СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА 

Свети пророк Илија (02. август 2011. год.) свечано је прослављен широм Епархије далматинске, а посебно на црквеним славама у Задру, Церањама, Кашићу, Ђеврскама, Марковцу и Отон Бендеру.

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. г. Фотије на овај велики празник служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог пророка Илије у Ђеврскама. У својој беседи Епископ Фотије је између осталог рекао да сви треба да се угледамо на ревност и веру светог пророка Илије, који је један од најпоштованијих светитеља код православних Срба у Далмацији. Поред тога, Епископ је рекао да православни Срби не треба да продају своју имовину и напуштају своју земљу, већ да смогну снаге да се врате и тако сачувају своју историју и своју културу у Далмацији.

После свете Литургије пререзан је славски колач и додељене су грамате признања заслужним људима, који су се посебно истакли у обнови цркава православне Далмације. Орденом др Никодима Милаша одликован је г. Момчило Вујасиновић из Ивошеваца, за заслуге у обнови манастира Крке и цркава Буковице и г. Мире Лежајић, архијерејском граматом признања за обнову храма светог Илије у Ђеврскама.

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio