СКРНАВЉЕЊЕ ПРАВОСЛАВНОГ ГРОБЉА
У БЕНКОВЦУ

 

Дана 15.05.2008.г. свештеник бенковачки Љубомир Црнокрак је у старом гробљу покрај парохијског дома у Бенковцу затекао полицију, војску и судске вјештаке који су са багерима и осталом механизацијом прекопавали гробље. Након што их је упитао шта раде, нису му хтјели одговорити, али се на крају открило да су тражили масовну гробницу, која се по њиховом увјерењу налазила на том мјесту.

Послије вишесатне неуспјеле претраге, отишли су из гробља оставивши тужну слику тоталне девастације, прекопаних гробова и уништених надгробних споменика.

          Нажалост, читав овај догађај је протекао у духу непоштовања, нетолеранције, показивања надмоћности и спровођења силе према православној Цркви од стране присутних органа из војске и полиције, јер нико од надлежних није унапријед обавијестио власнике гробља (Српску Православну Цркву) да ће се у црквеном дворишту проводити претрага. И послије завршених радова нико се није удостојио да обавијести представнике Српске Цркве о чему се заправо ради?

Надамо се да ће се у току наредних неколико дана неко од надлежних органа у вези овог случаја огласити, јер следеће што можемо очекивати је то да ће нам без објашњавања рушити храмове и манастире под изговором да се у темељима налазе масовне гробнице.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio