ИНТЕРВЈУ
ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА
ЕПИСКОПА ДАЛМАТИНСКОГ Г. ФОТИЈА
ЗА БЛИЦ

Како сте доживели објаву Синода, и да ли је за вас била изненађујућа жеља патријарха да се повуче?

 

Повлачење једног патријарха је сасвим нормална и уобичајена ствар, не само у СПЦ него у свим помесним Православним Црквама. За нас Србе је најбољи пример повлачење првог Архиепископа српског светог Саве, када је на његово место изабран свети Арсеније. Од светог Саве па све до патријарха Германа било је много случајева да су се поглавари СПЦ повлачили, било због болести или из неког другог разлога.

Устав СПЦ предвиђа могућност повлачења патријарха и то: ако он то сам жели, а Сабор усвоји, и у другом случају по тзв. доказаној немоћи тј. када конзилијум лекара посведочи, да је неко од поглавара толико болестан да не може да обавља своју службу.

Што се тиче повлачења Његове Светости патријарха Павла, он је то до сада много пута помињао, а сви знамо колико је он свет и врлински човек, па смо од њега још пре могли тако нешто и очекивати.

 

Поједине владике изразиле су сумњу у могућност да је патријарх, због свог здравственог стања могао сада потписати такву молбу. Какав је Ваш коментар на ове сумње?

 

Његова Светост је потписао, како већ стоји на званичном сајту Синода СПЦ, документ о свом пензионисању пред свим члановима Светог Синода. То је сасвим довољно и нема потребе сумњати у веродостојност патријарховог повлачења. Својим повлачењем патријарх Павле је у неку руку и дао благослов Сабору да бира новог поглавара, јер Црква не може да живи и врши своју мисију без Првога.

 

Да ли мислите да је избор новог патријарха добар за даљи рад Цркве?

 

Свети Синод је заказао Свети архијерејски Сабор за 11. новембар када ће бити разматрана евентуална могућност избора новог патријарха. Већ сам рекао да Црква не може да живи без Првога тј. патријарха, који органски мора бити укључен у рад Светог архијерејског Сабора, Светог Синода и свих других патријаршијских тела.

Колико нам је данас патријарх преко потребан показује и само стање у нашој Цркви и у нашем народу. Зато сви треба да се молимо Богу, да нам Бог дарује патријарха, који ће наставити да води нашу Цркву и наш народ путем православне вере тј. путем спасења.

 

Да ли ћете доћи на Сабор и да ли сте за то да се, уколико Сабор усвоји молбу патријарха, одмах бира нови поглавар СПЦ?

 

Сви архијереји СПЦ су обавезни да дођу на заказани Сабор почетком новембра. Доласком на Сабор и учествовањем у њему архијереји манифестују јединство Цркве, јер као што знате, свети Сабор представља пуноћу живота једне помесне Цркве.

Ми се надамо и молимо се Богу да нам Бог на место пензионисаног патријарха Павла подари човека његових врлина и јеванђелске мудрости, како би нас нови патријарх водио путем светог Саве. Зато сви заједно треба да се молимо Богу и ми и наш верујући народ. Истовремено не треба да слушамо разне гласине неупућених и недобронамерних људи, који се у многим медијима «самопроглашавају» компетентнима и за ово питање. Ми треба да слушамо само глас своје Цркве и да верујемо својој Цркви, која нас никда кроз историју није изневерила, па неће ни овог пута.

Други део интервјуа за Блиц

 

 

За који начин избора патријарха се залажете и зашто?

 

Како сада ствари стоје нови патријарх ће бити биран тројном кандиатуром тј. жребом. Такав начин избора је став Светог архијерејског Сабора СПЦ и он је тренутно важећи. Пошто се патријарх Павле званично повукао, сматрам да је најважније, да нови патријарх буде биран. Друго је сада мање важно.

 

Да ли очекујете да Свети Архијерејски Сабор промени начин избора поглавара СПЦ и врати се са жреба на већински начин избора?

 

Сабор СПЦ је 2000. године донео одлуку да се патријарх бира већином гласова архијереја, али је та одлука касније промењена и враћена је тзв. тројна кандидатура. Сада би тај начин избора било тешко променити из простог разлога што на Сабору не учествује патријарх, јер се по правилнику о раду Сабора СПЦ ниједна значајна одлука не може донети без активног учешћа Првога тј. патријарха.

 

 

Да ли сте са другим владикама разматрали то питање?

 

Од Светог Сабора 11. новембра се очекује да усвоји повлачење патријарха Павла и да приступи избору и устоличењу новог патријарха. То је оно што је тренутно најважније. Друга питања ће бити разматрана на редовном мајском Сабору 2009. године.

 

Да ли сматрате да ће бити тешко на Сабору постићи консензус око овог питања?

 

Избор поглавара једне помесне Цркве је веома значајна ствар и увек се дешава по вољи Божијој. Тако ће бити и овог пута, било да Сабор буде бирао новог патријарха по тројној кандидатури или на неки други начин. Већ сам прошли пут рекао, да сви треба да се молимо Богу, да Бог покаже онога који је достојан да буде патријарх, а ми сви остали да будемо са њим и да му помогнемо у његовој одговорној служби. Медији сада много пишу о избору патријарха, али не би било добро да после избора престану писати или, не дао Бог, да почну писати само негативно, што на жалост поједини медији и сада чине.

Нови патријарх, без обзира ко то буде био, треба првенствено нашу молитвену подршку, али и то да после његовог избора будемо спремни да чујемо његов глас и благослов и да сви дамо свој допринос за успех његове мисије, која је толико потребна нашој Цркви и нашем народу данас.

 

Тамара Спаић
Блиц, 28. 10. 2008.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio