У’ и Павелићеве слике преплавили цијелу Хрватску

«Рат још није готов», поручују младићи и дјевојке на затвореној wеб страници, на коју смо се ‘увукли’, а која је препуна њихових увреда на рачун Жидова и Срба

Иако Влада РХ и МУП држе да су усташки инциденти и истицања обиљежја из времена НДХ дјело неколико појединаца, нажалост то није истина.

Десеци wеб страница, златарнице и даровни дућани препуни су усташких симбола, а однедавно и разни таттоо мајстори у својој понуди имају тетоваже с ликом Анте Павелића, а стилизирано тетовирано У појављује се у десетак облика.

На неколико закључаних wеб страница и форума, којима приступ имају само одабрани чланови, размјењују се фотографије на којима особе од 15. до 25. године живота размјењују фотографије на којима се практично натјечу тко ће више почасти одати Павелићу, Хитлеру и НДХ.

Тако 17-годишња дјевојка из Ријеке у свој профил прилаже слику Анте Павелића, док Анита из Осијека напомиње да јој фотографија Анте Павелића виси изнад кревета у соби.

Једна, пак, друга дјевојка, такођер из Славоније, прилаже фотографију своје нове тетоваже - велико слово У у којем је уметнут грб НДХ с натписом “за дом спремни”.

Деветнаестогодишњи младић који се представио као Лука сликао се испод хрватске заставе, док у рукама држи слику поглавника Павелића, а на глави му је црна капа с неизоставним У и грбом квислиншке НДХ. Све њих повезује и љубав према једном пјевачу, Марку Перковићу Тхомпсону.

На једну wеб страницу смо се и ми “увукли” и регистрирали под лажним именом, па су нам ти дјевојке и младићи без икаква устручавања послали своје уратке, попут компјуторски стилизиране нацистичке ‘свастике’.

Похвалили Макаране

Ти младићи и дјевојке тврде да рат још није завршен, износе бројне увреде на рачун Жидова и Срба, а хвале своје макарске колеге који су у годишњак убацили кукасте крижеве.

Крунослав Боровец из Равнатељства полиције не зна како би се ти проблеми могли ријешити, шаљући нас да мишљење питамо на Прекршајном суду. На конкретно питање је ли тетовирана слика Анте Павелића на грудима или тетовирано велико У на рамену кршење закона, као и излагање стилизираних У у излогу једне трогирске златарнице, Боровец није знао одговорити, као ни казати треба ли полиција пријавити те особе.

Но, Ален Будај, директор Маргелева института из Загреба, држи да полиција има и те каквог темеља да пријави младића с наше фотографије, као и особе које носе спорне тетоваже или продају златне украсе с мотивима усташке НДХ.

- Закон јасно каже да тко на темељу разлике у раси, сполу, боји коже, националности или етничкоме подријетлу крши темељна људска права и слободе признате од међународне заједнице, казнит ће се казном затвора, као и онај тко јавно износи замисли о надмоћности једне расе над другом, или шири расну мржњу - каже Ален Будај, додајући да се чланак 174. КЗ-а може примијенити на све оно што је везано уз Павелићеву НДХ, попут разних инсигнија, службених поздрава и глорификација усташких дужносника.

Њемачки поучак

Ален Будај тврди да млади који величају усташтво имају добар узор у државној управи на локалној разини, нпр. у градовима као што су Славонски Брод и Плетерница гдје постоје улице усташког доглавника и ратног злочинца Миле Будака. Све ово говори, каже Будај, да је Хрватској потребан закон какав има Њемачка и требало би га пресликати да се обуставе неонацизам, неофашизам и неоусташке појаве у хрватском друштву.

‘У’ у излогу

У Трогиру, у излогу златарнице ‘Бисаку’, власника Алфреда Бисакуа, налази се неколико изложених стилизираних У, што је за Алена Будаја, директора Маргелова института из Загреба, директно кршење закона, тј. чланка 174. КЗ-а који кажњава расну дискриминацију. Власник се није јављао на мобител, па нисмо успјели чути и његов коментар.

Адам Усташа у Техничкој школи

Адам Усташа Бараба, 15-годишњак из Паљува покрај Задра, у рујну ће сјести у клупе Техничке школе у Задру.

Његово име забринуло је и психијатрицу Весну Шендулу-Јенгић која нам тврди да ће дијете, због неодговорности родитеља, бити трауматизирано и означено.

Она позива Центар за социјалну скрб да реагира у том случају “јер ту тешку стигму није лако носити”. Ни поједини професори не гледају наклоно на тај чин. - Зашто би моје дијете било стигматизирано? Тим психијатрима је, ако тако мисле, мјесто на Угљану.

Ја сам му име Усташа предложио, а држава прихватила. Ако се нетко може презивати Четник, зашто моје дијете не би могло имати име Усташа? - каже нам Анте Бараба Миш, младићев отац, додајући да он потјече из партизанске обитељи.

САША ЈАДРИЈЕВИЋ ТОМАС

Слободна Далмација, 08. 07. 2008.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio