ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ГОСПОДИН ИРИНЕЈ
У ПОСЕТИ МИТРОПОЛИЈИ ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКОЈ

 

четвртак, 22 септембар 2011 18:27

 

На дан прослављања Рођења Пресвете Богородице Његова Светост Патријарх Српски Господин Г. Иринеј је први пут као српски Архипастир посетио Епархију загребачко љубљанску. Након домаћинског дочека Његова Светост заједно са Митрополитом загребачко-љубљанским Јованом упутио се у Саборни Храм Преображења Господњег где је одслужена доксологија.

Протојереј ставрофор Слободан Лалић поздравио је Патријарха са речима добродошлице. У својој беседи Патријарх се захвалио домаћину на позиву давши му прилику да посети овај велелепни храм и благоверни народ који овде живи и чува веру својих предака.

Митрополит Јован је упознао Његову Светост са стањем и приликама у којима живи и ради Српска Православна црква и Српски народ на простору Републике Хрватске. Патријарх је изразио задовољство због постигнутог стања степена обнове и напретка укупног црквеног живота а   посебно стањем музеја и осталих епархијских тела.

Другог дана посете Његова Светост Патријарх Иринеј, заједно са епископима далматинским Фотијем и горњокарловачким Герасимом, осветио је недавно купљене и обновљене просторије Епархијског управног одбора и Црквеног суда наше епархије.

По освећењу гости су се упутили у манастир Свете Петке и нову зграду Гимназије Кантакузина К. Бранковић где су свечани дочек припремили професори и ђаци наше гимназије. Током дводневне посете Његова Светост је нарочиту пажњу посветио упознавању са активностима на завршетку комплекса духовног центра и Гимназије при манастиру Свете Петке у Загребу.

Обиласком духовног центра и Гимназије Патријарх је својом посетом и пригодним даровима испунио радошћу срца ученика и особља Гимназије, те похвално оценивши изузетна постигнућа у досадашњем процесу изградње, дао свој благослов (охрабрење) на активности у скором завршетку свих радова.

У послеподневним часовима Његова Светост Патријарх Српски Иринеј напустио је Загреб.

 

преузето са: http://www.mitropolija-zagrebacka.org

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio