De Guht да се Власи не досете“

Изјава белгијског министра спољних послова Карела де Гухта да званични Брисел сматра да је прошле недеље у Луксембургу потписао Споразум о стабилизацији и придруживању са Србијом без Косова и Метохије и јуче је изазвала низ реакција овдашњих политичких актера. Представници Демократске странке Србије искористили су је, наиме, као важну потврду својих речи да потписивање ССПа у овим околностима значи признање независности Косова. Функционери Демократске странке, пак, јуче су највише говорили о позитивним ефектима потписивања споразума.

Председник Владе Србије Војислав Коштуница оценио је да је изјава Де Гухта потврда да је споразум који је потписан са Србијом „превара” и да под Србијом подразумева део њене територије без Косова. Он је на слави ДССа, Ђурђевдан, казао да је то разлог што је та странка упозоравала бивше коалиционе партнере да такав споразум не потписују.

Коштуница је прецизирао, како преноси Тањуг, да оне земље које су тај споразум потписале, а чланице су ЕУ, не признају Србију у њеним међународно признатим границама и додао да је Де Гухт то потврдио. „Ми смо упозоравали наше коалиционе партнере да не срљају у нешто чиме ће признати независност Косова и Метохије”, рекао је Коштуница.

И министар просвете и функционер ДССа Зоран Лончар поновио је да ће Србија поништити потписани споразум са ЕУ. У изјави за Тањуг он је истакао да Србију „апсолутно не обавезује” то што сада Де Гухт тврди да је „осакаћена Србија потписала споразум са ЕУ”, јер тај потпис обавезује „једино НАТО и Тадића”.

извор: Политика, 07.05.2008.г

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio