Ј У Н

ЕПАРХИЈА ДАЛМАТИНСКА
РЕЗУЛТАТИ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА БОГОСЛОВИЈЕ

Бр.

Име и презиме

Мјесто рођења

Година рођења

Примљен за

1.

Сергеј Благојевић

Бања Лука

1998.

Богословију Света Три Јерарха

2.

Теодор Гуска

Каблови

1998.

Богословију Света Три Јерарха

3.

Данијел Ћурлић

Бања Лука

1998.

Богословију Света Три Јерарха

4.

Драган Милићевић

Осјечани

1998.

Богословију Света Три Јерарха

5.

Михаило Клепић

Бања Лука

1997.

Богословију Света Три Јерарха

6.

Миленко Ђурић

Живинице

1998.

Богословију светог Петра дабробосанског у Фочи

Напомена: Сви кандидати који су примљени за Богословију Света Три Јерарха морају да се што прије обрате најближем конзуларном представништву Републике Хрватске, како би могли поднијети захтјев за привремени боравак у Републици Хрватској.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА ЕПАРХИЈУ ДАЛМАТИНСКУ

На основу уредбе о богословским школама и условима уписа у Богословије СПЦ Епархија далматинска објављује

К О Н К У Р С

За упис у I разред Богословија СПЦ за школску 2013/14 годину који садржи следеће услове:

1. да кандидат није старији од 18 година.

2. да није ожењен.

3. да је душевно и тјелесно здрав.

4. да кандидат има развијен слух и глас за појање.

5. да кандидат има основно знање катихизиса и познавање Господњих и Богородичиних празника, као и знање из сфера опште културе.

6. да је завршио основну школу, најмање са врло добрим успјехом и примјерним владањем.

Молбе за пријем подносе се одмах надлежном архијереју, преко надлежног парохијског свештеника или се доносе на пријемни испит.

Уз молбу прилажу се следећа документа:

а) оригинал извод из матичне књиге крштених, издат од надлежног пароха;

б) свједочанство о завршеној школи, заједно са ђачком књижицом и оцјенама;

в) љекарско увјерење да је кандидат душевно и тјелесно здрав

г) увјерење надлежног парохијског свештеника о владању и подобности за свештенички чин и да није ожењен;

д) писмени пристанак родитеља/старатеља да кандидат може уписати богословију;

ђ) писмену обавезу своју и својих родитеља/старатеља, потврђену од надлежног пароха, да ће уредно уплаћивати управи Богословије одређени допринос за своје издржавање у интернату школе.

Пријемни испит за кандидате за пријем у Епархију далматинску одржаће се 02.07.2013.г. (уторак) у просторијама Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крки, са почетком у 09:00 часова.

Напомена: Кандидати су обавезни донијети све горе наведене документе и дати их на увид испитној комисији.

ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КРКИ

На празник Свих светих (30.6.2013) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки уз саслужење манастирског братства. На малом входу у току Свете Литургије Епископ Фотије је произвео у чин игумана настојатеља манастира Крке мр Никодима (Косовића).

У својој беседи Епископ Фотије је говорио о смислу празника Свих светих нагласивши да смо сви Христовим јеванђелским учењем позвани на светост. Данашњи модерни човек је нажалост изгубио овај идеал и због тога и лута у лавиринтима и мраку овога света.

После Свете Литургије приређена је трпеза љубави за све присутне госте у манастирској трпезарији.

Прослава Видовдана на Далматинском Косову

На дан када наша Света Црква прославља празник Светог кнеза Лазара и осталих мученика и новомученика српских, Његово преосвештенство Епископ далматински, уз саслужење свештенства Епархије далматинске, служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Светог кнеза Лазара на Далматинском Косову.

Након Свете литургије обављено је сечење славског колача и литија око храма поводом храмовне славе манaстира.

У организацији Управе манастира Лазарице и СКД „Просвјета“ из Книна одржан је и културно уметнички програм у кругу манастира Лазарице. Данашњој свечаности били су присутни и г. Зоран Васиљевић, први савјетник амбасаде Републике Србије у Загребу, и г. Срђан Татић, генерални секретар СКД „Просвјета“ у Загребу.

Беседа

link for download:here

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ДРАГОВИЋУ

На други дан Духова (25.06.2013.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Драговићу уз саслужење манастирског братства. У својој беседи Епископ Фотије је говорио о житију светога Онуфрија Великог и светога Петра Атонског који се данас празнују нагласивши да су ови поменути оци и учитељи пустиње показали својим животом како се стиче Дух Свети. Њихова житија показују и потврђују древно монашко предање које наравно важи и данас: „ ...дај крв, да би примио Духа“, Духа који се на празник Педесетнице пребогато излио на Цркву Христову, али га je исто тако потребно стицати подвигом вере, поста и молитве по примеру данас празнованих отаца и учитеља пустиње.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БИСКУПИЈИ

На духовски Понедељак-први дан Духова Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Бискупији, уз саслужење свештенства у монаштва Епархије далматинске.

После Свете литургије извршено је резање славског колача и помен ктиторима и приложницима светог храма.

Потом је приређена трпеза љубави у просторијама Ц.О. Бискупија. За трпезом љубави госте је поздравио Епископ Фотије нагласивши да је приоритет Цркве у Далмацији обнова цркава и сабирање нашег народа на богослужењима.

Поред тога Епископ Фотије је рекао да сви морамо радити на даљем повратку нашега народа на просторе Епархије далматинске.

Храмовна слава у Обровцу

На празник Духова (23.06 2013.г),Његово Преосвештенство епископ далматински г.г Фотије служио је св.архијереску Литургију на храмовну славу у Обровцу.Епископу су саслуживали игуман Гаврило(Стевановић),настојатељ манастира Крупе,протонамијесник Дрча Саша надлежни парох обровачки и протођакон Дајан Трифуновић.Послије свете Литургије пререзан је славски колач,а потом су читане коленопреклоне молитве Педесетнице, при чему су вијерници плели вјенчиће. Духови су рођендан Цркве, који је праобразовало Синајско законодавство,тј. добијање десет заповијести од Бога које је Мојсије добио на Синају. Црква Христова живи Духом Светим од тренутка крштења свакога њеног члана и вјерника, па кроз све свете тајне Цркве закључно са светом Литургијом као пуноћом дарова Духа Светога. Св.Серафим Саровски је говорио да је смисао човјековог живота на замљи да задобије дар Духа Светога, тј. да се испуни Духом Божијим и тако постане грађанин Царства Небескога.Послије Св.Литургије приређена је трпеза љубави за све госте у просторијама Ц.О Обровац.

БРАК ЈЕ ЗАЈЕДНИЦА У КОЈОЈ НИ МУЖ НИ ЖЕНА НИСУ СРБИ

Након великог одазива и потврдног одговора широких народних маса на питање 'Желите ли да се у Уставу брак дефинира као заједница мушкарца и жене', грађанска иницијатива У име обитељи има новиреволуционарни циљ у дефинирању обитељи и ширењу традиционалних вриједности као што су здрави скептицизам према сусједним народима и слично.

'Желимо ојачати хрватску обитељ као институцију да то буде стијена на којој ће будуће генерације своју повијест писати', рекла је лидерица иницијативе Жељка Маркић и додала: 'Имамо истраживање које непобитно показује да се брак мора ограничити на заједницу мушкарца и жене у којој нити један од њих није Србин. То је много здравије него ово досадашње међуетничко комбинирање. Као лијечник могу само рећи да никад није лоше провјерити крвна зрнца, кромосоме те поријекло гена.'

На питање новинара ако на генима пише 'Made in China', је ли то боље од 'Made in Serbia', Маркић је одговорила да није расист и да не дијели људе по боји коже.

С друге стране, лидерица иницијативе се осврнула на истраживање с почетка деведесетих година које је проведено на Србима у сусједствима Бранимира Главаша и Томислава Мерчепа у којима је непобитно устврђено да су ту Срби анксиознији и депресивнији те мање задовољни животом.

Маркић је још напоменула на могућности да Срби имају блажих когнитивних психичких проблема, примјерице с оријентацијом у времену, па тако за Божић никад не кажу да је 25. просинца, а и с Ускрсом је слично.

'Ви се са Србином можете договорити у Ускрсни понеђељак у пет на Тргу, а онда га чекате данима, па и тједнима. То није у реду. Питам ја Вас, како ће они нашу католичку ђецу одгајати ако ни сами не знају кад су два најважнија кршћанска благдана', казала је Маркић немоћно ширећи руке те позива све који воле крш и кршћанство те оне који је можда исмијавају на учење Стјепана Радића: 'Не срљајте као гуске у маглу.'

преузето са:http://www.tportal.hr

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КРКИ

У Недељу седму по Пасхи светих отацa I Васељенског Сабора (16.06.2013), Његово Преосвештенство Епископ далматински Господин Г.Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки, уз саслужење протосинђела Никодима (Косовића), свештаника Александра из Москве и протођакона Дајана Трифуновића.

Овај свети Сабор одржан је у граду Никеји, у области Витинији у Малој Азији, 325. године у време светог цара Константина Великог (305-337. год.). Овај Сабор сазван је да отклони забуну, коју је својим кривим учењем створио Арије, свештеник александријски. Он је, наиме, распростирао учење као да Господ Христос, Син Божји, није прави Бог, него да је у времену створен од Бога, те према томе није превјечни Син Божји, раван по суштини и бићу Богу Оцу. Због оваквог Аријевог учења њега је најпре осудио његов епископ, Свети Александар Александријски (и то два пута: 319. и 323. године на саборима у Александрији), али то Арије није послушао, него је чак покренуо неке своје пријатеље и једномишљенике епископе да поведу борбу против Светог Александра и Православља које је он заступао. Чувши за тај спор, цар Константин упути у Александрију старог и искусног епископа Осију, из града Кордубе у Шпанији, али како ни тада није дошло до мира у Цркви свети цар сазове све епископе у град Никеју месеца маја 325. године.

Сабор је осудио учење Аријево и Арија и његове присталице предао анатеми, пошто ни он ни они нису хтели да се покају.

ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У ПЛАВНУ

Дана 13.06.2013.г.(Вазнесење Господње-Спасовдан), Његово Преосвештенство Eпископ далматински Господин Г.Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Плавну недалеко од Книна. Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеници и свештеномонаси Епархије далматинске. Епископ Фотије се обратио вјерницима пригодном бесједом и захвалио свима који су до сада помогли око обнове крова на цркви Светог Великомученика Георгија у Плавну и позвао све расејане плавањце да и даље наставе да помажу око обнове ове светиње.

У плану је да се ради на обнови унутрашњости храма за што нам је потрбна помоћ људи из дијаспоре. После Литургије припремљена је трпеза љубави за све госте коју је припремио надлежни парох плавањски протонамјесник Милорад Ђекановић уз помоћ људи из Завичајног друштва Плавно.

Беседа

link for download:here

ПРАЗНИК ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У КНИНУ

На Спасовдан у храму светог великомученика Георгија у Книну вјерни народ се по традицији у великом броју окупља на саборовање, тако је било и ове године. Свету Литургију служили су свештеници Ђорђе Веселиновић, парох ђеврсачки и Саво Мајсторовић, надлежни парох.

Посебна је радост, што све више дјеце долазе на Свету Литургију, причешћујући се Светим Тајнама Христовим. Причестио се велики број вјерника. На крају Литургије, о. Ђорђе је надахнуто говорио о данашњем празнику, о тајни домостроја спасења рода људског и о нашем животу у Христу.

После Литургије приређено је послужење за све присутне у братској кући поред храма.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА ВАЗНЕСЕЊА ХРИСТОВОГ
(СПАСОВДАН) У ШИБЕНИКУ

Православни вјерници града Шибеника и његове околине, сабрали су се на празник Вазнесења Христовог (13.6.2013.године) на Светој Литургији, коју је у храму посвећеном данашњем празнику служио парох шибенски протојереј Милорад Ђурђевић. Храм Вазнесења Христовог (Свети Спас) је један од четири праославна храма у граду Шибенику и налази се на старом православном гробљу смјештеном у самом центру града, у насељу званом Варош.

На крају Свете Литургије пререзан је славски колач, благословено славско жито те обављен трократни опход око светог храма.

По завршетку Свете Литургије припремљен је славски ручак и послужење за све присутне у просторијама Црквене општине Шибеник.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

У Недељу шесту по Пасхи-Слијепог (9.6.2013.године), Његово Преосвештенство Епископ далматински Господин Г.Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Христовог-Свети Спас у Шибенику, уз саслужење протојереја Милорада Ђурђевића и протођакона Дајана Трифуновића.

На крају Литургије, Епископ Фотије је бесједио сабраном народу о слијепом кога је Господ Исус Христос исцјелио, а овај догађај је описан у Јеванђељу по Јовану које је читано на Светој Литургији.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

У Недељу Самарјанке-пету по Васкрсу (2.6.2013.године) Његово Преосвештенство Епископ далматински Господин Г. Фотије,по повратку са редовног засједања Светог Архијерејског Сабора, служио је Свету Литургију у храму Вазнесења Христовог (Свети Спас) у Шибенику, уз саслужење шибенског свештенства. На крају Литургије, Епископ Фотије је бесједио о значају човјековог сусрета са Богом и остајања и живљења и тој Богочовјечанској заједници, а која је предукус есхатолошке и вјечне заједнице човјека са Богом која ће се остварати по свеопштем Васкрсењу и Другом доласку Христовом.Овакав примјер, сусрета са Богом и живота у заједници са Њим и то крунисаног исповједништвом и мучеништвом, показала је жена Самарјанка (у монаштву Фотина), чији сусрет и разговор са Богочовјеком Христом описује Јеванђеље које смо данас чули. Шта нам открива Христос у овом јеванђелском догађају? Открива нам да је мјесто сусрета са Богом, у ствари - срце човјеково и да су простор тога сусрета - "Дух" и "Истина", који се усељавају у човјека који живи вјером. Тиме Господ открива и показује да је Он Спаситељ и Избавитељ не само "изабраног" јеврејског народа, већ сваког народа земаљског и сваког човјека и свих људи заједно, па и свих оних "презрених" Самарјана који су на ријеч ове жене из њиховог рода похитали ка Богочовјеку Христу, те увјеривши се и сами у Његову Божанску силу узвикнули: "Сами чусмо и познасмо да је овај заиста Спас свијета, Христос" (Јн. 4,42). Тако је грешна и од многих презрена жена Самарјанка,повјеровавши у Богочовјека Христа,проповједајући о Њему, удостојила се равноапостолства и на крају земног живота мучеништва-света мученица Фотина.

 

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio