САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ
И ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ГОЛУБИЋ

Поводом недавних догађаја и медијских написа везаних за подизање малог спомен обележја страдалој тридесет четворици Срба у Голубићу, дужност нам је обавестити јавност следеће:

 

1.    Споменик страдалим Србима у Голубићу је подигнут на земљишту парохије Голубић (не општинском, како је неко из незнања или злонамерно написао).

 

2.    Споменик ове величине не треба грађевинску дозволу, јер је малог обима (метар са метар, и симболом хришћанства на врху - крстом). Грађевинске дозволе требају споменици величине од дванаест и више квадратних метара.

 

3.    Трећи аргумент да су неки (тројица или четворица) од тридесет четворице са списка на споменику у Голубићу недостојни  тог списка, питамо се шта је са другима и имају ли Срби уопште право на обележавање својих мртвих? Зар нису сви ови трагични људи били хрватски грађани, овде рођени, овде пострадали? Од кога су они и када осуђени, да им се чак и право на гроб и гробно обележје ускраћује?

Православна Црква је Црква мира и јеванђелске љубави и спремна је да гради мир са свима онима којима је до мира и добра међу људима стало. Зар је много ако то исто очекујемо од других, па и један комад неба или право на гробно место, а Бог нам их је дао довољно за све?

03. 10. 2011. год.

Инфо служба Епархије далматинске

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio