У ПРИПРЕМИ ЈЕ НОВО ИЗДАЊЕ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ 

проф. др Јоанис Каравидопулос

ПОСЛАНИЦЕ АПОСТОЛА
ПАВЛА ИЗ СУЖАЊСТВА

ПРЕДГОВОР

          Посланице апостола Павла упућене Ефесцима, Филипљанима, Колошанима и Филимону – познате као посланице из сужањства, или из окова – теолошки су изузетно занимљиве и у наше време веома актуелне. Прва од њих својом поуком даје одговор на проблем усамљености, бескућништва и искорењености савременог човека. Друга, пак, подстицањем на смиреноумље, слогу и радост, као и чудесном химном о Христовом смирењу до смрти, може да представља значајну противтежу савременим тежњама, како појединаца, тако и група људи за владањем над другима. Трећа, опет, истичући јединствену Христову улогу у саздању и пресаздању света, одговара на трагање савременог човека за идеологијом. Четврта нам, напослетку, даје мерило и модел по коме хрићанин треба да се суочава са друштвеним проблемима.

          Као и претходне књиге из едиције „Тумачење Новог Завета”, тако је и ова намењена пастирима и црквеним учитељима који имају удела у делу служења, за сазидање тела Христова (Еф. 4, 12), то јест колегама професорима у средњешколском образовању, који се баве духовним упућивањем младих. Упућена је и студентима богословља који се наоружавају за своје будуће деловање, али и сваком вернику кога интересује да што боље продуби своје познавање „свештених списа”. Сагласно основном начелу целе ове едиције, сва тумачења се ослањају на православно ерминевтичко предање, али се користе и савременим истраживањима, са циљем да се савременом човеку пренесе хришћанска порука.

 

          Библиографија самом почетку књиге, као и белешке у дну страна олакшавају захтевнијем читаоцу тражење обимнијих информација у студијама на грчком или другим језицима. Осим тога, показала се и потреба да се уз књигу приложи и списак скраћеница.

          Топлу захвалност дугујем богољубивом издавачу, г. П. Пурнарасу, који се радо подухватио објављивања и ове књиге, затим колеги професору г. Никосу Сахинису, који је осмислио корице ове књиге, као и господи Павсанији Кутлеманису и Христосу Иконому, који су књигу лекторисали.

          Како сам и сâм бивши студент Теолошког факултета Аристотеловог универзитета у Солуну, ову књигу посвећујем својим ученицима – садашњим студентима овог факултета.

 

Јоанис Каравидопулос

Превод са грчког:

Лада Јагушт Акад

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio