ПРИЛОЗИ ЗА ДОПИС ЕПИСКОПСКОГ САВЕТА
НАДЛЕЖНИМ ДРЖАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА
РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ
ВЕЗАНО ЗА ЕПАРХИЈУ ДАЛМАТИНСКУ СПЦ

 

Од подношења захтева за повратак национализоване и узурпиране имовине Епархије далматинске СПЦ (1997. г.) мало од тога или готово ништа није враћено у власништво Епархије.

Навешћемо само највеће и најкарактеристичније примере:

 

  1. Зграда поред Саборне цркве у Шибенику (ул. Божидара Петрановића бр. 5) у којој је тренутно смештен Радио Шибеник. Поред позитивних одлука шибенског општинског и жупанијског Суда, град Шибеник је улагао жалбу на та решења. Због тога се овај предмет тренутно налази на Управном Суду у Загребу, више од две године. До сада без икаквог резултата.
  2. Дозвола за наставак радова на цркви Светог Саве у Сплиту. Црква Светог Саве у Сплиту је почета 1938. године и озидано је 8 метара зида цркве у висину и ту се стало. Тако стоји од Другог светског рата до данас. Скоро 70 година трају преговори око наставка радова на цркви Светог Саве без икаквог успеха, иако је СПЦ прихватила тзв. компромисно решење о закровљивању цркве. По овом пројекту кров цркве не би изгледао онако како је то првобитни пројекат предвиђао, међутим и пред тога ништа. Оно што је на темељима цркве Светог Саве у Сплиту урађено 1938. године пропада пред очима свих и нико не може да учини ништа, да се спасе та значајна хришћанска светиња у сред града Сплита.
  3. Три зграде манастира Крке у Кистању. За повратак ових у рату оштећених и девастираних зграда манастира Крке у Кистању уредно је поднешена сва потребна документација, међутим ево, већ 10 година нема никаквог решења. Ови објекти манастира Крке нису ни у каквој функцији, стоје празни, па тако и даље пропадају.
  4. Надокнада за земљиште манастира Драговића. Стари манастир Драговић (14. век) са својим великим обрадивим земљиштем је потопљен стварањем хидроцентрале Перуча 1954. године. Тада је поред манастира потопљено око 5 милиона квадрадтних метара (500 ха) плодног манастирског земљишта, за који манастир није добио никакво материјално обештећење. Тај предмет манастира Драговића се такође налази више од две године на Управном Суду у Загребу.
  5. Тренутно у Епархији далматинској има 10 до темеља у последњем рату разрушених цркава, које сама Епархија не може да обнови, а државне институције не показују интересовање, иако су неке од њих биле регистроване као културна добра Републике Хрватске.

 

Шибеник, 28. 11. 2008.

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio