ХУЛА НА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА И СПЦ

Пошто је на нашу дубоку жалост у последњем броју Новости, самосталном српском тједнику из Загреба, објављен један по нама потпуно непримерен, злонамеран и богохулни текст «Злочинци и духовници», у којем се блаженопочивши патријарх Павле и тадашњи врх СПЦ неумесно доводе у везу са злочинима у недавном трагичном рату на просторима бивше Југославије, осећамо обавезу ради сопствене савести, савести нашег верног народа и истине демантовати лажи изнесене у поменутом тексту. Тај злонамерни текст најбоље демантују поуке самог блаженопочившег патријарха Павла о рату и злочину.

Када бих био последњи Србин, пристао бих да нестанем, а да не буде злочина.

ПОУКЕ

"Позвани смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке."

- Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди.

- Пристао бих да нестане не само велика него и мала Србија и сви Срби са мном, а не бих пристао на нељудство и нечовештво.

- Чувајте и непријатеље своје и молите се за њих јер не знају шта раде.

- Као Патријарх српски, своје првенство међу јединкама, а и свако првенство међу људима, схватам као првенство служења, жртве и крста.

-Црква не одбија ни оне који мисле да су неверници, поготову кад и они траже начина да дођу у Патријаршију, свеједно из каквих намера. Уосталом, ја сам свештено лице, а света тајна свештенства не прави одбир кога ћете примити и саслушати, ако га нека мука води до вас. А и грешници су углавном веома несрећни људи, нарочито кад су препуни себе.

- Сматрам да смо за трагедију у Југославији одговорни сви. Да су се у овој ситуацији распада Југославије нашли данас они људи који су је на миран, људски начин, споразумом створили 1918. године, мислим да би је они и разложили на миран, људски начин, споразумом.

- Да је и свима нама, као људима и хришћанима, јасно начело да „зло добра донијети неће“, да је „крв људска храна наопака“, ствари би ишле сретније.

Патријарх Павле је осуђивао свако насиље и злочине, без обзира под каквом капом, униформом и значком чињени, без обзира коме народу и којој вери припадали.

Инфо Епархије далматинске

16. 06. 2011.

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio