ВИДОВДАН НА ДАЛМАТИНСКОМ КОСОВУ

 

          Празник светог цара Лазара – Видовдан (28.06.2008.г.) свечано је прослављен у Епархији далматинској, а посебно на Далматинском Косову.

          Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије Свету Архијерејску Литургију на Видовдан служио је у манастиру Лазарици на Далматинском Косову. Посебна радост овога празника била је то што је Лазарица добила свога настојатеља у лицу преподобног јеромонаха Симона (Кузмановића) сабрата манастира Крке.

          Блаженопочивши Епископ далматински Иринеј (Ђорђевић) је 1939.г. цркву Лазарицу је прогласио манастиром, а данас после 70 година она је  добила своје монашко братство и ако Бог да, наставља мисију која јој је намењена у Епархији далматинској.

          У својој беседи поводом празника Видовдана Епископ Фотије је говорио о мучеништву српскога народа посебно у далматинској Епархији и косовском опредељењу за Царство Небеско. Епископ Фотије се такођер захвалио свим ктиторима, приложницима и обновитељима манастира Лазарице на Далматинском Косову који ће ако Бог да постати духовни центар православних Срба книнскога краја.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio