Description: F:\MOVIE\web\Headeri\Novosti-L.jpg    


Description: F:\MOVIE\web\Images\Eng.gif
ENGLISH PAGES


Description: F:\MOVIE\web\Images\russian.gif
ПОСЛЕДНИ
НОВОСТИ
 

::..::


VODIČ
TOURIST GUIDE

::..::

ПОСЈЕТИТЕ НАС НА
FACEBOOKU
ЕПАРХИЈА ДАЛМАТИНСКА

::..::


Description: F:\MOVIE\web\Images\Manastiri\Krka\Krka5_small.jpg

ВИРТУАЛНА ШЕТЊА ЕПАРХИЈОМ
ДАЛМАТИНСКОМ

::..::

400 година Богословије Света Три Јерарха
у манастиру Крки
Химна богословије

::..::ПРИЛОЗИ НОВОМ СТРАДАЊУ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 РЕЧ О НОВИМ

БОГОХУЛНИЦИМА


Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\Foto_arhiv.gif
ФОТО АРХИВ

ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

::..::

АПЕЛИ 

::..::

ДИГИТАЛНЕ БРОШУРЕ
ДАЛМАТИНСКИХ МАНАСТИРА

МАНАСТИР КРКА

МАНАСТИР КРУПА

МАНАСТИР ДРАГОВИЋ

::..::


 
св. Сава

БЕСЕДА О ПРАВОЈ ВЕРИ

::..::

 


Description: F:\MOVIE\web\Images\Publikacije\Pilipenda_small.jpg
СИМО МАТАВУЉ

ПИЛИПЕНДА
(приповетка)

::..::Епископ Фотије
ВАПАЈ ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ

Бадње вече и Божић у Пађенима

Бадње вече у манастиру Крки

Бадње вече у Книну

Бадње вече и Божић у Жагровићу

Бадње вече и Божић у Задру

Бадње вече и Божић у Книну

Бадње вече у Баљцима

Бадње вече и Божић у Марковцу

Бадње вече у Полачи

Парохија Равни Котари

Бадње вече у Карину Доњем

Бадње вече у Кули Атлагића

Бадње вече у Смилчићу

Божић у Обровцу

Парохија Обровац

Бадњи дан у Врбнику

Света Литургија у Сињу

Парохија Врлика

Бадњи дан на Парохији врличкој

ПАРОХИЈА БЕНКОВАЦ

БАДЊЕ ВЕЧЕ НА БЕНКОВАЧКОЈ ПАРОХИЈИ

ЦРКВЕНА ОПШТИНА СПЛИТ БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ

Божић у Шибенику

Божић у Кистањама

Бадње вече у Ђеврскама

Бадње вече у Имотском

Бадње вече у Шибенику

Српска Православна Црква својој духовној деци о Божићу 2022. Године

ПОРФИРИЈЕ

по милости Божјој православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим aрхијерејима Српске Православне Цркве – свeштенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз сверадосни божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

…Роди нам се Дете, Син нам се даде,
којему је власт на рамену и име ће му бити:
Дивни, Саветник, Бог силни,
Отац вечни, Кнез мира (Ис 2, 14).

Драга наша децо духовна,
Радујмо се на овај велики и дивни празник Рођења Господа, Бога и Спаса нашег Исуса Христа, којим се остварило спасење света и човека! Придружимо се анђелима певајући: „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!” (Лк 2, 14)! Зраци славе Господње су нам открили пећину која је свету постала источник Пута, Истине и Живота! Веселимо се са свеколиком творевином кличући песму нову, јер је Велики и веома Хваљени, над свима Господ, постао малено Дете! Ликујмо и, попут пастирâ у оној светлозарној ноћи, светлијој од дана, пригрлимо Онога Који је савио небеса у јасле! Празнујмо и, следујући мудрацима са Истока, неустрашиво проповедајмо блистајућу Звезду која је одагнала таму смрти и привела нас вечној Светлости и вечноме Смислу!

цијели текст овдје

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЗА БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

ХРАМОВНА СЛАВА У СКРАДИНУ

Дана 25. децембра 2022. године, на празник Светога Спиридона Чудотворца, Епископа тримитунскога, служена је Света Архијерејска Литургија у Скрадину, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, желим да вам чeститам данашњи празник и да пожелим да се на многа и блага лета окупљамо, како на данашњи празник, тј. храмовну славу ово нашег најлепшег храма у Епархији далматинској, тако исто и у току лета, у прву суботу након празника Светога Илије.
Желим нешто да кажем о данашњем светитељу, а који треба да нам буде пример, тј. да се свакодневно угледамо на њега, а највише због смирења какво је он имао. Свети Спиридон је велики чудотворац, чији култ је веома поштован на нашем приморју. Поред тога што је био пастир словесних оваца, исто тако је био и прави пастир, иако је био епископ. Својом понизношћу, смирењем и молитвом се удостојио да буде онај који ће као светитељ бити пример свима нама, и да кроз такав дар молитве, какав је он имао, достигнемо Царство Небеско и да постанемо деца Светлости” – поручио је Епископ Никодим, који је још једном честитао храмовну славу свим верницима, али и предстојеће новогодишње празнике, са надом да ћемо се сви на многа и блага лета окупљати и радовати једни другима, како у овоме животу, тако и у Будућем.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 11. децембра 2022. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.

ПОСЈЕТ ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим се јуче, дана 5. децембра 2022. године, састао са представницима српскога народа у Републици Хрватској, г-ђом Ањом Шимпрагом, потпредседницом владе Републике Хрватске, г. Милорадом Пуповцем, председником СДСС-а, као и г. Борисом Милошевићем, саборским заступником.
Епископ Никодим их је угостио у манастиру Крка, другом седишту епископа далматинских, где их је упознао са животом Епархије, након чега су разговарали о актуелним темама.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Дана 27. новембра 2022. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим се обратио верном народу тумачећи јеванђељске речи:
„Драга браћо и сестре, чули смо данас причу о васкрсењу Јаирове кћери. Када је Господ дошао у кућу код Јаира, чули смо да су му се Јевреји подсмевали јер је рекао да ће исцелити, тј. васкрснути Јаирову кћер. Христос је поред свега тога поступио по речима: ”Не бој се, само веруј, и биће спасена” (Лк 8, 50) и васкрсао је Јаирову кћер или како каже Свето писмо: ”И поврати се дух њен, и устаде одмах (Лк 8, 55). Христос је показао да је Бог изнад закона ове природе, али такође и да је „Господ тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн 3:16). Господ је онај који нама даје живот, јер Он је ”Пут, Истина и Живот” (Јн 14:6), Онај који може и смрт да уништи и ми верујемо и надамо се да ћемо и ми по Другом Христовом доласку да васкрснемо и да ћемо постати деца и наследници Светлости” – поручио је Епископ Никодим.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 24. новембра 2022. године, на празник Светог краља Стефана Дечанског, служена је Света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, заједно са Њиховим Преосвештенствима Епископима западноевропским г. Јустином и далматинским г. Никодимом. Након Свете Литургије Епископ Јустин је поздравио верни народ и обратио им се речима из Јеванђеља:
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, каже једна пословица: ”ко хоће да стигне брзо нека иде сам, а ко хоће да иде далеко нека иде у заједници”. Сабрани у духу љубави, поштовања и радости, као заједница испуњена Духом Светим, ми желимо да стигнемо далеко, да стигнемо у вечност, да идемо путем којим је ишао и Свети благоверни краљ српски Стефан Дечански. За њега многи кажу да је био трагична личност, и заиста људским судовима посматрано и овоземаљским мерама мерено можда и јесте... Од свога оца краља Милутина, највероватније због неке буне ослепљен и протеран у Цариград у заточеништво, али где му је Свети Никола вратио вид, те у знак захвалности Богу и Светом Николи подиже велелепни манастир Дечани на Косову, с друге пак стране од свога сина Стефана Душана Силног, цара српскога, усмрћен. Заиста можемо да кажемо да је био трагична личност, међутим, може ли једна личност о којој говоримо после готово седам векова и може ли један човек чије мошти до дана данашњега постоје у манастиру Дечани на Косову, и које не само да постоје, него су живе моћи, зато зе зову мошти, моћ, снага, енергија Духа Светога, а које лече, које исцељују, које укрепљују, које чувају наше распето Косово и све оне који без обзира на веру долазе са искреном вером и молитвом прилазе ћивоту Светог Стефана Дечанског. Може ли таква личност да се назове трагичном? Никако, драга браћо и сестре! То је управо парадокс наше вере, када ништа немамо, када нас мрзе и гоне, када смо сиромашни, када мислимо да су се за нас Небеса затворила и да се Христос можда успавао, како је говорио Свети Григорије Богослов, ако се држимо Христа и непоколебљиво верујемо у промисао Његову о свима и свему, онда никада немојте помислити да сте трагични и да нам је тешко и да нема излаза. Такву нам поуку оставља и Свети благоверни краљ Стефан Дечански, а она гласи: ”ко претрпи до краја тај ће се спасити”, и друга равна овој: ”трпљењем својим спашавајте душе своје” – поручио је Епископ Јустин који је на крају честитао Крсну славу Епископу Никодиму са топлим речима: ” Ја ти, драги брате и владико, од свег срца најискреније желим да останеш непоколебљив у својој вери, у својој доброти, у својој љубави према свима нама и да своје људске, братске и епископске дарове умножаваш на корист своје душе и на корист повереног народа у овој богомспасаваној Епархији далматинској. Помени, благослови и нека Свети краљ Стефан Дечански заиста до краја, све до вечности, чува и води Христовим путем на многе и благословене године. Амин и Боже дај.”

ЕПИСКОП ИСИХИЈЕ У ПОСЕТИ ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије стигао је јуче (23. 11. 2022. године) у посету Епархији далматинској. Тим поводом служена је доксологија у манастиру Крки, а Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим од срца се захвалио на указаној пажњи.

”Желим да Вам пожелим добродошлицу и искажем захвалност што сте издвојили време да будете овде са нама, да видите наш живот у Далмацији. Када долазите да нас обиђете ми осећамо да нисмо сами, да нисмо остављени, нити заборављени, како од људи, тако и од Господа. Драго ми је да сте дошли данас, да увеличате овај велики празник, како за мене лично, тако и за моју братију, који са мном годинама прослављају овај, за мене, велики празник” рекао је Епископ Никодим и препустио реч владики Исихију.

Владика Исихије срдачно је поздравио све чланове крчког братства, као и све присутне и заблагодарио Епископу Никодиму на његовим топлим речима. ”Желим од срца да искажем захвалност за добродошлицу у богомспасавану Епархију далматинску, као и у манастир Крку, који је бисер наше Свете Цркве, у коме се вековима узноси молитва Троједином Богу. Нама је увек радост да долазимо овде и да у делу остваримо заједништво са свима вама. Нека Господ подари да се виђамо у хришћанској и братској љубави, како данас, тако и убудуће” рекао је Епископ Исихије.

ПАРОХИЈА РАВНИ КОТАРИ

Данас, 21.11.2022. г. на празник Сабора св. архангела Михаила, прослависмо храмовну славу нашег храма у Смилчићу.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ОТИШИЋУ

ХРАМОВНА СЛАВА У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 21. новембра 2022. године, на празних Сабора Светог Архангела Михаила и осталих Небеских Сила Бестелесних, служена је Света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након Светог Јеванђеља отац Данило, игуман манастира Житомислића, поздравио је верни народ и обратио им се речима:
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, ево данас смо се сабрали да служимо Свету Литургију, а у част и спомен данашњег празника, Сабора Светог Архангела Михаила и осталих Небеских Сила Бестелесних. Славимо, дакле, Свете анђеле, оне светитеље у пројави светих, оне које је Бог створио још пре стварања света. Ми у Символу вере исповедамо смело и одговорно да верујемо у све што је Бог створио, видљиво и невидљиво; невидљиви је анђелски свет и невидљива је и несхватљива природа анђелска. Данас славимо врховног Архангела Михаила, славимо онога који је предводник анђелске војске, а о анђелима и о њиховој природи ми људи не знамо много, не знамо зато што смо ограничени временом и простором, својим телом и ограничени смо, сваки од нас понаособ, својим слабостима, па самим тим у тајну Божанства и у тајну онога што се не види не можемо да уђемо и да допремо, али имамо поверења и верујемо у оно што чујемо у данашњем Јеванђељу, да апостоли задивљени долазе пред Господа и кажу ево и демони нам се покоравају.
Браћо и сестре, велика је заблуда данашњег човека и свих нас кад престанемо да верујемо да постоји сила демонска, да постоји невидљиви свет, јер се тамо у поднебесју води од постанка света битка између добра и зла. Драга браћо и сестре, ми смо позвани да наликујемо на анђеле, да им сличимо, да их подражавамо, а нарочито ми који смо на себе примили и дали монашке завете. Ми смо узели велики анђелски образ и дужни смо да подражавамо њихов живот, али не само ми монаси, него сви хришћани који служе Богу, који се називају децом Божијом. Сви ми треба да наликујемо анђелима служећи ону службу коју они имају. Свети Пророк Исаија је видио на небесима како анђели певају Трисвету песму, како непрестано служе Господу, али такође треба да наликујемо и по томе што име анђео значи, а то је гласник или благовесник.
Драга браћо и сестре, нека Свети Архангел Михаил са свом војском Небеских Сила буде наш покровитељ, наш узор, нека нас он приводи Христу и нека се и ми зарадујемо овако као што у Јеванђељу пише, не што нам се демони покоравају, не што се боримо са силом зла, него зато што су наша имена записана у књизи Царства Небескога што треба да благовестимо. Амин.“
Након Свете Литургије Епископ Никодим се надовезао на беседу игумана Данила са неколико речи: „Са пар речи бих само да нагласим оно што је игуман Данило рекао, а то да је највећа превара коју је могао ђаво да донесе у овај свет јесте да људи мисле да га нема. На то, драга браћо и сестре, бисмо требали добро да пазимо, јер је он присутан у овоме свету и доноси нам разна икушења покушавајући нас одвојити од Бога, а оно што је најбитније од свега то је управо да ми као људи, као они који смо мали пред Господом, будемо свесни да смо мали пред Господом и да знамо да треба да се трудимо да свакога дана и сваким дахом својим, да нам Он буде на првоме месту“ – поручио је Епископ Никодим, који је упутио искрене честитке братији манастира, али и свима вернима који су се данас окупили на овоме светом месту.

ПРЕТПРАЗНИЧНО ВЕЧЕРЊЕ

Уочи празника Сабора Светог Архангела Михаила и осталих Небеских Бестелесних Сила, дана 20. новембра 2022. године, служено је вечерње богослужење са петохљебницом у манастиру Крки у присуству великог броја свештенослужитеља Епархије далматинске, као и великог броја верника.

ХРАМОВНА СЛАВА У КОЊЕВРАТИМА

На празник посвећен Светом Димитрију, дана 8. новембра 2022. године, служена је Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим. Након Свете Литургије Епископ Никодим је поздравио верни народ и обратио им се:
„У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, окупили смо овде да прославимо празник Светог Великомученика Димитрија, једнога од највећих светитеља кога је Бог прославио у историји, који је заштитник не само града Солуна, него ево и овога вашега места Коњеврате. Веома сам радостан што смо се окупили у овако великом броју, као што се окупљамо и сваке године, да заиштемо од Бога милост, да заиштемо како за наше грехе и за наше спасење, да заиштемо и благослов Божији и за све наше ближње, све оне које волимо, али исто тако и за све оне који нас мрзе, који нас не воле, како то Свето Јеванђеље и заповеда.
Чули смо данас, драга браћо и сестре, у Јеванђељу да се каже да ми нисмо од овога света. Ми који смо хришћани, драга браћо и сестре, смо луди за овај свет, нисмо прихваћени од света, али живимо у свету и трудимо се да се уклопимо у свет, како то каже Посланица Диогнету, један древни спис у коме се каже да је хришћанима отаџбина на небу. Такође, сам Господ нам је рекао да нисмо од овога света и да ће нас овај свет прогонити, а ми треба да се трудимо да живимо хришћански, да испуњавамо јеванђељске заповести и да будемо кроз то они који јесу истински ученици Његови и да тако наследимо Царство Небеско.
Истински пут ка Царству Небеском, драга браћо и сестре, можемо пронаћи и у самим светитељима, а један од њих јесте и Свети Димитрије, који је својим животом сведочио заповести о љубави према Богу и према ближњима. Угледајући се на њега, али и друге светитеље из времена ране Цркве па све до данас, морамо имати љубави” – поручио је Епископ Никодим и честитао још једном храмовну славу са жељом да ћемо се на многа и блага лета окупљати и радовати једни другима.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СПЛИТУ

Дана 6. новембра 2022. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Сплиту, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим се обратио верном народу тумачећи јеванђељске речи:
„Изиђе сијач да сије сјеме своје; и кад сијаше, једно паде крај пута, и погази се, и птице небеске позобаше га.
А друго паде на камен, и изникавши осуши се, јер немаше влаге.
А друго паде усред трња, и узрасте трње и угуши га.
А друго паде на земљу добру, и изникавши донесе стоструки род. Говорећи ово повика: Ко има уши да чује нека чује!
А ученици његови питаху га говорећи: Шта значи ова прича?
А он рече: Вама је дано да знате тајне Царства Божијега; а осталима бива у причама, да гледајући не виде, и чујући не разумију.
А ова прича значи: Сјеме је ријеч Божија.
А које је крај пута то су они који слушају, али потом долази ђаво и узима ријеч из срца њиховога, да не вјерују и да се не спасу.
А које је на камену то су они који када чују с радошћу примају ријеч; и ови коријена немају те за неко вријеме вјерују, а у вријеме искушења отпадну.
А које у трње паде, то су они који чуше и, живећи у бригама и богатству и сластима овога живота, буду угушени, и не донесу рода.
А које је на доброј земљи, то су они који чувши ријеч, у доброме и чистом срцу држе је, и род доносе у трпљењу. Ово говорећи повика: Ко има уши да чује нека чује! (Лк 8, 5-15)”
„У име Oца и Сина и Светога Духа!
Драга браћо и сестре, чули смо данас у Светом Јеванђељу причу о сејачу и семену, а довољно смо већ чули и тумачење приче коју је сам Господ изнео након приче.
Ја бих највише, драга браћо и сестре, акценат ставио на оне који су чули за реч Божију, на оне који следе јеванђеље, на оне који су чистим срцем примили јеванђељске заповести, који су тим чистим срцем и у трпљењу одржали реч Господњу и кроз то наследили Царство Небеско. За нас, драга браћо и сестре, једино мерило, једини циљ, једина сврха нашега живота треба да буде Царство Небеско. Онда када размишљамо о Царству Небеском, када смо чистога срца, када знамо и верујемо у то да је Бог „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни“ (Јн 3:16), управо смо тада, драга браћо и сестре, то плодно тло и тада смо они који могу да наследе Царство Небеско” – поручио је Епископ Никодим.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПУЉАК ПРИМИО ЕПИСКОПА НИКОДИМА

Градоначелник Ивица Пуљак примио је данас у Градској управи епископа Епархије далматинске Српске православне цркве Никодима Косовића.
Градоначелник и епископ далматински разговарали су о текућим питањима те закључили да постоји обострана жеља и воља за наставком сурадње града и Епархије. Епископ Никодим, захваљујући градоначелнику на срдачном примању, истакнуо је како треба тежити ка томе да сви кршћани дјелују заједно. Разговарало се и о могућностима закровљења храма св. Саве на Оброву уз, како је нагласио епископ, потпуно уважавање просторних и повијесних задатости сплитске старе градске језгре.
Градоначелник је високом госту поклонио монографију “Заборављена Далмација“.

ХРАМОВНА СЛАВА У ШТИКОВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ОСТРОВИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МОКРОМ ПОЉУ

Дана 31. октобра 2022. године, на празник Светога Луке, служена је Света Архијерејска Литургија у Мокром Пољу, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим се обратио верном народу тумачећи јеванђељске речи:
„Драга браћо и сестре, у данашњем јеванђељу чули смо да Господ каже да је Он једина врата кроз која ми можемо да уђемо и да наследимо Царство Небеско. Он је, драга браћо и сестре, једини темељ и једина врата кроз која можемо да уђемо како бисмо били уписани у књигу вечности. Са друге стране, ако наша вера, која је предуслов за живот, али и наш живот није утемељен на томе да следимо јеванђељске заповести, да следимо самога Господа нашега Исуса Христа, као и све свете који су угодили Господу, онда нам је, драга браћо и сестре, узалуд све.
Та наша вера, драга браћо и сестре, се састоји у томе да верујемо да је Бог Троједини Бог, Бог Отац, Бог Син и Бог Свети Дух, да је Отац начело, да је Он „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн 3:16), да је благоизволио, драга браћо и сестре, да Син Његов постане Човек Господ Исус Христос, али да остане Бог, и да тако у свему преузме и нашу човечанску природу и да кроз то и нашу палу природу уздигне да и ми постанемо богови по благодати, како је то рекао Свети Атанасије Велики.
Ово све можемо, драга браћо и сестре, управо кроз уподобљавање у Њему и испуњавањем Његових заповести, али нарочито две најбитније да „љубимо Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мишљу својом”, као и да „љубимо ближњега свог као самог себе” (Мк 12:28-31). Ми морамо да волимо ближње своје, али и непријатеље своје, јер нас на то позива сам Господ Исус Христос, јер само тако можемо да уђемо на та врата и да се упишемо у књигу вечности” – поручио је Епископ Никодим и честитао још једном храмовну славу са жељом да ћемо се на многа и блага лета окупљати и радовати једни другима.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Дана 30. октобра 2022. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим се обратио верном народу тумачећи јеванђељске речи:
„Драга браћо и сестре, чули смо данас причу када Господ исцељује сина удовице који се упокојио у граду Наину, а значење имена тога града јесте место доброг живота. И Бог који је наишао на уласку управо у град који се зове по томе, где је добар живот, где су људи добро живели, наилази на плач, наилази на смрт, наилази на оно што чека све нас, те Он као милостиви Господ показује милост своју и васкрсава и пре него што је било Његово васкрсење. Он говори мајци да не плаче, сину њеном да устане, и заиста тај дечак устаје и враћа се у живот. То је, драга браћо и сестре, један од догађаја који се десио у домостроју спасења, а који показује колико је милостив Господ, да би нам дао највећу радост која може да постоји на овоме свету, а то је добар живот, даровао нам је радост васкрсења, даровао нам је могућност да се спасемо тако што ћемо учествовати у свеукупном васкрсењу, што ћемо ми кроз то постати деца светлости и наследници Царства Небеског. Заиста, дат нам је највећи могући дар, а то је васкрсење, дао нам је тај дар да и ми можемо да постанемо богови по благодати како је то рекао Свети Атанасије Велики“ поручио је Епископ далматински.

ХРАМОВНА СЛАВА У КАЊАНИМА

Дана 27. октобра 2022. године, на празник Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, служена је Света Архијерејска Литургија у Кањанима, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим се обратио верном народу тумачећи јеванђељске речи:
„„Тада ће царство небеско бити као десет девојака, које узеше своје светиљке и изиђоше у сусрет младожењи. Пет од њих беху неразумне а пет мудре. Јер неразумне узевши своје светиљке не узеше са собом уља; а мудре узеше уље у посудама са својим светиљкама. Пошто је младожења одоцнео, задремаше све и заспаше.
А о поноћи наста вика: ево младожење, изиђите му у сусрет. Тада усташе све оне девојке и уредише своје светиљке. А неразумне рекоше мудрима: дајте нам од свога уља, јер се наше светиљке гасе. Али мудре одговорише: да не буде мало нама и вама, идите боље трговцима и купите себи. Када су оне отишле да купе, дође младожења и оне спремне уђоше с њим на свадбу, и затворише се врата. А касније дођоше и остале девојке говорећи: господару, господару, отвори нам. Али он одговори и рече: заиста вам кажем, не познајем вас. Бдите дакле, јер не знате дана ни часа у који ће Син Човјечији доћи.
(Мт. 25: 1-13)
Ову причу, драга браћо и сестре, можемо на многе начине да применимо у нашем животу, а често знам да је протумачим у контексту ствари које нам одвлаче пажњу од молитве, да размишљамо о свему другоме, да размишљамо о свим животним бригама, а то не би требали, јер сама молитва, коју ћемо ускоро чути, нам говори да овде и сада сваку животну бригу треба да оставимо.
Чули смо у причи да је овим девојкама, које нису биле снађене, нестало уља, и када су отишле да купе уље по савету мудрих девојака, појавио се женик. Ова прича нам, драга браћо и сестре, говори да нико од нас не зна ни часа ни трена када ће нам Господ поново доћи, због чега морамо држати стражу над својом душом и својим животом, над сваким својим дахом, да не бисмо били као ове луде девојке и да не бисмо били као они који ће изгубити Царство Небеско, јер нисмо били спремни да дочекамо женика, јер нисмо били спремни да дочекамо Царство Небеско, оно што је једини и највећи циљ за све нас хришћане, нас који нисмо прихваћени и који смо несхваћени од овога света. Стога, морамо и требамо да размишљамо сваким својим тренутком и сваким својим дахом о Господу и да Њему дамо то првенство у животу и да се надамо да ћемо кроз то што ћемо се бринути једни о другима, што ћемо показивати љубав једни према другима, бити истински ученици његови и наследити Царство Небеско. То нам је, драга браћо и сестре, једина утеха, то нам је једино што нам је дато као највећи дар од Бога, да ћемо моћи да постанемо наследници светлости, да ћемо моћи да будемо они који су ушли у радост Господара својега” – поручио је Епископ Никодим, који је још једном честитао храмовну славу свим верницима, са надом да ћемо се сви на многа и блага лета окупљати и радовати једни другима, како у овоме животу, тако и у Будућем.

ХРАМОВНА СЛАВА У КОЛАРИНИ

ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ У БЈЕЛИНИ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ У ШИБЕНИКУ

Дана 23. октобра 2022. године, служена је Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим се обратио верном народу тумачећи јеванђељске речи:
„„И како хоћете да вама чине људи, чините тако и ви њима.
И ако љубите оне који вас љубе, каква вам је хвала? Јер и грјешници љубе оне који њих љубе.
И ако чините добро онима који вама чине добра, каква вам је хвала? Јер и грјешници чине тако.
И ако дајете у зајам онима од којих се надате да ћете добити, каква вам је хвала? Јер и грјешници грјешницима дају у зајам да добију опет онолико.
Него љубите непријатеље своје, и чините добро, и дајите у зајам ненадајући се ничему; и плата ће вам бити велика, и бићете синови Свевишњега, јер је Он благ и према незахвалнима и злима.
Будите, дакле, милостиви као и Отац ваш што је милостив.“
(Лк. 6: 31-36)
Ово су речи, драга браћо и сестре, Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, које је изговорио својим ученицима, а важеће су како за Његове ученике, који су били живи сведоци Њега, тако и за нас који верујемо у Њега и који се надамо да ћемо се спасти кроз ту веру. Слушајући ове речи нагласио бих да Бог има веома изражен смисао за хумор, за шалу, јер ове речи ми често превиђамо, драга браћо и сестре, ми се понашамо тако да волимо само оне који нама чине добро, да волимо само оне који су нам сродници, а сада чујемо у Јеванђељу да то и грешници раде, док ће велика плата на небу бити само онима који испуњавају овај други део, то јесте, воле и оне који им наносе зло. Драга браћо и сестре, морамо бити свесни да када изађемо пред Лице Господње нећемо одговарати за нешто што је неко други учинио, него само и само за она дела или недела која смо ми сами учинили на првом месту. Пред Лицем Господњим, чврсто верујем, да ћемо чути питање волиш ли ме и да ли си волео и пријатеље и непријатеље своје, јер те две заповести су највеће заповести: „Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мишљу својом. Љуби ближњег свог као самог себе“ (Мк. 12: 28-31), а Господ и даље иде, па као што смо данас чули треба да љубимо и непријатеље своје, а то вам подразумева, драга браћо и сестре, да треба да превазиђемо сами себе, да прихватимо свакога какав год да је, да не будемо они који суде, него да будемо раме за утеху, јер само тако можемо бити истински ученици Његови“ – поручио је Епископ Никодим.

СВЕЧАНИ ЈУБИЛЕЈ У ИМОТСКОМ

У недељу, дана 16. октобра 2022. године, прослављена је свечано тристагодишњица оснивања Српске православне црквене општине и храма у Имотском. Прослава је почела Светом Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом далматинским г. Никодимом.
Након Свете Литургије Епископ Никодим је честитао јубилеј свим верницима и упутио захвалност и радост Епископу Илариону, али исто тако и оцима, који су дошли да заједно принесу молитве Господу.
„Ваше Преосвештенство, часни оци, драга браћо и сестре, почео бих овај говор са најлепшом баладом написаном у овим крајевима на српском језику:
„Што се бјели у гори зеленој?
Ал' су сњези, ал' су лабудови?
Да су сњези, већ би окопнули,
лабудови, већ би полетјели;
нит' су сњези, нит' су лабудови,
него шатор аге Хасан-аге:
он болује у ранами љутим.
Облази га матер и сестрица,
а љубовца од стида не могла.“
Ове стихове сам изговорио најпре због последњег стиха, где се говори о стиду, и желим да искажем захвалност што се сви заједно не стидимо да кажемо да смо православне вере, да припадамо српскоме роду, и да су се наши славни преци пре триста година населили у имотску крајину, где су подигли овај велелепни храм у коме вековима славе и прослављају Бога Живога, Онога који је „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16) Ми смо се окупили овде да прославимо триста година од како је основана Српска православна црквена општина, од како су наши преци добили слободу да могу да имају свој храм и да у њему прослављају Име Божије, да се окупљају и радују једни другима, као и ми данас, и кроз то да сви наследимо Царство Небеско“ – поручио је Епископ Никодим, који је још једном пожелeо добродошлицу Епископу Илариону и препустио му реч:
„Драга браћо и сестре, сведочанство да смо овде поводом триста година од оснивања Српске православне црквене општине сведочи нам о присуству православног српског народа на овим просторима, а који су у то време саградили један овако велелепни храм. Ми врло често сматрамо да су времена у којима живимо често најтежа, али треба само да се сетимо времена људи који су без савремених помагала подигли овај велелепни храм. Свакако, највећи дар овога храма сте ви, драга браћо и сестре, који сте овде присутни са мноштвом деце, те сам чуо, а и видео да се у великом броју причешћујете Светим Тајнама Христовим, јер како је старац Порфирије увек наглашавао да смо, када живимо унутар Цркве и учествујемо у светим тајнама, већ у рају.
Драга браћо и сестре, радујем се јер Епархија далматинска и Епархија тимочка јесу духовно и крвно везане, јер нас повезује и Пресвета Богородица која је присутна са нама и која нас штити. Нажалост, повезује нас и тешко време, које је изазов за све нас, јер и овде, као и тамо у Србији, а нарочито на пограничним крајевима, као што и ви јесте овде, јесте депопулација становништва, бројно исељавање, тешка економска ситуација, као и други притисци са којима се суочавамо, како ви овде, тако и ми тамо. У том контексту и ради тога желим да вас охрабрим и да вас подсетим на речи апостола Павла: „Сви који хоће побожно да живе у Христу Исусу, биће гоњени.“ (II Тим. 3, 12). Да ли ћемо бити гоњени од наших првих комшија, који ће бити завидљиви према нама јер имамо радост и мир у оквиру наших породица и заједница, да ли ћемо бити гоњени од наших непријатеља, да ли ћемо бити гоњени од исконског непријатеља нашег спасења, то у суштини није велика разлика, него је битно да будемо утврђени у вери и да имамо силу коју задобијамо животом у цркви, личној молитви, учествовањем на Светој Литургији, силу коју задобијамо кроз исповест, покајање, кроз храброст да исповедимо оно што јесмо, али такође, као што је и владика рекао, кроз молитву за све оне који нас окружују, па чак и за оне који нас не воле, који нас мрзе. Ми смо по примеру Господа Исуса Христа на Крсту и Светога Архиђакона Стефана призвани да кажемо: „Оче, опрости им, јер не знају шта чине!“ (Лк. 23, 34) Једино таквим животом и таквом молитвом ћемо показати да смо истински, дубински и искрени ученици Христови“ – поручио је Епископ Иларион.

ХРАМОВНА СЛАВА У БИТЕЛИЋУ

ЕПИСКОП ИЛАРИОН У ПОСЕТИ ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион стигао је данас (15. 10. 2022. године) у посету Епархији далматинској. Тим поводом служена је доксологија у манастиру Крки, а Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим од срца се захвалио на указаној пажњи.
”Желим да Вам пожелим добродошлицу и искажем захвалност што сте издвојили време да будете овде са нама, да видите наш живот у Далмацији. Када долазите да нас обиђете ми осећамо да нисмо сами, да нисмо остављени, нити заборављени, како од људи, тако и од Господа. Надам се да ће ове посете бити честе, како вас у Далмацији, тако и нас у тимочкој крајини” рекао је Епископ Никодим и препустио реч Епископу Илариону.
Епископ Иларион срдачно је поздравио све чланове крчког братства, као и све присутне и заблагодарио Епископу Никодиму на његовим топлим речима. ”Желим да искажем захвалност на гостопримству, и нека Вас и оне који су Вам поверени и овде сабрани, и оне оправдано одсутне, Господ утврди у православној вери, у љубави ка Христу, и као што сте и Ви рекли и као што и Ми желимо да се на многе и благе године сусрећемо, нека Господ услиши наше молитве” рекао је Епископ Иларион.

ХРАМОВНА СЛАВА У КНИНУ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ПАРОХИЈАНА ПАРОХИЈЕ ЗАДАРСКЕ

ХРАМОВНА СЛАВА У ЈАГОДЊИ ГОРЊОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

На данашњој Светој Архијерејској Литургији (25. 9. 2022. године), којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим, рукоположен је у чин свештеника ђакон Драган Милићевић. Владика Никодим је од срца честитао њему и његовој породици обративши се речима из Јеванђеља:
„У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, на првом месту желим да пожелим све најбоље од Господа нашем новом свештенику, свештенику који ће да службује у једноме месту недалеко одавде и надам се да ће као што смо чули у молитвама, а које смо прочитали приликом рукоположења, да ће да дã добар одговор на Страшноме суду за то велико дело које преузима на себе, највеће дело под сунцем, као онај који треба да сведочи Јеванђеље Божије, а не само да га проповеда.
Драга браћо и сестре, чули смо данас у Светоме Јеванђељу да је Господ „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн 3:16) Бог је толико заволео свет да нас је и створио и ставио као круну читаве творевине, благословио нас је творевином, благословио нас је биљкама и живуљкама и са свим оним што се налази око нас, али давши нам и задатак да се бринемо око свега тога, јер човек без природе и обратно не може да се спаси.
Чули смо такође, драга браћо и сестре, и речи две највеће заповести Господње, а то је да „љубимо Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мишљу својом”, као и да „љубимо ближњега свог као самог себе” (Мк 12:28-31). Постоји, драга браћо и сестре, једна древна изрека за коју кажу да је једна од неписаних речи Господњи, а то је „видео си брата свога, видео си бога свога” што подразумева да се не можемо спасити једни без других, да не можемо да се спасемо ако некога мрзимо, него можемо само кроз љубав, како према ближњима својим, тако и према непријатељима, јер нас на то позива Свето Јеванђеље. Кроз тај вид љубави можемо да покажемо да смо истински ученици Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, и да смо достојни бити деца светлости и наследници Царства Небескога.” - поручио је Епископ далматински, те још једном честитао новом свештенику и пожелио му да буде истински ученик Господа Исуса Христа.

ХРАМОВНА СЛАВА НА БРИБИРУ

На данашњи празник посвећен Светим Јоакиму и Ани, дана 22. септембра 2022. године, служена је Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим. Након Свете Литургије Епископ Никодим је поздравио верни народ и обратио им се:
„У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, драго ми је да вас видим окупљене на овоме светоме месту, једном од најлепших храмова у нашој Далмацији, где су се вековима окупљали наши славни преци, како би се молили Господу за себе и своје сроднике, али такође и за своје непријатеље. Окупили смо се на данашњи празник, Светих Јоакима и Ане, којима је посвећен овај свети храм, а који су били родитеље Пресвете Дјеве Марије, Матере Господа Исуса Христа. Пресвета Богородица ће родити Човека, Богочовека, Онога који ће нашу палу природу да уздигне и све да нас приведе Царству Небеском, ономе првобитноме назначењу, и кроз то ће нам даровати највећи дар који постоји, а то је да будемо они који могу да посматрају Лице Господње и да се назовемо децом Светлости“ – поручио је Епископ Никодим исказавши наду да радови на овом храму, једном од најлепших и најстаријих, ускоро буду окончани.

ХРАМОВНА СЛАВА У СТРМИЦИ

ХРАМОВНА СЛАВА НА УБЛИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ИМОТСКОМ

На данашњи празник посвећен Рођењу Пресвете Богородице, дана 21. септембра 2022. године, служена је Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим. Након Свете Литургије Епископ Никодим је поздравио верни народ и обратио им се речима из Јеванђеља:
„Драга браћо и сестре, желим само да се осврнем на данашње речи које је Господ изговорио: „Марта, Марта, бринеш се за много, а само је једно потребно.“ (Лк. 10:41,42) Те речи, драга браћо и сестре, желе да нам укажу да то једно о чему говори Господ јесте управо ово где смо данас, окупљени око Њега, молећи Га да опрости грехе, како нама и нашим ближњима, тако и нашим непријатељима. Те речи указују да само кроз заједничку молитву и исказану љубав према људима и творевини, можемо да се назовемо синовима Његовим” – поручио је Епископ далматински и најавио да ће 16. октобра 2022. године бити прослава јубилеја, тј. триста година откако је подигнут велелепни храм у Имотском посвећен Успењу Пресвете Богородице, те откако се православни Срби окупљају на заједничку молитву на том светом месту.

СЛАВА МАНАСТИРА ДРАГОВИЋА

У манастиру Драговић, дана 18. септембра 2022. године, служена је Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим. Након Свете Литургије Епископ Никодим је поздравио верни народ и обратио им се речима из Јеванђеља:
„У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, желим да вам честитам данашњи празник, да честитам братији данашњу славу и да пожелим све најбоље од Господа, са молитвом и надом да ћемо се на дуга и блага лета овде окупљати и радовати једни другима.
У данашњем јеванђељу смо чули речи: „Марта, Марта, бринеш се за много, а само је једно потребно.“ (Лк. 10:41,42) То мало, драга браћо и сестре, а поготово за нас који смо православни хришћани, који смо православни Срби, који се налазимо и дан-данас у овој „милој Далмацији”, како ју је називао велики владика Милаш, то мало се огледа у томе да када дођемо на ова света места, где су се вековима наши славни преци молили Господу, немамо ништа друго да радимо, него само да се помолимо Господу. Треба да схватимо колико смо мали пред Господом и да смо свесни да ништа не можемо без помоћи Божије. То све јесте разлог зашто смо се данас окупили, али такође и да бисмо били верни и достојни наследници наших славних предака, који су подизали наше манастире, окупљали се око њих и молили од Господа милост за учињене грехе, како њихове и њиховим ближњих, тако и њихових непријатеља. На то смо и ми позвани, драга браћо и сестре, од самога Господа, те је потребно да појачамо наше молитве, да следимо јеванђеље и речи да нам је „једно потребно”, јер то једно јесте управо молитва, заједничка молитва нас окупљених на Светој Литургији, Тајни над тајнама, која треба да буде центар нашега живота.” – поручио је Епископ далматински нагласивши да морамо непрестано да иштемо милост од Господа, као и да нас благослови Својом љубављу, те да кроз заједничарење наследимо Царство Небеско и да се удостојимо назвати се синовима Светлости.

„Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци
Васкрсења Христовог!“

У суботу, 10. септембра 2022. године, у манастиру Јасеновац, поводом централне прославе Светих Новомученика Јасеновачких, Његова Светост Патријарх српски г. г. Порфирије предводио је евхаристијско сабрање уз саслужење великог броја архијереја. Том догађају присуствовали су и ученици наше Богословије „Света Три Јерарха“ у манастиру Крки уз пратњу својих професора, који су заједно уз састав певачке групе „Дар“ увеличали ово празнично славље својим појањем.
Молитвено се сетивши свих пострадалих на овом светом месту и обишавши место њиховог страдања, наши ученици су се упутили у манастир Гомирје (духовно чадо нашег манaстира Крке). У манастиру су топло и љубазно дочекани од стране старешине манастира, архимандрита Михајла. Након обиласка манастира и упознавања са историјатом ове светиње, ученици су присустовали вечерњем богослужењу након којег су се упутили ка манастиру Крки.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

На данашњој Светој Архијерејској Литургији (11. 9. 2022. године), на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим, рукоположен је у чин ђакона Драган Милићевић. Владика Никодим је од срца честитао њему и његовој породици и пожелео му да на многа и блага лета служи Господу.
„Чули смо, драга браћо и сестре, у данашњем јеванђељу да је камен који је одбачен од зидара постао глава од угла. Тај камен је наш Господ, који је једини камен, једини темељ за који ми треба да се држимо, о коме треба да размишљамо и чему треба да тежимо, а најпре на оваквим местима, на Светој Литургији, где се сабирамо да заблагодаримо Господу на свим благословима које нам је дао у животу, почевши од породице, родбине, творевине, као и свега где се пројављује љубав Божија коју је Он показао према нама људима, јер је „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16) Ми морамо да се угледамо на Њега, а Он је био бијен, прогањан, каменован, тако да морамо бити спремни и ми на такву жртву, ако желимо бити достојни носиоци имена „хришћанин”” – поручио је Епископ далматински указавши да поред Господа треба да нам пример буде и Свети Јован Крститељ, који је своју веру до краја живео.

ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ 2022/2023. ГОДИНЕ У КРЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

СЛАВА У МАНАСТИРУ КРУПИ

ХРАМОВНА СЛАВА У ДРНИШУ

СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У ШИБЕНИКУ

ПРОСЛАВА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СМОКОВИЋУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ДИЦМУ

ПРОСЛАВА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ИМОТСКОМ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 21. августа 2022. године, служена је Света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ новограчанички и средњезападноамерички г. Лонгин, заједно са Њиховим Преосвештенствима Епископима хвостанским и новоизабраним западноевропским г. Јустином и далматинским г. Никодимом. Након Свете Литургије Епископ Јустин је поздравио верни народ и обратио им се речима из Јеванђеља:
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
”Бог је тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16). Драга браћо и сестре, Христос је дошао у овај свет да нам дарује живот, да га имамо, и то да га имамо у изобиљу. О томе нам је и данашње Свето Јеванђеље говорило, о повратку пуноће живота једнога младога човека, који је због своје болести много страдао, али и његови ближњи, а понајвише његови родитељи, који су били спремни све да учине, па да и свој живот дају, само да њихово дете буде здраво.
У то време у Палестини се појавио учитељ, по имену Исус Христос, за кога се причало да мртве васкрсава, да враћа вид слепима, слух глувима и говор немима. Тај отац сав у очајању, али са друге стране сав у вери, долази Исусу и моли да му Он исцели дете. Христос који је љубав, који је дошао да дарује живот у изобиљу и да свако ко верује у Њега има живот, исцељује то дете. За људе који су били сведоци овога догађаја то је било чудо, јер свакако да није уобичајена појава да неко једном речју исцели болесног човека.
За нас, са дистанце од две хиљаде година, овај догађај не можемо назвати чудом, зато што је Христос Бог, Чудотворац и Свемогући исцелитељ душе и тела. Од Њега, Христа, се ништа мање, а ни више и не очекује, него да чини оно због чега је дошао, а то је да дарује живот. А шта је онда чудесно у ово догађају? Сам живот као такав, драга браћо и сестре, живот је највеће чудо које нам је Бог дао, да га живимо, да му се радујемо и да благодаримо Богу за тај превелики дар. Бог од нас тражи да живимо живот и да непрестано будемо жедни живота, и да извор одакле се напајамо буде ово место где се сада налазимо, на Светој Литургији. Треба да се кроз Цркву и заједницу љубави, кроз Христа распетога и васкрслога утврђујемо у истини живота, радости, вечне наде и љубави Христове, коме са Оцем и Духом Светим нека је вечна слава и хвала у векове векова. Амин.”

ПРЕОБРАЖЕНСКИ САБОР У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 19. августа 2022. године, на празник Преображења Господњег, служена је Света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ новограчанички и средњезападноамерички г. Лонгин, заједно са Њиховим Преосвештенствима Епископима хвостанским и изабраним западноевропским г. Јустином и далматинским г. Никодимом. Како и претходних година, тако и ове, порта манастира Крке је била место сусрета и радости многих православних Срба, како Далматинаца, тако и оних из других крајева.
Након Свете Литургије, као и чина освећења грожђа, Владика Никодим је честитао празник свим верницима и упутио захвалност и радост владикама Лонгину и Јустину, али исто тако и оцу Сави, игуману манастира Крушедола, и оцу Данилу, игуману манастира Житомислића, што су заједно принели молитве Богу, након чега је препустио реч владики Лонгину:
”Драга браћо и сестре, овом приликом желим да вас поздравим и да кажем нешто о данашњем празнику, али и о овоме месту на коме смо се окупили. Манастир Крка, за који сам се везао пре педесет година и провео у њему већи део свога живота, је нешто о чему размишљам, причам, а понекад и певам.
Манастир Крка све зове ка себи, и када смо ту, као данас, наша срца топлотом су обавијена, јер нас ове манастирске зидине грле и штите од свакога зла, као што нас невидљива крила Светог Архангела Михаила непрестано покривају и штите. То је оно што вернике доводи овде, благодат Божија, Свети Архангел Михаил и духовна енергија којом се напајају сви они који су бар једном овде били.
Када говоримо, драга браћо и сестре, о Преображењу ми се углавном сећамо речи из Светога Јеванђеља када се Христос преобразио пред својим ученицима на гори Тавор. Када размишљамо о овоме празнику треба да размишљамо у контексту промене, промене на боље, на наш преображај, на наш духовни раст, на наш труд и рад да победимо у себи све лоше што носимо, са чим се не поносимо, а да се наоружамо врлинама, добрим особинама, којим треба да се дичимо и да нас други по томе познају. Преображај је преко потребан, драга браћо и сестре, али је често мукотрпан. Није џаба наш славни Његош певао да се без муке песма не може отпевати, а ни сабља исковати. Морамо научити да трпимо, иако знам да је дрско рећи некоме да треба да трпи, али из личног примера кад се навикнемо на лагодан живот, често не можемо да прихватимо другу реалност, а давно је речено да је трпљење спасење. Лепо је бити са Христом на Тавору, али понекад ћемо бити са Њим и на Голготи, одакле се иде у Царство Небеско”, рекао је владика Лонгин и пожелио верницима да често долазе на ово свето место одакле нико не одлази непреображен.

ПРЕТПРАЗНИЧНО ВЕЧЕРЊЕ

Уочи празника Преображења Господњег (18.8.2022) служено је вечерње богослужење у манастиру Крки у присуству Епископа новограчаничког и средњезападноамеричког г. Лонгина, Епископа хвостанског и изабраног западноевропског г. Јустина и Епископа далматинског г. Никодима, као и великог броја верника из разних крајева света који се традиционално окупљају на овоме светом месту на празник Преображења.

ПАРАСТОС И ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕНИКА - КРСТА У МАНАСТИРУ ЛАЗАРИЦА

У манастиру Лазарица, дана 16. августа 2022. године, служен је парастос за све невино пострадале мештане Бискупије, Орлића, Риђана, Уздоља, Звјеринца, Рамљана и Врбника у акцији Олуја. Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим са Њиховим Преосвештенствима Епископима новограчаничко-средњозападноамеричким г. Лонгином и новоизабраним западноевропским г. Јустином служили су парастос, након чега је извршен чин благосиљања и освећења споменика – Крста.
Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим се након извршеног чина обратио народу речима:
”Христос васкрсе!
Те речи су, драга браћо и сестре, за нас хришћане једина истина која постоји у овоме свету, ка којој треба да тежимо и да нас свака наша мисао води ка томе. Говорити без теме васкрсења на оваквим местима, када се сећамо страдања свих наших милих и невино пострадалих, не само за време акције Олуја, него и пре, када су наши славни преци пострадали за Крст часни и слободу златну, не можемо. Не можемо а да не говоримо о васкрсењу, не можемо а да не говоримо о томе да су они (пострадали) сада они који се налазе испред престола Свевишњега, пред Лицем Божијим, и да се они моле за све нас овде окупљене, као и ближње наше раширене широм васељене, али такође чврсто верујем да се они моле и за оне од чије су руке пострадали.
Ми, драга браћо и сестре, као људи и хришћани можемо и треба да се сећамо свих невино пострадалих, да посећујемо светиње наше Далмације, да се у њима молимо за све пострадале, за наше славне претке, који су живели у овој нашој милој Далмацији, како је то говорио владика Милаш, који су овде пребивали, борили се, живели, радовали, и надасве чекали васкрсење мртвих и живот будућега века. Јер, драга браћо и сестре, да наши преци нису веровали у васкрсење, једину истину која постоји за нас хришћане, не би подизали ни у славу Божију овакве велелепне храмове, које су нам оставили у аманет да се око њих окупљамо, да се молимо Господу и радујемо једни другима, и да се кроз љубав, коју су и они имали, удостојимо назвати се ученицима Господа Исуса Христа.
Драга браћо и сестре, љубав је оно на шта смо позвани и једино оно чему треба да тежимо. Позвани смо да имамо љубави према свима, не само према ближњима, родбини, комшијама, сусједима, него и према онима који нам зло наносе, према непријатељима нашим. То је оно што нас учи јеванђеље, тј. на шта нас позива Господ наш, јер кроз ту љубав ми можемо да превазиђемо сами себе. Кроз ту љубав можемо да будемо они који ће волети да живе сада и овде, колико код да је тешко, али то сам више пута говорио, сила се Божија у немоћи показује.
Пред нама се, драга браћо и сестре, налази споменик у облику Крста, јер је за нас хришћане Крст једини знак, једини путоказ, али и једини пут који нас води ка Царству Небескоме, ка ономе што сви чекамо, свеопштем васкрсењу, када ћемо и ми постати богови по благодати, како је то рекао Свети Атанасије Велики. Овај знак треба да нас опомиње да треба да се трудимо у овоме свету да будемо људи, да будемо истински ученици његови, они који ће да се труде да не чине зло никоме, али не само људима, него и живуљкама, јер нас је Господ поставио као оне који су дужни да се брину о целокупној природи и да се кроз њу, али и она кроз нас спашава.
Драга браћо и сестре, хтео бих још само да кажем да ми је драго да смо се окупили данас овде, да узнесемо молитве Богу за пострадале, за ближње, за наше претке, да се молимо Господу да они (пострадали) буду заступници пред престолом Господњим, да се моле за нас овде, да и ми дочекамо крај нашега живота, а који је и почетак новога у Царству Небескоме.
Бог вас благословио и свако вам добро даровао.”

ХРАМОВНАСЛАВА У ГОЛУБИЋУ

ХРАМОВНА СЛАВА У МАРКОВЦУ

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА СКРАДИНСКОГ ХРАМА

Слава скрадинског храма посвећеног Светом Спиридону започела је (6. 8. 2022.) Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим. Честитајући присутнима овај велики празник Владика је истакао да смо се данас окупили како бисмо прославили име једног великог светитеља древне Цркве који је посебно поштован у медитеранским крајевима.
„Много је цркава посвећено Светом Спиридону од Боке Которске, па све до Трста, у Италији. За нас је он значајан светитељ о чему сведочи овај велелепни храм који су наши преци направили, у коме су се сабирали и молили Богу, радовали једни другима и кроз то показивали да су истински ученици Његови. Та љубав према ближњима и јесте једини начин да покажемо да смо деца светлости и наследници будућих добара, како се то каже у Светој тајни крштења.
Ових дана смо сведоци да се много причало о свему ономе што се дешавало пре више од двадесет година у овим крајевима, а ја могу само да кажем да је на нама да се молимо, како за нас који опстајемо овде и који волимо свој завичај, тако и за наше ближње који нису сада ту са нама, а посебно за све невино пострадале, у овом рату и у свим другим сукобима кроз историју и то не само за оне који су из нашег, српског рода, већ за све људе. Ми треба да будемо они који показују љубав и праштање, јер је то оно на шта нас позива Јеванђеље и то је императив који нам даје наша Света Црква. Ако то не испуњавамо, не можемо носити велико име хришћана, нити можемо бити наследници својих славних предака који су овде живели, волели ову земљу и живели овде упркос свим недаћама које су их задесиле.
Ми смо благословени да се налазимо у земљи сличној оној којом је Господ ходио и зато треба да будемо благодарни Богу на свим даровима које нам је дао, надајући се и живећи тако да наследимо Царство Небеско и будућа добра“, рекао је Епископ Никодим и пожелео да се на многа и блага лета окупљамо у овом светом храму. Владика је посебно поздравио скрадинског жупника дон Дарка и захвалио му што својим доласком на овај дан показује братску љубав какву су и наши преци неговали, као и поштовање између две Цркве и два народа које и данас треба да чувамо.

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ОЛУЈЕ У ШИБЕНСКОМ ХРАМУ СВЕТОГ СПАСА

ХРАМ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ЂЕВРСКАМА

ХРАМОВНА СЛАВА НА ЗЕЛОВУ

ХРАМОВНА СЛАВА НА ОТОНУ

ХРАМОВНА СЛАВА У КАРИНУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ЦЕРАЊАМА

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У РАЗВОЂУ

Слава Храма Свете великомученице Недеље у Развођу обележена је (31. 7. 2022.) Светом Архијерејском Литургијом коју су служили Њихова Преосвештенства Епископи ваљевски Г. Исихије и далматински Г. Никодим. Верни народ овога краја традиционално се на овај дан окупио око свога светог храма и у заједничкој молитви заблагодарио Господу и Његовим светима. Након свете службе Владика Никодим је честитао свим присутнима овај велики празник, те захвалио на доласку Епископу ваљевском, након чега му је препустио реч.
„Велика је радост данас за мене да могу у овој светој цркви да заједно са вама предстојим светој часној трпези, да заједно са верним народом служимо Свету Литургију и причестимо се Телом и Крвљу Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа. Долазим из Ваљева, удаљеног километрима, али блиског по вери и љубави који гајимо ми хришћани међу собом. У ваљевској епархији су две огромне светиње, два духовна великана нашег доба, Свети Владика Николај и Свети Ава Јустин чији благослов вам ја, недостојни, преносим и молитве њихове призивам за верни народ у Далмацији, у овој древној Епархији која постоји од најранијих хришћанских дана и која је увек била предводник духовности у нашој Цркви. Никоме овде није био лак живот, али сте са вером у Господа нашег Исуса Христа опстајали и ако Бог да опстајаћете“, рекао је Епископ Исихије и, преносећи благослов и молитве верног народа ваљевског, захвалио Епископу Никодиму на гостопримству и братољубљу које му је указао.
Владика Никодим је нагласио да му је изузетно драго што смо се на овај дан окупили и помолили Господу да нас благослови и смилује се на нас. „Сви ми који имамо веру у Тројединога Бога имамо и прилику да наследимо живот вечни, али да бисмо то могли да остваримо морамо пре свега, како је то говорио наш свети Патријарх Павле, треба да будемо људи, да се бринемо једни о другима и трудимо се да волимо све и свакога, па чак и оне који нам желе зло. На то нас позива Јеванђеље када каже да морамо имати љубав према читавој Божијој творевини, јер ће нас само по тој љубави познати да смо истински ученици Његови“, поручио је Епископ далматински и рекао да је веома важно да настављамо традицију наших славних предака, окупљамо се при својим светим храмовима и увек им се враћамо и посећујемо их без обзира на то где нас живот однесе.

ПРАЗНИК ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ У ШИБУЉИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СПЛИТУ

У сплитској капели посвећеној Светом Сави окупили су се у понедељак (25. 7. 2022.) многобројни верници из овога краја како би у молитвеном сабрању заједно са Његовим Преосвештенством Епископом далматинским Г. Никодимом принели свој труд Господу. Владика Никодим их је том приликом срдачно поздравио и обратио им се речима из Јеванђеља.
„У данашњем Јеванђељу Господ каже 'Марта, Марта, бринеш се за много, а само је једно потребно'. (Лк. 10:41,42) Волим често да користим овај цитат у својим беседама и увек му се враћам, а нарочито када видим како се понашамо у храму, да се народ често усредсреди на снимање и фотографисање Свете Литургије, што често резултира неразмишљањем о Господу. Ми се, драга браћо и сестре, окупљамо у светим храмовима да бисмо се помолили и принели молитву Богу. То је једини разлог зашто се окупљамо, тј. зашто смо се окупили сада и овде. Треба да будемо свесни своје грешности и колико смо мали пред Господом, као и да нас једино Господ може спасити и пружити помоћ у сваком тренутку нашега живота.
У молитвама се често помиње и цитат из Јеванђеља да је 'Бог тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни'. (Јн, 3:16) То значи да је Он заволео сву творевину, како нас људе, тако и оне, животиње, биљке и целокупну природу, које нам је поверио да их приводимо ка спасењу. Све треба да се кроз нас спасава, али и ми кроз њих, јер не можемо да се спасемо једни без других. Такође, ми се не можемо спасити без наших ближњих, сродника, пријатеља, али ни без наших непријатеља. Сам нас Господ позива да, као што волимо и молимо се за наше ближње, сроднике и пријатеље, тако исто морамо да волимо и да се молимо и за наше непријатеље, јер је то она љубав по којој ће нас познати да смо ученици Његови.
Напослетку желим да вам честитам данашњи празник, празник Пресвете Богородице Тројеручице и да искажем радост што сте дошли у овако великом броју да се помолите и поклоните њеној икони, коју имамо овде, у нашој цркви и да се надасве молимо да се на многа и блага лета окупљамо у овом храму. Ако Бог да и да дочекамо да он буде завршен“, рекао је Епископ Никодим.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОЖЛОВЦУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је у недељу (24. 7. 2022.) Свету Архијерејску Литургију у Кожловцу. Окупљеним верницима Владика се обратио пригодном беседом.
„Ево пре неколико минута чули смо речи из Светога Писма 'идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа' (Мат. 28,19). То је вера на коју нас првенствено позива Господ, затим апостоли и Свети оци, али такође, драга браћо и сестре, и наши славни преци. Ми смо позвани да верујемо у Тројединога Бога, Бога Оца, Бога Сина и Бога Светога Духа, и да верујемо да је Тај „Бог тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16) Бог је заволео целокупну природу, коју је човеку, као круни стварања, дао да њоме управља и да о њој брине, и да се кроз бригу о истој спашава. Бог је тако заволео свет да је дао да Син Његов постане Човек, да Бог постање Човек, што је највеће дело у историји. Бог је прихвативши људску природу пристао да себе унизи, како би нас људе уздигао, да бисмо и ми постали богови по благодати, како то каже Свети Атанасије Велики. На ту веру позвани смо да је живимо и да је сведочимо, како једни другима, тако и онима који нису верујући, како бисмо се могли назвати децом и наследницима светлости, како се то каже у Светој Тајни Крштења, и да покушамо кроз то бити наследници Царства Небескога.
За нас, драга браћо и сестре, ако васкрсења није било, како то каже Свети Апостол Павле, узалуд је вера наша и узалуд је проповед наша. Ми смо позвани да верујемо у дан када ћемо видети свеопште васкрсење, када ћемо угледати Лице Господње и моћи се назвати наследницима Царства Небескога. На то смо позвани сви и наш одазив се огледа управо у доласку у свете храмове, као што смо се данас окупили, да се помолимо Богу, да заиштемо милост од Њега, да заиштемо да нас благослови својом неизмерном љубави, како бисмо се окупљали и радовали једни другима. Позвани смо да волимо једни друге, како пријатеље, тако и непријатеље наше, да бринемо о онима који су унижени и беспомоћни, јер једино кроз ту међусобну љубав и радост можемо да наследимо Царство Небеско и да будемо сапричасници свеопштега васкрсења људи и сапричасници васкрсења Христовог“, рекао је Епископ далматински.

ХРАМОВНА СЛАВА НА МАОВИЦАМА

ВЕЛИКИ САБОР ВЕРНИКА У ОЋЕСТОВУ

У оћестовачком манастиру посвећеном Светој великомученици Недељи јуче (17. 7. 2022.) се традиционално окупило мноштво верног народа како би заједно прославили дан ове велике светитељке. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је Свету Архијерејску Литургију, а верници из Далмације расути по читавом свету још једном су се окупили у својој светињи.
„Чули смо у данашњем Јеванђељу причу о двојици бесомучника који су 40 година пребивали изнад Гергесинскога језера опседнути злим дусима који су мучили и њих и све оне који су пролзили туда и толико су ти опседнути били дивљи да нико није смео да прође тим путем. Када се Господ појавио ти демони су у Њему препознали Сина Божијег и Он их је отерао у крдо свиња. Као што смо чули, свиње нису могле да трпе демоне нити један дан, него су одмах отрчале и утопиле се у језеру и тако лишиле овај свет присуства тих демона. Видите какав је парадокс да су људи, који су постављени на овај свет као круна Божије творевине, трпели демоне 40 година, а свиње као нижа бића нису хтеле да трпе нити дан.
Ми бисмо требали да се трудимо, драга браћо и сестре, да не личимо на ту двојицу бесомучника, да не будемо ти који кроз разне пороке и грехе доводе у овај свет демоне, него да будемо људи, како је то говорио наш Патријарх Павле, да се угледамо на самога Бога и Његове свете који Му од памтивека угодише. Треба да следимо пример наших славних предака који су волели Цркву и Бога и који су се трудили и борили да опстану овде, у овом пољу и кршу, јер су толико волели овај крај, зидали су овде дивне светиње у којима су се окупљали о празницима и радовали се једни другима. Упркос сви недаћама они се никада нису одрекли своје вере, а тако и Света великомученица Недеља, иако је била млада, није хтела да се одрекне Христа него је за Њега пострадала и тако постала једна од оних који стоје пред престолом Свевишњега и моле Му се за све нас“, рекао је Епископ Никодим. Владика је изразио велику радост што смо се поводом овог дивног празника окупили у овако великом броју и на тај начин дали свој допринос опстанку ове важне традиције.

ХРАМОВНА СЛАВА У БРОЋАНЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У БИОЧИЋУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА НА ПЕТРОВДАН У ДОЊЕМ ТИШКОВЦУ

У Доњем Тишковцу у храму Св. Архангела Михаила, по традицији више од једног вијека, на Петровдан се одржава црквено – народно саборовање. И ове године Тишковчани који су расијани по свијету дошли су у свој завичај да узму учешћа у саборовању у својој светињи и посјете своје огњиште. Дивно, знаменито планинско село на тромеђи Лике, Босне и Далмације љети заживи и врати сјећање на вријеме када је село било пуно живота. Господу се молимо и надамо се да ћемо сачувати своје име на овим подручјима. Светиње нас чувају!

ХРАМОВНА СЛАВА У СИЊУ

ПЕТРОВДАН У ЗЕЛЕНГРАДУ

ХРАМ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У БИОВИЧИНОМ СЕЛУ

На дан кад прослављамо Првоврховне Апостоле Петра и Павла у Биовичином селу сабрало се мноштво вјерника са свих страна свијета како би прославили храмовну славу!Послије светог причешћа,којем су приступили многи,преломио се славски колач и након тога изашло се у опход око храма!Духовну радост овог великог празника употпунило је и крштење Рајка и Љубице Матијевића дјеце од Јовице и Јоване Матијевић из Колашца!

САЈАМ У МИРАЊАМА

ПЕТРОВДАН НА ПОЛАЧИ

Поводом храмовне славе на Полачи данас (12. 7. 2022.) се на Светој Архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим окупило мноштво верног народа. Они су заједно, у молитви и светом сабрању, прославили овај велики празник, а Епископ Никодим им се том приликом обратио пригодном беседом.
„Драга браћо и сестре, морам да искажем велику радост што сам данас овде са вама и што се заједно радујемо једни другима, на шта смо позвани као православни Срби, као људи који воле Цркву, свој народ и свој крај.
Веру у Свету Тројицу широм Европе су пронели управо свети првоврховни апостоли Петар и Павле, које данас прослављамо. Они су проповедали и сведочили самога Господа нашега Исуса Христа, распетога и васкрслога и за тог Бога и у име Његово су и пострадали. Свети апостол Петар је пострадао наопако окренут на крсту, јер је сматрао да није достојан да буде разапет на исти начин као наш Господ Исус Христос, а апостол Павле, пошто је био римски грађанин, пострадао је тако што су га посекли мачем. У Риму постоји један манастир који се зове Три фонтане, јер је, по предању, на томе месту његова глава три пута дотакла земљу и ту су се појавила три извора.
Њих двојица су уткали у темеље Европе веру у Тројединога Бога, веру у Богочовека Исуса Христа који је нама донео спасење. То су учинили, на првоме месту, својом крвљу, својим мучеништвом и сведочењем, тако чврсто да се то не може променити док је и једнога јединога хришћанина који ће и даље проносити ту веру светом, а сви смо ми свесни тога да не можемо да се поуздамо ни у кога другога, сем у Господа Бога који нам увек пружа утеху и даје Своју милост и сваком трену. Да бисмо били истински ученици Његови, на ту милост треба да се угледамо, да имамо љубави према свима, да бринемо једни о другима и на тај начин, ако треба, принесемо своју жртву. Страдање у савремено доба значи управо бригу о ближњима, како о својим породицама и онима који су нам блиски, тако чак и о онима који нас сматрају непријатељима. То је тај крст данашњег времена који свако од нас носи и кроз који треба да покушамо да наследимо Царство Небеско“, поручио је Владика и честитао свима данашњу храмовну славу.

ХРАМОВНА СЛАВА У ДОЊИМ БИЛИШАНИМА

 

ИВАЊДАН У БАЉЦИМА

ХРАМОВНА СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ У СТРМИЦИ

ХРАМОВНА СЛАВА У МИОЧИЋУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ЗАСИОКУ

ХРАМОВНА СЛАВА У БЕНКОВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ИВОШЕВЦИМА

Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим започела је слава Храма Рођења Светог Јована Крститеља у Ивошевцима. Окупљеним верницима Епископ Никодим се обратио тумачећи данашње Јеванђеље.
„Чули смо данас како се говори о једном древном обичају који је вредео у јеврејском народу, наиме када брачни пар дочека већ дубоку старост, а да притом нема деце, ти људи не буду прихваћени у друштву, јер се сматра да онај ко нема деце нема ни благослов од Бога. Родитељима Светог Јована Крститеља Бог се смиловао и показао да оно што мислимо да важи на овоме свету није увек тачно и да једино благослов Господњи може да учини чудо да се од оних који су бездетни и у дубокој старости роди дете и да то дете буде, како се то у Светом Писму каже, онај највећи од жене рођен. То дете је било онај који је пре Господа нашега Исуса Христа проповедао попут древних пророка и најављивао долазак Царства Небескога, објављивао је да ће се сам Господ оваплотити и постати човек у свему једнак нама, сем у греху, да ће преузети нашу палу људску природу и унизивши Себе уздићи нас до небеских висина да и ми можемо да постанемо богови по благодати, како је то говорио Свети Атанасије Велики.
Свети Јован Крститељ позивао је такође и на покајање, јер се приближило Царство Божије, како је он то говорио. Господ нам је то Царство приближио Својим доласком и зато ми треба да се уподобљавамо Њему и свим светима до дана данашњег да бисмо сведочили веру у Тројединога Бога и кроз ту веру се радовали једни другима.
Драго ми је да видим да су се наши обичаји очували, да сте данас сви овде и да смо сви ми у заједничкој молитви уложили труд и помолили се и за наше славне претке који су долазили у ове исте свете храмове да заблагодаре Господу и захвале Му за све дивне дарове којима нас је благословио“, поручио је Владика Никодим и честитао свима овај велики празник.

ХРАМ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ЂЕВРСКАМА

Милошћу Божјом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г.Г. Никодима вјерници са парохије ђеврсачке заједно са парохијанима из книнских парохија били су на поклоничком путовању у манастир Острог. При повратку у Далмацију свратили су у Требиње и посјетили херцеговачку Грачаницу, Саборни Храм Преображења Господњег и манастир Тврдош. Пуни утисака и благодарности Господу и Св. Василију Острошком сви су се срећно вратили својим домовима.

У СВЕТОМ САБРАЊУ ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

Традиционалним видовданским скупом у манастиру Лазарици јуче (28. 6. 2022.) је молитвено прослављена слава Епархије далматинске. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је Свету Архијерејску Литургију и том приликом се обратио многобројним окупљеним верницима.
„У данашњем Јеванђељу чули смо да нам је Господ на првоме месту заповедио да љубимо једни друге, а потом је рекао 'ако вас мрзи свет, знајте да је мене омрзнуо пре вас, кад бисте били од света, свет би своје љубио, а како нисте од света, него вас Ја изабрах од света, зато вас мрзи свет'.
Ову јеванђељску истину изабрао је и свети кнез Лазар када је рекао ону чувену реченицу да је земаљско царство за малена, а Небеско вечно и довека. Он је изабрао Царство Небеско, јер је то онај избор који је пред нас ставио сам Господ Исус Христос док је ходио међу људима. Ставио је пред нас тај избор Онај који је од нас, људи, бијен, мучен и разпет, али је и васкрсао и испунио то обећање и кроз своју смрт нам донео Васкрсење као највећи дар којим нас је Бог благословио да бисмо и ми постали деца и наследници Царства Небескога. То можемо бити само ако имамо љубави једни према другима, јер само тако показујемо да смо истински ученици Његови.
Наш избор треба да буде да следимо јеванђељске истине и будемо они који сваким дахом својим и сваким даном својим размишљају о томе како ћемо се уподобити Господу и на који начин ћемо постати бољи људи, како у односу према другима, тако и према самима себи, па и пред Господом. Зато, када смо при својим светим храмовима, треба да оставимо по страни сваку бригу земаљску, да будемо свесни тога колико смо мали пред Господом и да му се молимо из срца и затражимо опроштај за своје грехе. Господ треба увек да буде у нашим мислима, јер је Он онај који је вековима нашим прецима, а данас нама, увек давао идентитет и снагу да останемо и опстанемо на овим просторима. Бог нам даје да и онима који нису наше вере сведочимо љубав, да сведочимо да смо, пре свега, људи, како је то говорио наш свети Патријарх Павле, да заједно превазилазимо све разлике и с љубављу прихватамо свакога човека и сву природу којом нас је Бог благословио“, поручио је Епископ Никодим и нагласио да је јако важно да волимо наш крај, да они који не живе овде долазе и да нас не забораве, јер кроз оваква сабрања показујемо да је и Дух Свети са нама и да нас управо кроз наше ближње благосиља и даје нам утеху и наду. Владика је истакао да се на данашњи дан сећамо свих оних који су пострадали за крст часни и слободу златну и заједно са кнезом Лазаром изабрали Царство Небеско, те је свима присунима честитао епархијску славу и пожелео да се заједно са њима једнога дана нађемо пред лицем Господњим где Га нећемо више видети у загонеци, већ лицем к лицу.

Прва литургијска прослава Светих свештеномученика житомислићких

Епископи Аресније и Никодим посјетили Црквену Општину у Мостару

ХРАМОВНА СЛАВА У БИСКУПИЈИ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је данас (13. 6. 2022.) Свету Архијерејску Литургију у Бискупији. Поводом храмовне славе верни народ овога краја окупио се у заједничкој молитви како би скупа прославили име Божије.
Владика Никодим честитао је свима данашњи празник осврнувши се на данашње Јеванђеље. „Чули смо како се у Јеванђељу каже да тамо где су двојица или тројица сабрани у име Господње, тамо се налази и Он. Ми смо се данас окупили да бисмо прославили велики празник Силаска Светог Духа на апостоле, празник за који ми често кажемо да је рођендан Цркве, јер славимо дан када су се апостоли коначно нашли у Духу Истине. То је дан када је сам Дух Свети сишао на њих у виду огњених језика и почео да их води и даје им снагу да прошире Јеванђеље широм васељене и проповедају веру у Тројединога Бога, Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога.
Тај Бог је тако заволео овај свет да нам је дао Свога јединога Сина да ходи међу нама и на крају од људи буде и убијен и преко Њега нам је поклонио тај највећи дар, могућност да и ми постанемо деца светлости и наследници Царства Небеског. Ми, који верујемо у Њега и у тај највећи дар којим нас је Господ благословио, ако Бог да, наћи ћемо се једнога дана пред лицем Његовим, где ћемо се радовати и у вечности пребивати заједно. Зато треба, у овоземаљском животу, да славимо Бога који нас је толико заволео и да се трудимо да будемо достојни наследници, да имамо љубави једни према другима, јер ће нас само по томе познати да смо ученици Његови.
Када се окупљамо у храмовима, када смо сабрани на једном месту као данас овде, требало би да оставимо сваку животну бригу, како се то каже у једној лепој литургијској песми, и да предамо сами себе, своје срце и ум Господу, надајући се да ће нам опростити наше грехе“, рекао је Епископ Никодим и додао да му је изузетно драго што смо се данас сабрали у овом светом храму, јер смо сабрани Духом Светим да се заједно молимо Господу и радујемо једни другима.

ХРАМОВНА СЛЛАВА У ЛИШАНИМА ТИЊСКИМ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ОБРОВЦУ

На празник Силаска Светог Духа на апостоле (12. 6. 2022.) Његово Преосвештенство Епископ далматински служио је Свету Архијерејску Литургију којом је започела прослава славе обровачког храма. У молитви и свечаној атмосфери окупило се мноштво верника, а свима њима Владика је честитао овај велики празник и обратио им се пригодном беседом.
„Данас сам са вама да заједно славимо нашега Господа како је он то и рекао када се вазнео на небеса поручивши апостолима да оду у Јерусалим и тамо чекају да дође Дух Свети. Они си отишли и у храму са химнама и песмама се молили Господу све док се није испунило обећање Господње да ће им послати Духа Утешитеља, Духа Истине преко кога ће они спознати сву истину коју ће надаље пронети широм васељене учећи све људе у име Оца и Сина и Светога Духа.
Ми смо сви, као хришћани и као они који су крштени у име Оца, Сина и Светога Духа, позвани да проповедамо тога Господа и да, не само речима, већ и нашим делима, будемо истински ученици Његови и сведоци наше вере. Да бисмо то могли да чинимо, неопходно је да имамо љубави једни према другима, јер без тога не можемо учествовати у Светим тајнама, нити се сабирати и у песмама и химнама хвалити Господа, ако немамо љубави једни према другима, како према својим ближњима, тако и према онима који нас не воле. Када успемо да победимо своју природу и да заволимо друге том узвишеном, божанском љубављу онда можемо рећи да смо испунили речи Господње, јер смо имали љубави према свима“, поручио је Епископ далматински уз жељу да нас Дух Свети сабира при нашим светим храмовима што чешће и да кроз љубав коју показујемо у молитвеном сабрању постанемо наследници Царства Небескога.

ХРАМОВНА СЛАВА У УНИШТИМА

ПРОСЛАВА ПЕДЕСЕТНИЦЕ У МОКРОМ ПОЉУ

СПАСОВДАН У ПЛАВНУ

СПАСОВДАН У ЕРВЕНИКУ

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ШИБЕНИКУ

На празник Вазнесења Господњег (2. 6. 2022.) Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим започело је обележавање славе шибенског Храма Светог Спаса. Мноштво верника из Шибеника и околине окупило се на овом светом месту у радосном сабрању, а уз њих су овој свечаној пригоди присустовали и шибенско-кнински жупан Г. Марко Јелић и дожупан Г. Огњен Вукмировић.
Владика Никодим поздравио је том приликом све присутне и честитао им храмовну славу осврнувши се притом на јеванђељску причу коју смо данас имали прилике да чујемо. „Чули смо из данашњег Јеванђеља како су се након Вазнесења Господњег апостоли вратили у Јерусалим са радошћу и провели су у јерусалимском храму све дане док није дошао Дух Свети и испунило се обећање Господње, а тамо су песмама славили име Његово. Ми смо као хришћани дужни да се са радошћу окупљамо у нашим храмовима и угледамо се на свете апостоле и да песмама славимо Господа ишчекујући Његов други долазак када ћемо се сви заједно наћи пред лицем Свевишњега.
Нема веће љубави на коју можемо да се угледамо, од Бога који нас воли и зато увек треба да имамо љубави за своје ближње, јер је то основни предуслов за учешће у Светим тајнама и само тако можемо бити истински наследници и деца светлости, како се то каже у Светој тајни крштења“, нагласио је Епископ далматински. Владика је захвалио свима који су својим присуством увеличали нашу храмовну славу, а посебно Г. Марку Јелићу који је и ове године био са нама и који увек исказује бригу према српској заједници и заједно са нама ради на добробити и успешном суживоту свих нас који живимо на овим просторима.

ИКОНЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ И МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ СВЕЧАНО ДОЧЕКАНЕ У СПЛИТУ

Реплике светогорских икона Пресвете Богородице Тројеручице и Млекопитатељнице са Свете Горе стигле су данас (29. 5. 2022.) у сплитски храм посвећен Светом Сави. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим, заједно са сплитским свештенством и мноштвом окупљеног верног народа дочекао је ове иконе немерљиве вредности, након чега је служена Света Архијерејска Литургија.
„Данас смо се окупили поводом велике радости, јер смо за нашу малу заједницу добили копије чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице која се налази у Хиландару и Богородице Млекопитатељнице која се налази у испосници Светога Саве у Кареји, на Светој Гори. Уз њих ћемо се, на овоме светом месту, молити Пресветој Богородици да буде заступница свих нас пред престолом Свевишњега и пред лицем Сина свога љубљенога који је Својим доласком на овај свет дао могућност свима нама да и ми постанемо мала браћа Његова. Дао нам је шансу да и ми постанемо 'богови по благодати' сједињујући се са Њим на светој Евхаристији и зато треба да се молимо пред овим иконама, иштећи Божију милост како за нас саме и наше ближње, тако и за читав овај свет, да се сви спасемо и изађемо пред лице Господње. Спасење можемо задобити само заједно, када се радујемо једни другима и налазимо Бога у својим ближњима, а то подразумева да треба да имамо љубави и према непријатељима својим и снаге да опростимо онима који нам зло чине, јер ћемо тако најпре заслужити милост Божију. Кроз ту љубав се угледамо на самога Господа који је након свих страдања која је претрпео од стране људи који су Га на крају и разапели, увек показивао, а и дан данас показује велику љубав према људском роду.
На крају желим да се захвалим господину Милану Поповићу, угледном привреднику из Србије, који је донирао ове иконе за нашу цркву у Сплиту. Ако Бог да, када му будем додељивао захвалницу за то, за нас велико дело, биће са нама, па ћу моћи и њему лично да захвалим као човеку који се брине о нама у Далмацији који смо често заборављени и кроз оваква дела видимо да ипак нисмо напуштени, како ни од Бога, тако ни од својих ближњих ван наше Епархије“, поручио је Владика далматински и позвао вернике да се пред овим иконама молимо за довршетак давно започетог сплитског Храма Светог Саве.

Сплит – свечани дочек икона Богородице Тројеручице и Млекопитатељнице

Драги вјерници,
поводом пристизања копија чудотворних икона Пресвете Богородице Тројеручице и Млекопитатељнице из манастира Хиландар са Свете Горе у Храм Светог Саве у Сплиту, обавјештавамо вас да ће у недељу, 29. маја 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служити Свету Архијерејску Литургију у истоименом храму, са почетком у 9 часова.
Позивамо сав вјерни народ Епархије далматинске да узме молитвено учешће у овој светој служби и својим присуством увелича дочек икона Мајке Божје како и приличи.
Добродошли!

Управа Црквене општине Сплит

ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ У КИСТАЊАМА

ХРАМОВНА СЛАВА У КИСТАЊАМА

На дан када празнујемо два велика угодника Божија, Свете Кирила и Методија (24. 5. 2022.), Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је Свету Архијерску Литургију у кистањској цркви посвећеној овим светитељима. Верном народу који се том приликом окупио да заједно прослави славу овог светог храма Владика Никодим се обратио пригодном беседом.
„Данас смо овде да бисмо се помолили Господу и да бисмо један тренутак свога живота принели на жртву Ономе који је 'толико заволео овај свет да је и Сина Свога Јединороднога дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни'. Тај живот вечни је једино мерило и једини разлог због ког се окупљамо у нашим светим храмовима и зашто су наши славни преци у славу Божију дизали ове велелепне цркве, не само да буду споменици културе који украшавају наша села и градове, већ да буду места у којим се сабирамо у молитви.
Данас прослављамо спомен великих просветитеља словенских, Светих Кирила и Методија, који су широм васељене мисионарили и пронели кроз словенске народе име Господње и веру у Свету Тројицу и том вером су задојили све нас до дана данашњег. Та вера коју су предали нашим прецима је иста вера коју нам је оставио Свети Сава, то је вера коју треба да живимо на бисмо постали наследници светлости и Царства Небеског. Основни предуслов за то је да имамо љубави према ближњима, али и према онима који су нам нанели зло, јер се у молитвама каже 'молимо се и за оне који нас воле и за оне који нас мрзе' и само та љубав према свима ће показати да смо истински ученици Господњи“, рекао је Епископ Никодим и пожелео свима срећан празник и да се на многа и блага лета при нашим светим храмовима радујемо једни другима.

 

Радосна вест! Литургија помирења!


Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно! Псалам 133

Са благодарношћу Господу и са радошћу обавештавамо сву пуноћу Свете Цркве да ће Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Његово Блаженство Архиепископ охридски и македонски г. Стефан уз саслужење свих архијереја Српске Православне Цркве и Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије у четвртак, 19. маја 2022. године, служити свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Београду чиме ће се васпоставити литургијско и канонско општење две сестринске Цркве у складу са одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Позивамо верни народ престоног Београда да узме молитвено учешће у овом јединственом и радосном догађају.

Саопштење Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве за јавност (16. маја 2022.)

Примивши акт Светог Архијерејског Синода „Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије” којим иста прихвата општепризнати канонски статус, додељен јој 1959. године од стране Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, и изражава наду да ће Српска Православна Црква братољубиво решавати и решити и питање њеног коначног канонског статуса, чему треба да уследи свеправославно сагласје и прихватање тога статуса, Свети Архијерејски Сабор је одлучио:

– са благодарношћу Господу и са радошћу Сабор поздравља прихватање општепризнатог канонског статуса, а то је статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности, додељен још 1959. године;

– пошто су овим уклоњени разлози за прекид богослужбеног и канонског општења, изазвани једностраним проглашењем аутокефалности 1967. године, васпоставља се пуно литургијско и канонско општење;

– васпостављањем јединства на канонским основама и под условима важења канонског поретка на читавом подручју Српске Православне Цркве дијалог о будућем и евентуално коначном статусу епархијâ у Северној Македонији није само могућ него је и целисходан, легитиман и реалан;

– у дијалогу о њиховом будућем и евентуално коначном канонском статусу Српска Православна Црква ће се руководити само и искључиво еклисиолошко-канонским и црквено-пастирским начелима, мерилима и нормама, не марећи за „реалполитичке”, „геополитичке”, „црквенополитичке“ и друге сличне датости или за једностране иницијативе и не подлежући ничијим утицајима или притисцима;

– и, напослетку, Сабор нема намеру да после решавања статуса условљава нову сестринску Цркву ограничавајућим клаузулама у погледу опсега њене јурисдикције у матичној земљи и у дијаспори, уз препоруку истој да питање свог званичног назива реши у непосредном братском дијалогу са јелинофоним и осталим помесним Православним Црквама.

ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У КНИНУ

ТОМИНА НЕДЕЉА У СКРАДИНУ

Прве недеље након Васкрса (1. 5. 2022.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је Свету Литургију у скрадинском храму посвећеном Светом Спиридону. Владика је честитао свима овај празник и нагласио да је Васкрсење Христово центар наше вере и оно чему сви треба да тежимо као хришћани и као људи, јер је то једини пут ка Царству Небеском. Честитке је упутио и новоизабраној потпредседници Владе Републике Хрватске Ањи Шимпраги, која је такође присуствовала овој Светој Литургији и пожелео јој да настави успешно да ради како на добробити целокупног друштва, тако и српске заједнице у Републици Хрватској.

ВАСКРС У ИМОТСКОМ

ВАСКРС У БИОЧИЋУ

ВАСКРС У МАРКОВЦУ

ВАСКРС У МОКРОМ ПОЉУ

ВАСКРС У ЖАГРОВИЋУ

ВАСКРС У ВРЛИЦИ

 

ВАСКРС У ЂЕВРСКАМА

ВАСКРС У ШИБЕНИКУ

ВАСКРС У СПЛИТУ

ВАСКРС У МАРКОВЦУ

ВАСКРС У ЗАДРУ

ВАСКРС У КИСТАЊАМА

ВАСКРС У МАНАСТИРУ КРКИ

ВАСКРС У ЕРВЕНИКУ

Српска Православна Црква својој духовној деци о Васкрсу 2022. године

+ПОРФИРИЈЕ

по милости Божјој

Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим aрхијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Ево дана који створи Господ,
обрадујмо се и узвеселимо се у њему! (Пс 117, 24)

Драга наша децо духовна,

Овим речима, још из старозаветних давнина, одушевљено кличе цар и пророк Давид, провидећи Духом Светим велики дан Христове победе над смрћу и наше духовно славље због тога. У овај велики и тајанствени Дан сва твар је окупана светлошћу вечности и са неизрецивом радошћу пева победну песму Господу који је прогнао таму греха и обасјао нас незалазним зрацима живота. „И Светлост светли у тами и тама је не обузе“ (Јн 1, 5) – тако је суштину божанског откровења и нашег хришћанског сведочења сажео Свети Апостол, Еванђелист и Богослов Јован који је за време Тајне Вечере наслонио главу на Господња прса и упио сву снагу, лепоту и тајну Његовог животворног богочовечанског бића.

цијели текст овдје

VAsKRS U HRAMU SVETOG GEORGIJA U KNINU

ВАСКРС У БАЉЦИМА

ВЕЛИКА СУБОТА У ЕРВЕНИКУ

ВЕЛИКА СУБОТА У ШИБЕНИКУ

ВЕЛИКИ ПЕТАК У ШИБЕНИКУ

ВЕЛИКИ ПЕТАК У МАНАСТИРУ КРКИ

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У ШИБЕНИКУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАНАСТИРУ КРКИ

На Велику среду (20. 4. 2022.) у манастиру Крки служена је Света тајна јелеосвећења, а велики број верника посетио је овај храм како би учествовао у том светом чину. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим поздравио је верни народ и поучио их пригодном беседом.

„Чули смо како апостол Јаков каже 'ако се злопати неко међу вама нека се моли Богу, ако је неко весео нека пева Богу, а ако болује неко међу вама нека дозове презвитере црквене нека се моле над њим и помажу га уљем у име Господње и молитва вере ће спасити болесника, подигнуће га Господ и ако је грехе учинио опростиће му се'. Те речи нас још од древног доба упућују да се сабирамо и молимо Богу над онима који су болесни и слаби. Даље смо чули како апостол каже 'они који су јаки нека носе слабости оних који су слаби' и управо из тог разлога смо дошли данас овде.

У данашњим молитвама чули смо много тога што нас упућује какав бимо однос требали да имамо према нашим храмовима и овој светој тајни, а једна од ствари које често заборавимо је важност исповести. Требало би да исповедимо недуге своје и да будемо свесни да оно што дугујемо сами себи, својим ближњима, а на крају и Господу не може другачије да се опрости него кад дођемо и кажемо пред свештеником све оно што нас мучи и отерећује, када исповедимо све оно што нас одвлачи од Господа. Исто тако, требало би да постимо, да се сабирамо и молимо Богу на светим литургијама, да долазимо у што већем броју и да се кроз то сабрање радујемо једни другима, јер само кроз ту радост можемо бити истински сведоци и проповедници светлог Васкрсења Христовог.

Христос је ходио међу нама и био по свему исти као и ми, осим по греху. Прихватао је и волео сваког човека, а особина која му је код људи била најмрскија било је лицемерје. И данас тако постоје они који глуме да су нешто што нису, они који глуме да су хришћани, а немају љубави према својим ближњима, па самим тим нити према Богу. Ако немамо те љубави према другима, све нам је друго узалуд, џабе нам је вера и сав труд, ако љубави немамо како према пријатељима, тако чак и према непријатељима нашим, јер је то оно на шта нас позива Јеванђеље.

Само тако се можемо уподобити Господу и заслужити онај највећи дар који нам је Он дао, а то је дар Васкрсења којим је побеђена смрт. Тај дар је све оно чему треба да тежимо, због чега смо створени и ка чему идемо“, поручио је Епископ далматински и пожелео свима да у радости дочекамо највећи од свих празника, празник светлог Васкрсења Христовог.

ЦВЕТНА НЕДЕЉА У ЗАДРУ

ЦВЕТНА НЕДЕЉА У ШИБЕНИКУ

Храм Светог Спаса у Шибенику данас (17. 4. 2022.) је био место молитвеног сабрања великог броја верника који су на Светој Архијерејској Литургији заједно прославили празник уласка Христовог у Јерусалим. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим позвао је све присутне да у ове дане када чекамо Васкрсење Христово следе мисао коју смо чули у данашњем Јеванђељу, а то је 'радујте се и опет се радујте'.

„Само кроз ту радост можемо бити истински сведоци Васкрсења и свега онога што ми проповедамо и чему се надамо, да ћемо кроз Васкрсење Христово и ми бити сапричасници свеопштега васкрсења које чекамо. Желим вам да до краја издржите у посту, да заједно дочекамо Празник над празницима и да се радујемо како сада, тако и онда када изађемо пред лице Господње“, поручио је Епископ Никодим.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У БРГУДУ

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У КНИНУ

Верни народ Книна и околине традиционално је Лазареву суботу (16. 4. 2022.) дочекао и молитвено прославио на Светој Архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим. Владика се обратио присутним верницима честитавши им овај велики празник и при том нагласио да смо као хришћани позвани да будемо радосни сведоци Васкрсења Христовог.

„Како каже апостол Павле, ако Васкрсења није било узалуд је проповед наша и вера ваша. Тај празник Васкрсења Христовог чека нас за недељу дана и то није обичан празник када се ми окупимо, окренемо јање, како је обичај код нас и офарбамо јаја, већ је то један догађај који је у свему реалан и који подразумева да је 'Бог тако заволео овај свет да је и Сина Свога Јединородног дао да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни'. Господ је дао Свога Сина који је, следећи вољу Оца, дошао у овај свет и постао у свему исти као ми, осим у греху. Управо од нас, људи међу којима је ходио и донео нам спасење, претрпео је мучења и на крају био разапет, да би Својом победом над смрћу унео у овај свет највећи дар који је Бог могао да да људима, благословио нас је могућношћу да васкрснемо и да и ми постанемо богови по благодати, иако по природи то не можемо бити.

Лазарева субота, коју празнујемо данас, посвећена је једном такође релном догађају, када је Господ Свог пријатеља Лазара васкрао након што је он четири дана лежао у гробу. То је још један доказ да је Богу све могуће, па и да нашу палу природу уздигне чак и онда када лежимо у гробу. Он је једини који од нас може да начини наследнике Царства Небеског, када дође тај тренутак да се са Богом гледамо лицем к лицу, а не више као у огледалу или загонеци. По мојој вери, драга браћо и сестре, Господ ће и тада дати свакоме од нас могућност да се спасе, па и онима који нису веровали у Њега за време свог земаљског живота. Даће и њима могућност да му одговоре на оно питање које је три пута постављао Петру који га се одрекао, 'љубиш ли ме' и ако одговор буде позитиван Бог ће их примити у своје наручје у коме ћемо се сви радовати једни другима“, поручио је Епископ Никодим и пожелео свима да успешно изнесемо овај пост и да празник Васкрсења Христовог прославимо у радости, здрављу и весељу.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Шибенски Храм Светог Спаса био је данас (10. 4. 2022.) место сабрања верног народа овога краја који је, уз свога Епископа, узнео молитву Господу на Светој Архијерејској Литургији.

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим обратио се окупљеним верницима речима Светог апостола Павла који каже да, када дође Царство Небеско и постанемо свесни постојања Господњег, не више као у огледалу или загонеци, него лицем к лицу, тада неће више бити ни Јудејца, ни Јелина.

„Апостол Павле каже да међу људима неће више бити никакве поделе, па тако ни она на вернике и невернике, већ ћемо сви бити једно у Господу. Исто тако, неће више бити ни Срба, ни Хрвата, ни Руса, Украјинаца, Американаца, већ ће постојати само човек који ће стати пред лице Господње и дати одговор за све оно што је радио док је био на свом ходочашћу кроз овај свет, на путу ка Царству Небескоме. Господ ће нас тада питати да ли смо Га волели, да ли нам је Он био центар живота и дародавац који нас милошћу Својом обасипа, а исто тако питаће и како смо се понашали према нашим ближњима, да ли смо били људи и љубили ближњега свога.

То не подразумева само нашу породицу и пријатеље, већ чак и оне који нас не воле и све оне којима нас је Бог благословио да будемо њима окружени, као и сву природу која са нама постоји на овоме свету. Он ће тражити да Му дамо одговор да ли смо поштовали те две највеће заповести и према нашем одговору ће нам судити и одлучити да ли ћемо бити они са десне стране, који ће наследити Царство Његово или ћемо бити они с леве стране, који ће отићи у вечне муке. Нама је дата могућност да кроз окупљања на светим богослужењима, уз рад и труд да живимо хришћански, заслужимо Божију милост и спасење и тако постанемо достојни наследници и деца светлости“, рекао је Епископ Никодим и пожелео да сви до краја издржимо дане поста и у радости дочекамо највећи празник Васкрсења Христовог.

НАВЕЧЕРЈЕ ГЛУВНЕ НЕДЕЉЕ И МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРУПИ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим, заједно са свештеницима и монасима Епархије далматинске, служио је јуче (9. 4. 2022.) повечерје пете недеље Васкршњег поста у манастиру Крупи. Том приликом сестра Ксенија пимила је монашке завете и чин схиме, а са њима и ново монашко име, Јустина.

„Једна наша сестра одриче се свега онога што је до сада имала у свету и постаје добар војник Христов са надом да ће наследити Царство Небеско као што су многи други оци и матере монашке радили у току свог живота, надајући се да ће бити они који ће лицем к лицу гледати самог Господа. Чули смо сада те речи које казују како монах треба да живи и да се подвизава у овом 'свету који у злу лежи' покушавајући да преброди сва искушења и дочека Други долазак Христов. У једној молитви се каже да треба посебно да пазимо, нарочито ми који смо примили ангелски чин, не само на то шта говоримо, већ и шта ћемо рећи, односно какав ћемо одговор дати управо Ономе коме смо се заветовали, да ли смо као људи и као монаси испунили све завете које нам је Црква прописала“, рекао је Епископ Никодим.

Он је истакао да центар живота свих нас треба да буде управо Господ Исус Христос, јер смо сви као хришћани позвани да будемо они који испуњавају свете речи и носе свој крст уз помоћ Господњу. Владика је поручио монахињи Јустини да се увек држи својих завета и да се угледа на Свету Марију Египћанку, која се дуго подвизавала са жељом да задобије Христа и да учествовањем у Светим тајнама Цркве постане оно на шта смо сви позвани, дете Царства Небескога.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕНКОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КНИНУ

У МАНАСТИРУ КРКИ ОДРЖАНА СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА

Редовна седница Савета Епархијског управног одбора Епархије далматинске одржана је јуче (19. 3. 2022.) у манастиру Крки. Након призива Светог Духа, чланови Савета имали су састанак у манастирској трпезарији. Као и обично, на дневном реду био је преглед рада Епархијског управног одбора у протеклој години, као и дискусија о плановима за текућу годину.

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У ЗАДРУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је данас (13. 3. 2022.) Свету Архијерејску Литургију у Задру. У својој беседи упућеној верном народу, Владика је истакао да смо се на овај дан окупили да прославимо једну од највећих победа Цркве која се десила у историји, успомену на 7. Васељенски сабор када је Црква прогласила победу православља над свим јересима које су постојале у првим вековима хришћанства.

„Поборници иконоборачке јереси говорили су да не треба да се клањамо светим моштима и иконама и да нигде не смемо да изобразимо лик Божији, већ да треба да их уништимо и Господа славимо на неки други начин. Наша Црква је одредила другачије, а то је да се ми, поштујући свете иконе и мошти, управо клањамо самом Прволику, тј. славимо Онога кога је сам Бог послао у овај свет, јер је 'толико заволео овај свет да је и Сина Свога Јединородног дао да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни'.

Та вера у Господа Исуса Христа који се оваплотио и постао Богочовек Исус Христос, како је то говорио Свети отац Јустин, у сву исти са нама, сем у греху, она треба да нас учи како да живимо свакога дана, да верујемо и да се саображавамо самом Господу и светима Његовим. То подразумева, драга браћо и сестре, да у сваком тренутку нашега живота, а посебно на светој Литургији треба да размишљамо о томе како ћемо се сјединити са Господом и да, док смо у светом храму, оставимо сваку животну бригу и мислимо само на Господа кога треба да примимо у наше срце и коме треба да се уподобимо.

На Светој Литургији ми постајемо удови једног Тела, постајемо чланови богочовечанскога организма и тада посебно треба да будемо они који свој живот предају Господу и да се молимо Богу да опрости грехе, не само нама, већ и свима другима и да сви ми заједно наследимо Царство Небеско. То је разлог због ког се ми овде окупљамо, а то је и разлог нашега постојања на овоме свету где само једни кроз друге можемо да задобијемо спасење и будемо достојни наследници свих оних хришћана који су вековима долазили у свете храмове и имали љубави чак и за непријатеље своје“, поручио је Епископ Никодим и додао да му је посебно драго што смо се данас окупили у овако великом броју.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КРКИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је данас (20. 2. 2022.) Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки. Овај молитвени скуп одликовала је још једна духовна радост, када је ђакон Дамјан Тешић рукоположен у чин презвитера.

У својој беседи након свете Литургије, Владика се осврнуо на данашње читање Јеванђеља и причу о блудном сину коју смо имали прилике да чујемо. „Чули смо данас како је један син узео део наследства од свога оца и отишао у земљу далеку, где је прокоцкао и пропио то своје богатство и остао без ичега. Да би преживео, он је прихватио да чува свиње, а како није имао ни за храну, са свињама је и јео, да би у једном тренутку схватио да негде има оца који га воли и који ће га, упркос свему, са љубављу прихватити. Чули смо да је тај отац, када је видео да му се враћа син о коме до тада ништа није знао, истрчао и прихватио га у наручје ништа не рекавши, а он му је рекао 'оче, згреших небу и теби'.

У овој причи о покајању видимо да је неизмерна љубав Божија, јер тај отац предствља Бога који воли овај свет, свакога човека и сваку изгубљену душу као своје дете. Тај Бог ће нас прихватити исто као отац из приче, без поговора и без питања, не питавши сина где је био, шта је радио, зашто је прокоцкао наследство. То је величина и милост Божија којом Он обасипа људски род, а кроз нас и сав овај свет, животиње, биљке и све оно што је створио. Таква љубав је неизмерна и непроцењива, она не пита и не поставља услове, него се даје и прихвата свакога. Тако прихвата и покајнике, какав је овај син из јеванђељске приче, који је схватио да је толико ниско пао да живи у каљузи попут свиње, односно да пребива у греху, али у свему томе ипак зна да негде постоји отац који га воли, да постоји Бог који га воли и да ће Он безусловно прихватити сваког грешника и примити га у своје наручје.

Ми бисмо, као људи, требали да следимо ову Христову причу, као једну од најлепших поука из Јеванђеља и као овај покајани син који је схватио да га отац воли, али и да он воли оца, да будемо ти који воле Господа и свесни су тога да су мали пред Њим и да се из греха не можемо извући, осим уз помоћ Божију. Црква је устројила да се ова прича чита управо у овим припремним недељама да би нас позивала да са покајањем тежимо ка Царству Небескоме и да уз покајање проведемо и Часни пост који нам полако долази, да се кроз њега припремимо и достојно дочекамо најсветлији и најрадоснији празник Васкрсења Христовога“, поручио је Епископ Никодим. На крају своје беседе, он је честитао новом свештенику данашње рукоположење и пожелео му да на многа и блага лета у радости служи Господу и кроз свој живот сведочи Јеванђеље.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СПЛИТУ

Њихова Преосвештенства Епископ нишки Г. Арсеније и Епископ далматински Г. Никодим служили су (13. 2. 2022.) Свету Архијерејску Литургију у Сплиту. Владика Арсеније нагласио је у својој беседи како му посебну радост и задовољство причињава што данас први пут служи у овом граду и овој светосавској цркви.

„Ове недеље које нас припремају за улазак у Васкршњи пост имају одређену јеванђељску тематику. Тако смо прошле недеље имали причу о царинику Закхеју који је желео да види Христа и попео се на дрво и био удостојен да сам Господ буде у његовој кући и да му опрости његова сагрешења, јер се он искрено покајао. У данашњој јеванђељској причи чули смо о царинику и фарисеју, где су цариници сматрани изузетно грешним међу јеврејским народом, јер су од њих узимали порез за римскога цара и често се тако неправедно богатили, док су фарисеји били учени и угледни људи који су добро познавали јеврејски закон и строго га се придржавали.

У храму јерусалимском ова двојица људи молили су се Богу и фарисеј је говорио 'хвала ти Боже што нисам као овај цариник и грешник', а цариник, свестан своје грешности, из дубине свога срца кајао се за све оно што је учинио и молио је Господа да му опрости грехе. Коме ће од ове двојице људи Господ опростити? Ономе који се искрено и од срца покајао и затражио опроштај за своја сагрешења. Господ је фарисеје називао окреченим гробовима, јер су се формално придржавали закона и пророка, али су друге људе око себе осуђивали и били лицемери. Таквим Господ сматра ове фарисеје, а царинике, односно грешнике, позива на покајање.

Из ове приче, као и из оне од прошле недеље, видимо колико је важно искрено, дубинско покајање и промена нашега живота. Црква је одредила да се ове јеванђељске приче читају уочи Васкршњега поста који јесте време нашега покајања и очишћења да бисмо тако достојно дочекали велики дан Васкрсења Христовога. Нека покајање овога грешнога човека буде свима нама пример, како би смо и ми, не осуђујући друге људе, већ гледајући у дубину свога срца шта смо ми учинили, искрено тражили од Господа опроштај“, поручио је Епископ нишки.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ЈОШ ЈЕДНА СЛАВА КРЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

У молитвеном сабрању и ове године на празник Света Три Јерарха (12. 2. 2022.) традиционално је обележена слава богословије чији су патрони ови врли светитељи. Манастир Крка био је поново место окупљања великог броја верника који су на овај дан учествовали у Светој Архијерејској Литургији уз Њихова Преосвештенства Епископе бихаћко-петровачког Г. Сергија, нишког Г. Арсенија, осечкопољског и барањског Г. Херувима и далматинског Г. Никодима.

Ученицима крчке богословије и присутним верницима том приликом обратио се Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије, честитајући свима овај велики празник, а ђацима њихову школску славу.

„У данашњем светом Јеванђељу Господ нам доноси једну велику истину у којој се сакрива порука о незалазној светлости која је сам Исус Христос. Ова прича о светлости која се излива на свет најпре нас подсећа на смену дана и ноћи, па тако доласком светлости почиње дан, а њеним одсуством свет обузима тама. Исто се дешава и доласком Господа који својим присуством даје овоме свету непролазну светлост, за коју апостол љубави рече 'и светлост се светли у тами и тама је не обузе'.  Када се та божанска светлост излије на човека онда добијамо оно што Господ назива 'светиљком која се не меће под суд, него на  свећњак да светли свима који су у кући'.

Христос, приликом изговарања ове благе вести, у својој чувеној беседи на гори, изабраном новом народу Божијем доноси закон у виду Мојсија који је у оно време узишао на гору како би са ње донео десет заповести. Тај закон не беше само упутство и препорука за живот, већ је то закон љубави Божије и то је та истина у којој се скрива целокупна историја људског спасења.

Догма о Светој Тројици која је искристалисана великим богословима и јерарсима Цркве говори о јединству Божијем које у духу данашњег Јевнђеља можемо описати као три светиљке које дају једну те исту светлост и енергију. Данас света Црква у лику ове светлости прославља три јерарха Цркве Христове, три човека, али и три сунца, три учитеља, свештеника који су и сами даром Духа Светога постали неугасива светлост. Ту светлост Господ је несебично даровао својим ученицима рекавши 'ви сте светлост свету', а  преко и њих свима нама који се у учимо речи Његовој и на тај начин сведочимо Бога који овакве велике и свете тајне даде људима. Сведочимо Га као будући јерарси, као богослови и теолози Цркве Божије уграђујући се у њене темеље и продужавајући мисију ових и других великих јерараха.

'Тако да се светли светлост ваша пред људма' наставља Господ указујући на то да се она из извора свих добара преко ових јерараха излива на људе. Та светлост обасјала је тројицу љубљених, Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог, те ова три архијереја постају три највећа светила која просвећују васељену зрацима догмата божанствених. Ова тројица научише васељену љубави Божијој, из њихових се уста непресушно изли медоточна река Божије премудрости и они призваше све нас у служење светлости, мудре послушности и љубави Божије. Ходећи њиховим стопама бивамо вођени духом истине, оним духом који је у умовима великих људи исписао догмате и установио Цркву Божију саветујући их како се учити у духу Тројичнога рекавши 'слушајте старешине своје и повинујте им се, јер они бдију над душама вашим као што ће одговарати за њих, да би то с радошћу чинили, а не са уздисањем'. Славимo животворну Тројицу у светлости божанској пројављену: Оца који се превечно рађа, светлост Сина који светли у тами и тама је не обузима и Духа Светога, оживотворавајућу силу тросунчаног божанства у векове векова“, поручио је Епископ Сергије.

Након свете Литургије ученици крчке богословије припремили си свечану академију чији је програм обухватао драмске и музичке комаде на радост и уживање свих присутних. Владика Никодим нагласио је да му је изузетно драго због данашњег сабрања које је наставак једне лепе и дуге традиције.

„Неки од нас који смо данас овде сећамо се како се прослављао данашњи дан пре више од 20 година и тада нас је Господ благословио својом благодаћу и народом који је долазио на ово свето место да заједно славимо име Божије и заблагодаримо Господу као што су то чинили и наши преци. Желим да поменем и Владику Фотија који је добрим делом заслужан за то што смо данас овде, што је ова школа након рата обновљена и који је и данас радо помаже и на томе сам му неизмерно захвалан. Хвала Богу да се и дан данас, 21 годину након што је богословија поново почела са радом, овде радо окупљамо и тако показујемо да нисмо остављени и заборављени ни од људи, нити од Господа.

Желим да се захвалим нашим драгим Владикама који су дошли из разних крајева да буду са нама и који увек драге воље помажу и показују љубав према овој школи. Често нам долазе и бивши ђаци и то нам је посебно драго, што им је ова школа остала у лепом сећању, јер сви треба да се ђачког доба сећају по најлепшим тренуцима. Благодаран сам и свим другим гостима који су дошли да са нама поделе овај дан и да се заједно помолимо Господу.

Прошле године је било 20 година од како је богословија обновљена, нажалост због пандемије нисмо били у прилици то да обележимо како доликује, али ћемо, ако Бог да, за  Преображење ове године прославити тај јубилеј“, најавио је Епископ далматински и додао да се нада да ћемо се на многа и блага лета посредством Духа Светога сабирати на овом светоме месту.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

На данашњој Светој Архијерејској Литургији (6. 2. 2022.) коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим, у чин ђакона рукоположен је Дамјан Тешић. Њему и његовој породици Владика Никодим је упутио искрене честитке и нагласио да је данашњи дан велика радост, не само за њих, већ и за нашу Епархију.

„Као што смо прочитали у молитвама на рукоположењу новог ђакона, он треба да се угледа на веру како Светог архиђакона Стефана који је живот провео проповедајући Јеванђељску реч, исто тако и на веру онога малога Закхеја о коме смо говорили на данашњој Литургији. Закхеј је био низак растом и није могао да приђе и види Господа од оних који су стајали испред њега и гурали се да Господу приђу, а на многе начине нису били достојни. То је Господ и показао тиме што је, иако га није познавао лично, Закхеја позвао именом рекавши да жели да дође у дом његов.

Многи су Господа осудили због тога, јер  је он био цариник, што је у то време било презрено занимање. Господ је зато и показао да не иде код оних који мисле да су савршени  и да су Му због тога ближи, већ код оних који се кају за све лоше што су учинили и свесни су тога да су мали пред Господом, као што је био Закхеј.

И ми бисмо требали да се угледамо на тог малога Закхеја и да будемо свесни да смо и ми пред Господом мали, али нас и поред тога Он воли. Бог није далеко ни од кога од нас и свакога од нас воли и жели да приступимо у Његову заједницу. У оном тренутку када се нађемо пред Господом и будемо у потпуности свесни Његовог постојања и ми који у Њега верујемо и молимо се за милост Његову, а и они који не верују, Он ће нас питати само једно питање, а то је: волиш ли ме, исто као што је питао и апостола Петра након што Га се он три пута одрекао“, рекао је Епископ Никодим и пожелео оцу Дамјану да добру трку истрчи и наследи Царство Небеско, јер је то највећа награда за све нас који пребивамо у овом свету.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ АНТИМИНСА У МАНАСТИРУ КРКИ

СВЕТИ САВА У БИОЧИЋУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У СПЛИТУ

Света Литургија у Парохији смилчићкој

Света Литургија у Парохији смилчићкој у Недељу 32. по Духовима и додела светосавских пакетића за наше најмлађе парохијане.

Слава Богу мало их је спречених било да присуствују и да поделе с нама стихове које су научили у част Св. Оца нашег Саве.

Још једно хвала нашим дародавцима на молитвеницима, кесама за пакетиће и средствима с којима смо обезбедили деци овогодишње дарове.

Слава Богу за све и на свакоме, АМИН!!!

СВЕТИ САВА У КИСТАЊАМА

СТРИП ПОСВЕЋЕН СВЕТОМ САВИ

 

СВЕТИ САВА У БЕНКОВЦУ

САВИНДАН У ПАЂЕНАМА И ЕРВЕНИКУ

СВЕТИ САВА У МАНАСТИРУ ЛАЗАРИЦИ

СВЕТИ САВА У БИСКУПИЈИ

САВИНДАН У ПАРОХИЈИ ЂЕВРСАЧКОЈ

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У СПЛИТУ

На дан посвећен првом српском Архиепископу, просветитељу и заштинику деце и сиромашних, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим служио је Свету Архијерејску Литургију у Сплиту. Верни људи сплитског краја традиционално су се окупили како би уз свог Епископа одали почаст и узнели молитве највећем светитељу из нашега рода, Светом оцу Сави.

Владика Никодим поздравио је у својој беседи све присутне и истакао важност овог празника који одувек има посебно место у срцима православних Срба. Светосавски завет у нашем народу и данас живи, а наши људи, где год да су у белом свету, овај празник поштују и свечано обележавају.

Са најлепшим жељама, Епископ Никодим је честитао сплитским верницима храмовну славу, пожелео им свако добро од Господа и да се из године у годину настави традиција овога светог сабрања.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КНИНУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЗАДРУ

СЛАВА КАПЕЛЕ СВЕТОГ САВЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

БАДЊЕ ВЕЧЕ У БИОЧИЋУ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У МАНАСТИРУ КРКИ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У МАНАСТИРУ СВЕТЕ НЕДЈЕЉЕ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У МАНАСТИРУ ЛАЗАРИЦИ

БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ У ПАРОХИЈИ ОБРОВАЧКОЈ

БАДЊИ ДАН У ПАРОХИЈИ СМИЛЧИЋКОЈ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У БЕНКОВАЧКОЈ ПАРОХИЈИ

БОЖИЋ У МАРКОВЦУ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У КИСТАЊАМА

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ НА ЖАГРОВИЋУ

БОЖИЋ У СКРАДИНУ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ПАРОХИЈИ ПАЂЕНСКОЈ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У 1. КНИНСКОЈ ПАРОХИЈИ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ИМОТСКОМ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ЗАДРУ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ЂЕВРСАЧКОЈ ПАРОХИЈИ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ВРЛИЧКОЈ ПАРОХИЈИ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У СПЛИТУ

БОЖИЋ У ШИБЕНИКУ

БАДЊЕ ВЕЧЕ У ШИБЕНИКУ

Вечерња служба у шибенском Саборном храму (6. 1. 2022.) окупила је велики број верника из Шибеника и околине који су у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику желели да крену заједничком молитвом уз Његово Преосвештенство Епископа далматинског Г. Никодима.

Владика Никодим том приликом им се обратио честитавши свима данашњи празник и увео нас у прославу Рождества Христовог најрадоснијим од свих поздрава – Христос се роди!

„Данас смо се сабрали, драга браћо и сестре, да бисмо се радовали, као што се каже у песмама које ћемо ових дана слушати – Христос се рађа, славите! Ми, хришћани, смо позвани на то да се радујемо и да прослављамо ту тајну највећу од свих којом нас је сам Бог благосовио, јер је Он 'толико заволео овај свет да је и Сина свога Јединороднога дао да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни'. Једно од лица Свете Тројице, Бог Син, се вољом Очевом оваплотио од Марије Дјеве која је у име свих нас пристала да у своју утробу прими самога Бога, да на тај начин постане већа од небеса, зарад нас и нашега Спасења и тако буде мајка, како самога Бога, тако и свих нас.

Тај Бог је, како је говорио отац Јустин Ћелијски, Богочовек Исус Христос, дошао на овај свет и унизио себе, да би нас узвисио. Зато ми треба да ценимо Његову жртву и да се трудимо да Му се уподобимо, да живимо са Христом, по Христу и у Христу и тако постанемо мала браћа Христова. То можемо постићи само ако се окупљамо при нашим светим храмовима и трудећи се да учешћем у Светим Тајнама достигнемо ту меру савршенства Христовога и постанемо деца Божија“, рекао је Епископ Никодим. На крају своје беседе он је пожелео свима срећне Божићне празнике и нагласио да је Божић дан када нико није сам, јер се у нашим молитвама и светима храмовима има места за свакога.

Српска Православна Црква својој духовној деци о Божићу 2021. године

ПОРФИРИЈЕ

по милости Божјој

православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим aрхијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

„Слава на висини Богу и на земљи мир,
међу људима добра воља“ (Лк 2, 14)

Драга наша децо духовна,

Знамо да је рођење Витлејемског Богомладенца средиште историје света и да се на спасењу рода људског у Господу Исусу Христу заснива хришћански венац вредности. Рођење Богочовека надилази и само стварање света, јер је човек доласком Божје Светлости у свет, под сводовима скровите пећине крај Божјег града Јерусалима, обасјан могућношћу вечнога живота. У Светлости која је засветлела у тами и коју тама није обузела (Јн 1, 5) процвале су хришћанска култура и цивилизација. Нови Адам заменио је старога како би Дух Свети кроз Њега обновио свеколику творевину. „Ко је у Христу, нова је твар”, кличе Апостол Павле, „старо прође, гле, све ново постаде!” (2 Koр 5, 17). У том духу Јеванђелист Јован нам благовести да је све постало кроз Логоса Божјег (Јн 1, 1-3) који је узео на Себе људску природу и тако обновио заједницу Бога и човека, учинивши да завет у њеном средишту постане вечан.

Љубав је, браћо и сестре, исконски покретач свих догађаја у историји спасења, а поготову у доласку Божића, малог Бога у свет, тако да ми лепоту и снагу данашњег Празника можемо само чистом љубављу доживети. Покренут љубављу, Бог је створио свет и човека. Он је, њоме вођен, сишао међу нас, учинивши да човечанско у своја недра прими божанско, као и да нетварно у себе привије пропадљиво. У свеколикој мудрости Светих Отаца Цркве издваја се средишња нит о томе да је Син Божји постао један од нас како бисмо ми благодаћу постали оно што је Он. Љубав Божја учинила је да створени свет у Богочовеку Христу не буде надвладан ни разорен божанском силом, него да идући уским путем Господњег смирења буде исцељен и спасен. Зато је у данашњој празничној радости важно да схватимо да нас рађање Богочовека у скромној витлејемској пећини позива на праву љубав, прожету искреним осећајем братства међу људима. Одатле и празнична радост треба да буде храњена племенитошћу нашег хришћанског сведочанства, љубављу која је вођена старањем о другима, а не себичним илузијама заједништва које глобална култура, нарочито у ове празничне дане, користи у комерцијалне сврхе, не доносећи тиме прави мир и сушту радост. Приђимо, дакле, једни другима пролазећи кроз смирење витлејемске пећине и осетимо да се Син Божји родио не би ли нам показао да смо потребни једни другима, Бог човеку и човек Богу, пријатељ пријатељу и род роду, свако свакоме, јер једни без других не можемо! Не оптерећујмо се питањем ко нам је све ближњи, него се уместо процене онога шта нама други чине запитајмо коме смо ми ближњи и шта за друге ми чинимо. Будимо, дакле, ближњи свакоме на кога смо упућени по мери љубави Христове.

Заживи ли ово начело љубави у нама, ми ћемо у свету који дубоко вапи за љубављу зачети клицу спасења и однеговати је. Праве и вечне љубави нема без Христа Спаса у коме су се среле и вечно сјединиле Божја љубав према човеку и човекова љубав према Богу. Мисао Светог Јустина Ћелијског да једино љубав мирише на бесмртност, јер мирише на Бога одјекује јеванђелском снагом. Она нас поучава могућности богопознања и вечног живота у љубави Христовој. Запоставимо ли у себи љубав Христову, падамо у трагичан безизлаз, а обнављамо ли је трудом и благодаћу, успињемо се ка пуноћи живота. У њој је извор духовне радости и источник непоколебиве моралне храбрости у тешким животним искушењима.

То је од давнина познато нашем народу, који у ове радосне дане оживљава обичај мирбожења. У породици и суседству, међу сродницима и на радном месту, свуда где се налазимо, измирење са Богом и ближњима прати исконски поздрав – Мир Божји, Христос се роди! Тиме се међу нама дивно пројављује библијско пророчанство великог Исаије: „Јер нам се роди дете, син нам се даде… и име ће му бити: дивни, саветник, Бог силни, отац вечни, кнез мирни” (Ис 9, 6). Помолимо се зато у ове благословене дане Господу и Цару мира (Јев 7, 2) да угаси непријатељства међу народима, да спасе људе широм васељене и да нам свима буде милостив и човекољубив како бисмо се показали достојним наших предака по телу и духу, достојним благослова обећаног нам од древних пророка и датог нам у Богочовеку Христу.

И док се наши погледи у ове празничне дане молитвено срећу, у нашим срцима тиња осећај да нам радост није потпуна. Рођење Христа Спаса славимо у свету испуњеном страхом и немирима, атмосфером неразумевања, неповерења и нетрпељивости, све до искључивости проистекле из узнапредовале културе себичности и представљања индивидуализма; у суштини врхунских вредности глобалног потрошачког менталитета. Поред тога, у свету сталних промена, у којем се једино не одступа од страха за губитком животне сигурности, данашњем човеку као да суштински не помажу ни достигнућа у медицини, индустрији и технологији. Чини се да људско друштво у основи више није исто, јер научно–технички доприноси под утицајем информационих технологија теже да промене начин општења међу људима повећавајући њихову отуђеност и усамљеност. Довољно је осетити несигурност код лечења основних болести, па да страх добије крајњи егзистенцијални вид.

Све то говори о атмосфери коју је заиста пророчки описао наш нобеловац Иво Андрић рекавши да стварна и највећа опасност није у опасностима које нам заиста прете, него у страху који је у нама. Богомладенац Христос изгони тај страх из нас, о чему сведочи Његов љубљени ученик Јован: „У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх напоље; јер је у страху мучење, а ко се боји, није се усавршио у љубави“ (1 Јн 4, 18). А пре Апостола љубави, у Старом Завету записана је порука која обједињује многе друге: „Не бој се, јер сам ја с тобом; не плаши се, јер сам ја Бог твој; укрепићу те и помоћи ћу ти, и подупрећу те десницом правде своје” (Ис 41, 10). Стога одговор на стање које нас данас тишти треба тражити у речима које је Господ Христос упутио ученицима пред Своје страдање: „У свету ћете имати жалост; али не бојте се, ја сам победио свет” (Јн 16, 33). Радујмо се, стога, браћо и сестре, јер нам у Божићу долази Победник! Отклонимо сенку страха упркос тешкоћама и са чврстом вером у Бога прославимо рођење Богочовека, чије нас новозаветно име Емануил крепи моћним дословним значењем његовим – са нама је Бог (Ис 7, 14).

У празничној радости Божићног дана, са нарочитом пастирском бригом и одговорношћу упућујемо очинске поздраве и молитве за наше сестре и браћу у отаџбини и расејању, где год да живе православни Срби, а посебно онима на Косову и Метохији, нашој духовној и националној колевци. Ми им поручујемо да знамо за њихова искушења која још увек трају, али да је њихова Мајка Црква све досад била уз њих и да ће увек бити. Данас смо духовно и молитвено са свима вама на свакоме месту вашега живљења. Сваки православни дом постаје мали Витлејем у којем нас прожима смисао бадњака и топлина сламе, у којем заједно певамо узвишену песму: „Рођење твоје, Христе Боже наш, обасја свет светлошћу разума…”

Божић данас са изузетним поштовањем и захвалношћу честитамо свим лекарима и здравственим радницима, за које узносимо молитве Богомладенцу Христу! Молимо се и за болне да што пре оздраве и да зараза која је напала свет прође! Молимо се и да ми, православни хришћани, више не страхујемо за своје животе и да не устукнемо пред опасностима које собом носи болест изазвана ширењем вируса, него да имамо чврсто поверење у Бога, истинског Лекара душа и тела наших, као и да нас осећај страха, подстакнут препоручиваном „социјалном дистанцом”, не омете у чињењу онога што је на корист наших ближњих и заједнице којој припадамо у сваком погледу: духовном, породичном, пословном... За нас православне хришћане трајно важи поука: „Видео си лице брата свога, видео си Бога свога”. Она је скована вековним испитивањем наше боголике природе, увек окренуте општењу са Богом, браћом и сестрама, и са свеколиком природом. Црква стога позива да се за време трајања пандемије сви придржавају разумних мера и препорука влада и других надлежних институција у државама и областима у којима живи наш народ, али исто тако она подсећа све и свакога на избегавање искључивости и поштовање људске слободе као најузвишенијег и највреднијег Божјег дара данога човеку. Имајући на уму позив Апостола Павла: „Стојте, дакле, чврсто у слободи којом нас Христос ослободи, и не дајте се опет у јарам ропства ухватити” (Гал 5, 1), останимо слободни, али ништа мање одговорни, чувајући и друге и себе.

Суочавајући се тако са глобалном претњом од вируса корона, најпре схватимо да је човек створен да у овоме свету делује као једини прави чинилац стабилности и опстанка. У зависности од употребе своје слободне воље може бити и једини реметилачки чинилац, једини прави вирус. Својом интервенцијом у људску природу и насиљем над творевином у целини човек ремети величанствени склад свега што је Бог створио. У том смислу, вирус корона, као и сваки други вирус, само је одраз несагледиво дубљег проблема. Према томе он је, поред осталог, израз педагошке опомене човеку да се врати заповестима Божјим, јер када се од природе отима и када се не живи у сагласју са поретком који је Бог установио, она престаје да бива нашим мирољубивим стаништем. Она дуго памти и трпи неправду, али пре или касније узвраћа ударцима. Природу, дакле, морамо поштовати, неговати и чувати као највреднији дар Божји.

Смисао Божића састоји се управо у томе да нам је Богомладенац Христос у догађају Свога чудесног рођења једном за свагда пружио могућност исцељења од нашег деловања налик вирусу и опет јединствену могућност исцељења нашег односа са Богом, творевином и људима. Будимо зато трезвени у вези са тим, ослушкујући шта нам у светлости Празника говоре стихови великог светитеља и црквеног песника Јована Дамаскина: „Небо и земља данас, као што је пророковано, нека се обрадују! Анђели и људи нека духовно светкују! Јер Бог се јави у телу онима који седе у мраку и сенци, родивши се од жене. Пећина и јасле Га прихватају, пастири чудо разглашавају, мудраци са Истока у Витлејем даре доносе, а ми, недостојним устима, угледајући се на анђеле, хвалу му одајмо: Слава на висини Богу, а на земљи мир!”

Срећан вам и Богом благословен овај дан у који нам се роди Спас и Избавитељ Христос Господ! Са овим жељама и молитвама Богомладенцу Христу Ми вам као целом саборном црквеном телу и опет као појединцима желимо свако истинско добро у Новој 2022. години.

Зато вас све поздрављамо радосним Божићним поздравом:

Мир Божји – Христос се роди!

Дано у Патријаршији српској у Београду, о Божићу 2021. године.

Ваши молитвеници пред Богомладенцем Христом:

Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки
и Патријарх српски ПОРФИРИЈЕ
Митрополит дабробосански ХРИЗОСТОМ
Митрополит црногорско-приморски ЈОАНИКИЈЕ
Епископ шабачки ЛАВРЕНТИЈЕ
Епископ сремски ВАСИЛИЈЕ
Епископ бањалучки ЈЕФРЕМ
Епископ будимски ЛУКИЈАН
Епископ банатски НИКАНОР
Епископ новограчаничко-средњезападноамерички ЛОНГИН
Епископ канадски МИТРОФАН
Епископ бачки ИРИНЕЈ
Епископ британско-скандинавски ДОСИТЕЈ
Епископ жички ЈУСТИН
Епископ врањски ПАХОМИЈЕ
Епископ шумадијски ЈОВАН
Епископ браничевски ИГЊАТИЈЕ
Епископ зворничко-тузлански ФОТИЈЕ
Епископ милешевски АТАНАСИЈЕ
Епископ диселдорфски и немачки ГРИГОРИЈЕ
Епископ рашко-призренски ТЕОДОСИЈЕ
Епископ западноамерички МАКСИМ
Епископ горњокарловачки ГЕРАСИМ
Епископ источноамерички ИРИНЕЈ
Епископ крушевачки ДАВИД
Епископ славонски ЈОВАН
Епископ аустријско-швајцарски АНДРЕЈ
Епископ бихаћко-петровачки СЕРГИЈЕ
Епископ тимочки ИЛАРИОН
Епископ нишки АРСЕНИЈЕ
Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички КИРИЛО
Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске СИЛУАН
Епископ далматински НИКОДИМ
Епископ осечкопољски и барањски ХЕРУВИМ
Епископ ваљевски ИСИХИЈЕ
Епископ будимљанско-никшићки МЕТОДИЈЕ
Епископ захумско-херцеговачки ДИМИТРИЈЕ
Викарни Епископ моравички АНТОНИЈЕ
Викарни Епископ ремезијански СТЕФАН
Викарни Епископ топлички ЈЕРОТЕЈ
Викарни Епископ хвостански ЈУСТИН
Викарни Епископ мохачки ДАМАСКИН
Викарни Епископ марчански САВА
Викарни Епископ хумски ЈОВАН

ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА:

Архиепископ охридски и Митрополит скопски ЈОВАН
Епископ полошко-кумановски ЈОАКИМ
Епископ брегалнички МАРКО
Викарни Епископ стобијски ДАВИД

 

 

 

 

 

АПЕЛ ЗА ОБНОВУ КРОВА
МАНАСТИРА КРКЕ

 

 

::..::


Преображење 2015
Манастир Крка

 

::..::

ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

::..::

КАЛЕНДАР

ЧАСОПИСИ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

::..::

Description: F:\MOVIE\web\Images\e-knjige\eknjige_small.jpg


Е-књиге
Епархије далматинске

 

 ЈАСЕНОВАЦ
НАЈСТРАШНИЈИ ЛОГОР СМРТИ

::..::

Description: F:\MOVIE\web\Images\Ikone\Andrej-rubljov_small.jpg

ЕПАРХИЈСКА РАДИОНИЦА

::..::


 
Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\spc.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\link150.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\hilandar.jpg

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\odbor.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\verujem.jpg

Description: Projekat Rastko

Description: Svetosavlje.org

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\BANER_pravoslavljec.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\zhh.jpg

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\podvorje.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\logo-mk.jpg

 


Description: F:\MOVIE\web\Images\Animation\wallpapers.gif
WALLPAPERS

 

 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2021. ГОДИНЕ
 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2020. ГОДИНЕ
 
 
 
 
 
 
 


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2011. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2010. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2009. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2008. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2007. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2006. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2005. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2004. ГОДИНЕ

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio