre izbora 11. maja da bi ohrabrila proevropske snage naišla je na podeljene reakcije i vlasti i opozicije.

Tako je ministar prosvete Zoran Lončar (DSS) optužio Solanu da se direktno meša u izbore i u unutrašnje stvari Srbije. „Havijer Solana kaže da on mnogo voli Srbiju i da hoće na izborima da pomogne koaliciji Čanak, DS, G17 plus. Istovremeno, Solani su, kako kaže, važni izbori u Srbiji 11. maja i važno mu je posle toga stupanje na snagu ustava prve države NATO-a ”, naveo je Lončar u izjavi Tanjugu.

„Podsećamo Solanu da je on svojom odlukom da se bombarduje naša zemlja dovoljno rušio Srbiju i da bi bilo neophodno da se sada suzdrži. Isto tako bilo bi važno da Solana kaže nešto o ratnim zlikovcima i prvoborcima stvaranja prve države NATO-a Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju koji su ubijali Srbe da bi trgovali ljudskim organima”, rekao je Lončar.

Srpska radikalna stranka ocenila je da Solana pokušava da obezbedi izbornu pobedu onih političkih snaga u Srbiji koje će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Ta stranka, u saopštenju dostavljenom medijima, podseća da je Solana bio prvi zvaničnik koji je čestitao nezavisnost lažne države Kosovo i dodaje da se zato „podrazumeva da će svim snagama i sredstvima pomoći i podupreti one političke snage u Srbiji koje podržavaju komadanje srpske države”.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da o tome ko će biti na vlasti u Srbiji odlučuju njeni građani, a ne visoki predstavnik EU Havijer Solana. „Solana zaboravlja da je prošao 5. oktobar 2000. godine kada je pomogao da DOS dođe na vlast”, rekao je Dačić.

A.M.
Politika, 09.04.2008

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio