ВИЈЕСТИ ИЗ ХРИШЋАНСКОГ СВИЈЕТА

Криза Римокатоличке Цркве:Све мање свећеника и вјерника
све више скандала

"У СВИЈЕТУ се данас води битка између оних који вјерују превише и оних који вјерују премало", примијетио је Terry Earelton недавно у говору одржаном пред припадницима енглеског клера. Покрет "новог атеизма" предвођен утјецајним интелектуалцима попут Richarda Dawkinsa и Christofera Hitchensa у свијету стиче све више присталица, што су црквењаци почели и те како осјећати.

Најновије истраживање њемачког часописа Der Spiegel показало је да се Црква суочава с великом кризом: само 45 посто грађана Njемачке изјашњавају се као вјерници. Најбројнији, са 30 посто, су римокатолици.

 

Педофилски скандали "убијају" Цркву

 

Deutsche Wеllе у својој анализи Der Spiegelovog истраживања истиче како су средишњи проблем Римокатоличке цркве учестали педофилски скандали. Готово сваки тједан у угледним се свјетским медијима може прочитати ново скандалозно откриће о свећеницима злостављачима дјеце. Ватикан се и даље брани тврдњама да се ради о изолираним случајевима свећеника који су "застранили", али са сваким новим инцидентом повјерење вјерника у црквене институције драстично опада.

Само у Njемачкој је у 2010. години више од 180.000 људи напустило Римокатоличку цркву. Већина њих су од вјере дигли руке управо због перверзних потреба које клер задовољава злостављањем најслабијих и најизложенијих. Бискупска конференција признаје да се Црква налази у највећој кризи још од Другог свјетског рата.

 

"Јавност није спремна све прогутати"

 

"Није само ријеч о онима који повремено одлазе у цркву, већ и о онима који нису спремни све прогутати", сликовито, али и сасвим прикладно, изразила се Karin Kortman, потпредсједница Централног одбора њемачких Римокатолика. Та организација планира, у сурадњи с Бискупском конференцијом, предложити неке реформе које би Цркву модернизирале и прилагодиле захтјевима сувременог, свјетовног друштва.

Један од примјера реформи које се предлажу јест да разведени, па поново ожењени имају право на причест, што до сада није случај. Но, само излажење у сусрет вјерницима који су напустили устаљене црквене догме неће бити довољно да се врати изгубљено повјерење јавности, упозорава Deutsche Welle. У јавности се, наиме, као један од најважнијих проблема Римокатоличке цркве истиче целибат.

 

Црква у кризи због све мањег броја свећеника

 

Када би се Црква одрекла целибата, или га барем "ублажила", нема сумње да би се број педофилских скандала драстично смањио. Због тога чак и конзервативни политичари, попут чланова њемачке Кршћанско-демократске уније, упозоравају да би требало размотрити одреднице целибата којем се свећенство присиљено подвргавати.

Но, целибат је само један од проблема, истиче Mathias Deming, студент теологије који не намјерава по завршетку студија постати свећеник. "Велики је изазов живјети сам. Целибат је проблем, али не најважнији. Најважнији је проблем то што свећеник данас мора бити најприје менаџер, а тек онда пастир", каже Deming.

Њега и многе друге проучаватеље теологије од свећеничког је позива одбила управо измјена друштвене улоге свећенства. И ту се најбоље види да је Црква улетјела у затворени круг: успоредно с бројем вјерника, пада и број свећеника. А свој пријашњи утјецај клер не може вратити без повећања броја свећеника. А број свећеника се не може повећати јер црквене догме и учестали скандали одбијају од Цркве све већи број грађана. Рјешење за Црквену кризу не само да се не назире, већ се она и продубљује.

 

преузето са: http://www.index.hr

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio