ГОДИНА 2004.

ГОДИНА 2005.

ГОДИНА 2006.

ГОДИНА 2007.

ГОДИНА 2008.

ГОДИНА 2009.

ГОДИНА 2010. 

ГОДИНА 2011.

ГОДИНА 2012.

 

   

 

ПРИЛОЗИ ЗА НОВИ МАРТИРИЈУМ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ  ЦРКВЕ И ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

   ГОДИНА 2005.

 

    18. 04. 2005. год.

 

    ПРОВАЉЕНА ВРАТА НА ПОКРОВСКОЈ ЦРКВИ У КНИНУ

 

    У ноћи између 18. и 19. априла 2005.г. проваљена  су врата на цркви Покрова Пресвете Богородице у Книну. Полиција је направила увиђај и за сада починитељ  није пронађен. Овај храм је стална мета вандала. У посљедних годину дана три пута је обијан. На храму су у више наврата исписивани фашистички симболи.

 

    19. 05. 2005. год.

 

    КОД ОБРОВЦА УБИЈЕН СРБИН, А У ГРАЧАЦУ ГРАФИТИ «СРБЕ НА ВРБЕ»

 

    У селу Карин код Обровца, 19. маја 2005. године, пронађено је тело закланог мртвог старијег човека српске националности. На телу су видљиви трагови насиља, саопштила је задарска полиција.

 

    Потпредседник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ и посланик у Хрватском сабору г. Милорад Пуповац изјавио је касно синоћ да се ради о «политички мотивисаном убиству», које се догодило непосредно након локалних избора, јавља дописник СРНЕ из Загреба.

 

    "То  је само један од трагичних примјера, који показују да су локални недјељни избори у Хрватској протекли у толерантној атмосфери, али да је одмах након њих почела нова хајка на Србе", рекао је Пуповац гостујући на Хрватској телевизији.

 

    Он  је навео да почетак «хајке на Србе» потврђују и нови графити у Грачацу, у Лици, «Србе на врбе» и велика слова «У» са кукастим крстовима.

 

    Пуповац је истакао да Хрватска Демократска  Заједница у Книну покушава да окупи све хрватске странке у  стилу «сви Хрвати против Срба» како би СДСС, који је у тој општини победник на изборима са освојених 35 одсто гласова, био спрен да партиципира у будућој локалној власти.

 

    Потпредседник СДСС-а је то оценио покушајем слабљења владе премијера Иве Санадера, кога је позвао да «размисли о порукама који се тиме шаљу».

»Ако се Србима и СДСС-у и десет година након «Олује» отворено каже да се «са њима не може», онда је то забрињавајућа порука тим више што је СДСС једна од најјачих Санадерових карата за пут у Европу», рекао је Пуповац.

 

    22. 05. 2005. год.

 

    ПОНОВНИ НАПАДИ НА ЦРКВУ

 

    У ноћи између 21. и 22. маја 2005.г. у Врлици је обијена црква Светог оца Николаја и с цркве скинута и запаљена црквена застава коју је надлежни свештеник поставио поводом славе храма.

 

    Полиција  је направила увиђај и непознати  починиоц још увијек није пронађен.

 

    Ових  дана су учестале провокације према  свештеницима. Приликом проласка кроз Кистање вређан је игуман манастира Крке Герман и група богослова која је с њим била у аутомобилу. Да ситуација буде још гора вређан је од стране људи који су бесправно заузели манастирску имовину. Православни Срби у Далмацији су због последњих неколико догађаја узнемирени, али се надају да ће власт смирити оне који не желе добро ни себи ни другима.

 

    28. 05. 2005. год.

 

    ВЕРБАЛНИ  НАПАДИ И ПРЕТЊЕ ПРАВОСЛАВНИМА У ДРНИШУ

 

    У суботу, 28.05.2005. године,у поподневним  часовима,у Дрнишу су вербално нападнута  двојица православних Срба, док су уређивали порту храма Успења Пресвете Богородице.

 

    Наиме, станари сусједне стамбене зграде су почели да их вријеђају уз пријетње, под изговором да им смета бука коју узрокује косачица за траву. Двојица  наведених Срба су,у страху за своју  сигурност,престали са започетим послом и отишли да о томе обавјесте надлежног свештеника,који је отишао и обратио се станарима те зграде упитавши их када могу да раде а да то њима не смета, на што је добио одговор:никад.

 

    Сат времена након тога свештеник  је отишао у свети храм да би звонима  позвао вјерни народ на сутрашњу Литургију, након чега су услиједили вербални напади и увреде упућене свештенику.

 

    19. 07. 2005. год.

 

    НОВИ  НАПАДИ НА ПРАВОСЛАВНЕ СРБЕ У ДАЛМАЦИЈИ

 

    У току ноћи 19. 07. 2005. године двојица непознатих младића напли су кућу породице Медић  у Островици код Бенковца. Приликом тог напада, који ничим није био изазван, тешке телесне повреде су задобили браћа Чедо и Мирко Медић из Островице.

 

    Овај  случај у Островици узнемирио  је православне Србе бенковачког  краја, јер је мотивисан верском  и националном мржњом према Србима.

 

    13. 08. 2005. год.

 

    ПОНОВНО ЗЛОКОБНИ НАТПИСИ  НА ЗИДУ ПОРТЕ ЦРКВЕ  УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ИМОТСКОМ

 

    Дана 13. августа 2005. године осванули су графити  на зиду порте православне цркве  Успења Пресвете Богородице у Имотском, са злокобним порукама: «АНТЕ СВИ СМО ЗАТЕ» и «ОЈ ГЛАВИНО ПУНА СИ СРБА НЕ БРИНИ ГЛАВИНО ИМА ЈОШ ВРБА».

 

    Појаву  ових злокобних графита надлежној  Управи полиције сплитско – далматинске  жупаније пријавио је отац Ђорђе Кнежевић, свештеник у Имотском.

 

    Надлежни  свештеник са верним народом је забринут због поновног појављивања графита са оваквим порукама.

 

    29. 09. 2005. год.

 

    БРУТАЛНИ  НАПАД НА СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЕПИСКОПИЈУ У ШИБЕНИКУ

 

    Дана 29. септембра 2005. године у 21.30 сати већа група људи прескочивши ограду упала је у двориште српске православне Епископије далматинске и узвикујући: Уби Србина! Србе на врбе! развалила је улазна врата на згради Епископије и демолирала све што је нашла пред собом - сто, клупе, прозоре...

 

    Пошто је из Епископије позвана полиција, нападачи су се у међувремену разбежали, после чега је патрола Полицијске управе шибенско-книнске жупаније направила увиђај.

 

    О овом небивалом догађају и скандалу, и најгрубљем нападу, те покушају линча  особља Православне Епископије далматинске  хитно је обавештено Министарство Унутрашњих послова Р. Хрватске у Загребу, као и амбасадор Србије и Црне Горе г. Милан Симурдић, а потом и Свети Архијерејски Синод у Београду.

 

    30. 09. 2005. год.

 

    ЗВАНИЧНО  САОПШТЕЊЕ ЕПИСКОПА ДАЛМАТИНСКОГ Г.Г. ФОТИЈА ПОВОДОМ НАПАДА НА ЕПИСКОПСКУ РЕЗИДЕНЦИЈУ

 

    (29.09. 2005. г.) У ШИБЕНИКУ

 

    Синоћни напад на Епископску резиденцију  у Шибенику изазвао је велико огорчење православног народа, свештенства и  монаштва Епархије далматинске. Псовке, увреде и претње које свакодневно доживљавамо на улицама наших градова и села, сматрали смо и сматрамо изолованим инцидентима чији су виновници неодговорни појединци. Оно што код свих нас изазива неспокојство јесте чињеница да нико од извршилаца других, далеко тежих, недела – убистава, физичких напада на чланове наше заједнице и на свете храмове, бацања бомби на зграде – није откривен нити кажњен. Надамо се да се неће поновити исто и у случају бруталног насртаја на зграду Епископије у самом центру Шибеника.

 

    Овај  напад нас је поготову ожалостио, јер је уследио само неколико сати после разговора Његове Светости папе Бенедикта XVI са председником Србије г. Борисом Тадићем и јеванђелских речи мира и љубави, изречених том приликом. Не сумњамо да ће Римокатоличка Црква у Хрватској са највишег места осудити ово недело и претходна недела.

 

    Овом  приликом позивамо све православне  вернике да остану смирени, да се врате  свакодневном животу и раду, да имају  поверење и да у свему сарађују са надлежним властима.

 

    Користимо прилику да још једном позовемо избегле  Србе Далматинце да се врате у своје  домове и на своја прадедовска  огњишта и да дају свој пуни допринос стварању нове хрватске државе којој  ће овакви случајеви кршења људских  и верских права или угрожавања саме светиње живота због верске и националне припадности бити незамисливи.

 

    На  крају напомињемо да су Његова Светост  Патријарх српски г. г. Павле и  Свети Архијерејски Синод од Владе  Хрватске више пута захтевали да храмови  и други важни објекти Српске Православне Цркве буду заштићени од оваквих напада. Овај захтев понављамо још једном у нади да ће Влада Хрватске, после најновијег напада, схватити тежину ситуације. Јер, да полиција није, макар и са закашњењем, стигла, не сумњамо да би починиоци остварили своје далеко радикалније намере.

 

    03. 10. 2005. год.

 

    ОДГОВОР ЕПИСКОПА ДАЛМАТИНСКОГ Г. ФОТИЈА НА ПИСМО  ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ  ХРВАТСКЕ Г. СТЈЕПАНА МЕСИЋА

 

    Поштовани господине Председниче,

 

    У своје име и у име Епархије далматинске најсрдачније се захваљујемо на Вашем писму подршке и разумевања, поводом напада на зграду наше Епископије у Шибенику.

 

    Ваше  писмо, а посебно Ваш одлучан  став по питању овог немилог догађаја, нама, нашој Цркви и верујућем  српском народу уливају поверење и враћају наду у миран и достојанствен живот у правној, демократској и европској Републици Хрватској.

 

    С друге стране, ми се молимо Богу за оне, који су без икаквог разлога напали на нас и нашу Епископију и у  свом срцу не гајимо ни најмању мржњу  према њима, јер нас Јеванђеље  коме служимо позива да будемо светлост овога света и град који на гори стоји.

 

    Ми  се надамо, да овај немили догађај неће оставити трајније последице ни у  душама наших верника, већ да ћемо и ово, уз Божију помоћ, искористити  на сопствено духовно добро.

 

    Такође се надамо, да ће правовремена интервенција надлежних институција Републике Хрватске допринети владавини закона, правде и слободе, без којих нема уласка у породицу културних европских народа, па самим тим ни остварења највиших достигнућа европске демократије.

 

    09. 10. 2005. год.

 

    НАПАД НА КРЧКЕ БОГОСЛОВЕ  У КИСТАЊАМА

 

    У недјељу 09. октобра 2005.г. двадесетак младића  Јањеваца из Кистања су зауставили групу богослова Богословије  Света Три Јерарха у манастиру  Крки који су се враћали из Кистања  према манастиру. Ученици богословије су том приликом без икаквог повода вређани на вјерској и националној основи. Управа Богословије Света Три јерарха у манастиру Крки је о свему обавијестила полицију и поступак истраге је у току.

 

    12. 11. 2005. год.

 

    КАМЕНОВАНА  СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ДРНИШУ

 

    Данас (12.11.2005.) у 16,30 часова група непознатих нападача каменовала је православну  цркву Успења Пресвете Богородице у  Дрнишу. За време овог напада и светогрђа православни свештеник дрнишки, отац Борис Милинковић налазио се у цркви.

 

    Када  је почело каменовање улазних врата, свештеник се склонио на звоник и  чуо је гласове провалника који су говорили: Не звони, није ти ово Србија! Уз ове повике псовали су му српску и четничку мајку.

 

    Отац  Борис је из цркве позвао полицију која је стигла након 10 минута, када су се нападачи на свети храм већ били удаљили. Полицијска истрага је још увек у току.

 

    Пошто су у последње време све учесталији напади на православне Србе, на њихове културне објекте као и на објекте  Српске Православне Цркве, српска заједница у Далмацији очекује адекватну заштиту од институција Републике Хрватске која сходно европским стандардима и законима мора омогућити и гарантовати безбедан живот и рад Срба на овим просторима.

 

    03. 12. 2005. год.

 

    НАПАДНУТА ЦРКВЕНА ОПШТИНА  СПЛИТ

 

    У ноћи 3. децембра 2005.г. око 21,00 час група хулигана разбила је улазна врата у ходник према храму Св. Саве у Сплиту уз повике „убиј Србе, убиј Србина“. Иста група је харала кроз улице разбијајући све пред собом.

 

    Полиција  је направила увиђај и истрага  је у току.

 

    11. 12. 2005. год.

 

    КАМЕНОВАНА  ЦРКВА СВЕТОГ ИЛИЈЕ  У ЗАДРУ

 

    У ноћи између 11. и 12. децембра 2005.г. група  непознатих нападача каменовала је православну  цркву св. пророка Илије у Задру. При томе су оштећена улазна врата цркве.

 

    Надлежни  свештеник је пријавио овај случај полицији, која је направила увиђај. Истрага је још увијек у току.

 

    Ово је још један у низу све учесталијих  директних напада и светогрђа  на Православну Цркву и Њене Светиње  у Далмацији.

 

    18. 12. 2005. год.

 

    ОПЕТ  НАПАДНУТА ПРАВОСЛАВНА  ЦРКВА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ДРНИШУ

 

    Дана 18. 12. 2005. г. у јутарњим часовима пронађен је неиспаљен метак од аутоматске пушке и разбијено прозорско стакло изнад улазних врата у цркву Успења Пресвете Богородице у Дрнишу.

 

    Надлежни  свештеник дрнишки јереј Борис Милинковић је пријавио полицији и овај напад и светогрђе на православну цркву у Дрнишу. Истрага је још увек у току.

 

    Треба напоменути да је ова црква пре  месец дана (12. 11. 2005. г.) била каменована, да починитељи нису пронађени, а православни Срби који су до тада посећивали богослужења, из страха за сопствену сигурност, не долазе више у цркву.

 

    23. 12. 2005. год.

 

    ПОЖАР ИСПРЕД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ  ЕПИСКОПИЈЕ У ШИБЕНИКУ

 

    Јучер, 23. децембра око 20,30 часова подметнут  је пожар на улици испред зграде епископије у Шибенику. После брзе интервенције ватрогасне службе пожар је локализован чиме је спречено ширење ватре на аутомобиле који су били паркирани у близини као и на парк у дворишту епархије.

 

    И приликом овога вандалскога чина чули су се повици мржње: «Убиј Србина!» и «Србе на врбе!»

 

    28. 12. 2005. год.

 

    ПРЕТЕЋИ ГРАФИТИ НА ЦРКВИ СВЕТОГ ИЛИЈЕ У ЗАДРУ

 

    У току ноћи, између 28. и 29. 12. 2005. г. на цркви Светог Илије у Задру исписани су велики графити увредљиве и претеће садржине са псовкама на Светог Саву, усташким символима и натписом Србе на врбе.

 

    Ови графити су исписани великим словима, у дужини од око 6-7 метара. Случај је пријављен полицији и истрага је у току.

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio