ГОДИНА 2004.

ГОДИНА 2005.

ГОДИНА 2006.

ГОДИНА 2007.

ГОДИНА 2008.

ГОДИНА 2009.

ГОДИНА 2010. 

ГОДИНА 2011.

ГОДИНА 2012.

ГОДИНА 2013.

 

   

 

ПРИЛОЗИ ЗА НОВИ МАРТИРИЈУМ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ  ЦРКВЕ И ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

      ГОДИНА 2013.

ПРОВАЛА У ХРАМ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У КНИНУ

Храм светог Георгија у Книну, по ко зна који пут, био је мета провалника. У недељу (14.4.2013.) пронађена су оштећена врата. О овом немилом догађају обавештена је полиција која је дошла и извршила увиђај. Надамо се да ће починитељи бити пронађени и адекватно санкционисани.   

Oбијена братска кућа
код храма светога Ђорђа у Книну

По други пут у току ове седмице храм светог великомученика Георгија је мета насилника, овога пута пљачкаша. Наиме, у јутарњим часовима, 5.1.2013.године затечена је обијена братска кућа у порти храма. Из братске куће однешена је пећ на дрва и цијеви. Пећ није била мала, а и тешка је, тако да сматрамо да је била потребна већа физичка снага да би била изнешена из куће са стрмим степеницама, те свакако то нису могла учинити дјеца, а нарочито не појединац. Вриједност пећи износи око 350€. О том догађају обавијештена је полиција и извршила увиђај.

Description: F:\MOVIE\web\Images\P1.jpg

ОСКРНАВЉЕНО ГРОБЉЕ У КНИНУ

Дана 2.1.2013.године (сриједа) у послеподневним часовима, негдје око 16.00.часова, оскрнављено је гробље код храма светог великомученика Георгија у Книну. Оштећена су многа гробна мјеста, споменици, крстови, полупане вазне са цвијећем и разбацано по гробљу. Починиоци нису презали, да усред бијела дана почине такво недјело. Нажалост, храм и гробље често, боље рећи перманентно су мета вандализма, те се питамо докле ће ово трајати. Полиција је обавијештена о том немилом догађају и извршила је увиђај. Како смо информисани четворица су затечена на гробљу или код гробља у моменту доласка полиције, негирајући да су то они починили?! Надамо се, да ће починиоци бити пронађени и да ће се према њима примјенити адекватне законске мјере.

Description: F:\MOVIE\web\Images\P1.jpg

ПОНОВО ПРЕТЊЕ СРПСКОЈ ЦРКВИ
„Биће срушена U“

Да је у задарском крају и даље тешко стање за СПЦ и Србе повратнике говори најновија чињеница, да су непознати вандали на улазу у тек обновљену цркву светог Георгија у Смоковићу, на свежем бетону написали претњу: „Биће срушена U“. Задарски свештеник, прота Петар Јовановић је овај небивали случај пријавио полицији, која трага за починиоцима овог злодела.

Црква светог Георгија у Смоковићу (1567. година), је већ доживела једну трагедију, пошто је у недавном трагичном рату (1991-1995) минирана и срушена до темеља. Хвала Богу и светом Георгију, она је прилозима верника смоковићког краја, који су прогнани и тренутно се налазе широм света, обновљена. Црква светог Георгија је регистрована као културно добро и под заштитом је Завода за заштиту споменика из Задра. Међутим, и та чињеница изгледа вандалима не значи ништа, јер се они заслепљени мржњом руковде девизом да све што је српско мора бити уништено.

 

 

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio