ПРОСЛАВА СВЕТЕ НЕДЈЕЉЕ У ОЋЕСТОВУ

 

        По дугогодишњој традицији у далматинској Епархији празник Свете Недјеље се прославља у храмовима и манастиримима који су посвећени овој мученици сваке недјеље у мјесецу јулу. Недјеља по Петровдану је одређена за сабор у Оћестову и сваке године се празник Свете Недјеље најсвечаније прославља у овом мјесту.

        Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије је уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархија сремске и далматинске служио Свету Архијерејску Литургију (17.07.2011.г.) у манастиру Свете Недјеље у Оћестову и по завршетку Литугије пререзао славски колач и благословио славско кољиво. Потом је извршена литија око храма са иконом Свете Недјеље коју су по обичају носиле дјевојке православне Далматинке.

       Након Свете Литургије је приређена трпеза љубави у обновљеној братској кући. У пригодној бесједи Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије је истакао значај обнове овог манастира рекавши да је то значајно за само мјесто Оћестово и уопште за православну Далмацију.

        Света Недјеља је нарочито поштована у Далмацији и њој су посвећени храмови у Оћестову, Развођу, Кожловцу и храм у Карину који је миниран и до темеља порушен, а који ће ако Бог да молитвама Свете Недјеље поновно бити обновљен и сабираће православне Србе из свих крајева православне Далмације. 

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio